top of page
A Kortet_lang_sort_edited.png
iStock_000027716156_Full.jpg

Sør-Afrika!

Kontrastenes- og Mandelas land

Bli med Aftenposten og Reiseakademiet

en reise gjennom landets spennende historie!


3. - 13. november 2023   -   11 dager - 10 netter 

Hans Petter Hergum

Hans Petter Hergum

Sør-Afrika, dette vakre og dramatiske landet med rikdom og fattigdom. Med sinne og latter, dans og skjønnhet. Med viner i verdensklasse og med hele apartheidhistorien foran våre øyne. I Sør-Afrika har svart og hvit lagt hatet bak seg og tilgitt hverandre. Dette er en reise gjennom landets og Nelson Mandelas liv og historie, og vi møter noen som deltok. I bushen møter vi dyrene du ellers bare ser på tv.

 «Hva er det med dette landet....så heslig og vakkert. Stanken og de velduftende blomster. Skuddene og dansen». Slik spør forfatteren og Afrika-kjenneren Tomm Kristiansen i sin bok «Mandelas land». Og det er nettopp dette miraklenes land reisen går til. Reiseakademiet inviterer til en uforglemmelig reise i Sør-Afrika.

Det er en reise gjennom Sør-Afrikas historie og Nelson Mandelas liv. Vi skal bo i Cape Town, av noen kalt verdens vakreste by, men hvor forskjellen mellom fattig og rik er voldsom. Vi skal høre historier om hva som skjuler seg av ånd og politikk, lidelse og kamp, liv og røre, toner og rytmer.

Med båt kommer vi til fangeøya Robben Island, hvor Mandela satt fengslet i 18 år. På !Khwa tuu møter vi san-folket, det genetisk eldste folket på vår klode. Reisen går også til vinområdene Stellenbosch, Franschhoek og Constantia hvor vi smaker noen av Sør-Afrikas unike viner. Vi drar til Kapp det gode håp, der Atlanteren og Det indiske hav møtes. Vi reiser videre gjennom det mektige landet til nasjonalparken Krüger, hvor vi på nært hold møter Afrikas dyreliv. Turen avsluttes i Johannesburg og Soweto, hvor vi treffer dem som gjorde opprør i 1976, og rusler i gata der Mandela og Desmond Tutu bodde. Og hele veien skal vi bli kjent med storheten dette folket besitter. Smil og tårer, fred og tilgivelse, men også ungdommelig utålmodighet. De er blitt dypt skuffet over sine ledere. Nå håper de at alt Mandela lovet dem skal komme.

Reiseleder er samfunnsgeograf Hans Petter Hergum. I 1994, da Mandela ble valgt til president, bodde han i sørlige-Afrika, var valgobservatør, og opplevde frigjøringen, gleden og fortvilelsen på nært hold. Han har arbeidet med menneskerettigheter og bistand i østlige- og sørlige-Afrika i mer enn 35 år for bla. Kirkens Nødhjelp og UD. Har bodde flere år i Botswana og vært diplomat ved Norges ambassade i Zimbabwe.

Turen arrangeres i samarbeid med

A Kortet_lang_sort_edited.png

Dag 1 – fredag 03. november

Avreise fra Oslo med Qatar Airways kl. 1450. Vi flyr direkte til Doha med ankomst lokal tid kl. 23.20. Vi flyr videre fra Doha kl. 02.15, og gjennom natten over det mektige afrikanske kontinent med ankomst Cape Town neste formiddag. Måltider serveres om bord. Qatar Airways har de siste årene blitt regnet som ett av verdens beste flyselskaper.

 

Dag 2 – lørdag 04. november

Vi ankommer Cape Town kl. 11.15 lokal tid. Det er sommer i Sør-Afrika. På vei mot byen drar vi innom Kirstenbosch botaniske hage med sin skjønnhet og fargeprakt. Vi spaserer gjennom parken og spiser lunsj under trærne. Deretter drar vi til hotellet og gjør en sving innom Cape Towns severdigheter før vi finner våre rom rundt kl. 16.00. Hotellet er bynært og ligger i gangavstand til det berømte handelsstedet Waterfront, med sine mange gode restauranter. Vi spiser vår første middag på en av dem. Frokost serveres om bord på flyet.

Lunsj og middag inkludert.

 

Dag 3 – søndag 05. november

Denne dagen kjører vi sørover til Afrikas sørvestligste punkt: Kapp Det Gode Håp. Klippen reiser seg opp fra havet, og vi kommer tett på den dramatiske naturen. Her er verdens friskeste luft, og er vi heldig kommer vi tett på antiloper og sebraer.

På vei tilbake spiser vi lunsj på den idylliske vinfarmen Steenberg i Constantia som ble anlagt allerede på sekstenhundretallet. Felles middag om kvelden.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

 

Dag 4 – mandag 06. november

I dag går turen til vinmarkene, en times busstur fra Cape Town. Utenfor Paarl tester vi vinene på selve vingårdene. Underveis besøker vi den vakre universitetsbyen Stellenbosch hvor ideen om raseskille ble utviklet. Byen har også eget fakultet for vinkunst. På reisen videre passerer vi Victor Verster-fengslet, hvor Nelson Mandela ble løslatt i 1990. Lunsjen inntas på en av vingårdene i Franschhoek. Tilbake til Cape Town i god tid før kveldens felles middag. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5 - tirsdag 07. november

Dagen starter med båtreise til den tidligere fangeøya Robben Island, hvor Nelson Mandela tilbragte 18 av sine 27 fengselsår. Vår guide på øya, en politisk aktør som levde et farlig liv, skal ta oss med inn der Nelson Mandela satt fengslet og fortelle oss historiene. Vi går den korte turen til steinbruddet der fangene hakket kalkstein, og planla det nye Sør-Afrika. Vi er tilbake på Waterfront ved lunsjtid. Ettermiddagen fri til egen disposisjon.

Frokost inkludert.

Dag 6 – onsdag 08. november

San-folket, det vi kalte buskmenn, er «folket som var de første menneskene i sørlige-Afrika. De har en mer enn 100 000-år gammel kultur, som må betegnes som en av verdens viktigste skatter», hevdet erkebiskop Desmond Tutu.  I dag skal vi møte noen av disse kulturskattene. Sammen med etterkommerne av våre forfedre og mødre skal vi en formiddag lære om vår fortid, om sammenhengen i naturen. «Vi visste ikke bare om livet, men også om hvordan leve gode liv», sier San-folket. Og de legger til: «bli med oss på en vandring og oppdag at jo mer du vet, dess mindre trenger du». San-folket var naturens folk som levde av jakt og sanking.  For 120 000 år siden levde vi alle slik.  Vi beveger oss så langt tilbake i vår egen kultur det går an ved dette besøket.

Det blir en spennende, utfordrende og lærerik formiddag. Vi avslutter besøket på !Khwa tuu med en god lunsj, før vi igjen kjørere mot Cape Town.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 7 – torsdag 09. november

Vi sjekker ut i morgentimene og tar fly til Mbombela, tidligere Nelspruit. Vi skal bo på Kruger Gate Lodge, bygget av bambus, like ved innkjørselen til den berømte Kruger nasjonalpark. Så kan vi gjøre oss klar for en første safari. Her kan vi få se dyr som elefanter, løver, neshorn, bøfler og leoparder, også kalt «de fem store», samt et rikt fugleliv. Om kvelden samles vi til middag under åpen himmel.

Frokost og middag er inkludert.

 

Dag 8 – fredag 10. november

Dagens safari starter idet sola går opp og dyrene trekker mot vannhullene. Dagen blir tilbragt inne i Kruger, og vi spiser lunsj blant de ville dyr. Om kvelden samles vi rundt bålet til avskjedsmiddag.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

 

Dag 9 – lørdag 11. november

Vi pakker og gjør oss klar til en bussreise gjennom storslagne landskaper. Vi spiser lunsj underveis.  Reisen ender i Sandton mellom Johannesburg og Pretoria. Hotellet ligger tett ved ett av de største handlesentre på den sørlige halvkule, og viser hvilken rikdom dette landet har, side om side med fattigdommen.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

 

Dag 10 – søndag 12. november

Formiddagen fri til egen disposisjon. Etter utsjekk fra hotellet skal vi tilbringe resten av dagen i den svarte bydelen Soweto, der fredelige demonstrasjoner i 1976 endte i tragisk drap  på mer enn sju hundre skolebarn. Her ligger minnesmerket over hendelsen, og vi passerer hjemmene til Nelson Mandela og Desmond Tutu: to fredsprisvinnere i samme gate. Vi spiser lunsj på ett av bydelens kjente og populære restauranter. På sen ettermiddag trekker vi mot flyplassen i Johannesburg for å ta kveldsflyet med Qatar Airways hjem kl. 2135, via Doha, til Oslo.

Frokost og lunsj er inkludert.

Middag serveres på flyet.

 

Dag 11 – mandag 13. november

Vi ankommer Doha tidlig på morgenen kl. 0655 og fortsetter videre direkte til Oslo Gardermoen med ankomst Oslo kl. 1320.              

Pris per person kr 39 800 som inkluderer:

  • Flyreise Oslo - Qatar –Cape Town og retur Johannesburg-Qatar-Oslo  med Qatar Airways på turistklasse.

  • Flyreise Cape Town-Nelspruit en vei med South African Airlink

  • Overnatting I delt dobbeltrom på hoteller som beskrevet i dagsprogrammet.

  • Alle utflukter og måltider som beskrevet i dagsprogrammet.

  • Norsk faglig reiseleder er Hans Petter Hergum                                                                                                               

  • Tillegg for enkeltrom på hele rundturen kr 5 750

  • Tillegg for ikke A-kort medlemmer kr 1 000                                           

Dagsprogrammet
nelson.jpg

Les våre Reisevilkår 

bottom of page