top of page
guggenheim.jpeg

Denne interessante kunst- og kulturreisen starter i Bilbao, hvor det spektakulære Guggenheimmuseet troner ved elven Nervións bredder. Vi reiser gjennom Baskerland, via Guernica og den vakre feriebyen San Sebastian.

 

Når vi krysser grensen til Frankrike ser vi de mektige fjelltoppene i Pyreneene, fjellkjeden som går fra Atlanterhavet til Middelhavet. Vel framme i Frankrike installerer vi oss i den sjarmerende havne- og vinbyen Bordeaux.  


Vi har et variert dagsprogram med by-sightseeing, kunstmuseer, katedraler og Snøhettas besøkssenter for hulemalerier i Montignac-Lascaux. Tema og hovedfokus for turen er samtidskunst og arkitektur. Det blir også tid til deilig mat og drikke og sosialt samvær.

 

Med oss som reiseledere har vi Ann-May Elstad, som er guide og bosatt i Frankrike, og Anita Rebolledo, tidligere kurator formidling ved Nasjonalmuseet, som vil gi kunstfaglig påfyll under hele turen. Som deltaker er alt lagt til rette for deg, det er bare å nyte. Turen blir arrangert i samarbeid med Aftenposten og A-Kortet sitt fordelsprogram.

Kunst- og kulturreise gjennom Baskerland til Bordeaux

Vi besøker Guggenheim og grottene i Lascaux

Anita Rebolledo.jpg
ann-may.jpeg

Anita Rebolledo

Ann-May Elstad

17. - 22. oktober 2024

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg

Dagsprogrammet

Dag 1 – Torsdag 17. oktober 2024

Ankomst Bilbao

Avreise med Lufthansa fra Gardermoen kl. 13.05 via Frankfurt og med ankomst Bilbao kl. 1750. Felles transport fra flyplassen til Hotel Barcelo Nervión, som ligger sentralt i Bilbao ved elven Nervións bredder. Vi sjekker inn og møtes igjen i resepsjonen. Vi spaserer sammen til kveldens restaurant og velkomstmiddag. På veien krysser vi den berømte fotgjengerbroen Zubizuri, tegnet av Santiago Calatrava.

Middag inkludert.

  

Dag 2 – Fredag 18. oktober 2024

Bilbao og Guggenheim
Etter frokost venter by-sightseeing. Gruppen spaserer sammen med guiden til gamlebyen og deretter fortsetter den guidede turen med buss. Bilbao er den største byen i Baskerland, en viktig havneby og senter for baskisk jernindustri. Den har vært gjennom talløse omstillinger og endringer siden den ble grunnlagt rundt 1300. På rundturen får vi se en fantastisk arkitektonisk blanding av ulike epoker og stilarter. Byen har brukt berømte arkitekter til å revitalisere en grå industriby til det Bilbao vi kjenner i dag, en europeisk kulturby.

Bussen slipper oss av ved Guggenheim-museet der det blir guidet omvisning. Museet ble offisielt åpnet i 1997, og er tegnet av den kanadiske arkitekten Frank O. Ghery. Bygget er dekket av titan, men glass, stein og vann er også viktige elementer i anlegget. De konkave og konvekse formene gir assosiasjoner til vindfylte seil, oppdelte fiskekropper og båtlignende konturer – noe som understreker stedets maritime tilknytning. Guggenheim-museet viser europeisk og amerikansk kunst fra 1900-tallet og nyere samtidskunst.
Etter omvisning i museet er det fritid og lunsj på egenhånd. Vi anbefaler å spise lunsj i museet. Etterpå kan de som vil bli med Anita, som gir dere omvisning blant de fantastiske skulpturene som smykker museets uteareal.

Ettermiddagen til egen disposisjon. Men de som vil kan bli med Anita til Museo de Belles Artes de Bilbao, som viser verk av de store spanske malerne, som El Greco og Francisco Goya og baskiske kunstnere som Eduardo Chillida og Ignacio Zuloaga.

Etter en dag med mange opplevelser, samles vi i hotellets resepsjon, og rusler til kveldens restaurant for hyggelig, felles middag.

Frokost og middag inkludert.

Dag 3 – Lørdag 19. oktober 2024

Bilbao – Guernica – San Sebastian – Bordeaux
Vi sjekker ut og spiser frokost på hotellet. Bussen henter oss, og vi setter kursen

nordover. Vi tar av fra hovedveien og gjør et kort stopp i Guernica. Byen har stor symbolsk betydning for baskerne. Mest kjent er den for Luftwaffes Condor Legion brutale bombing 26. april 1937, udødeliggjort i Picassos monumentale maleri «Guernica».

 

Så fortsetter vi nordover til San Sebastian, som var et yndet feriested for adelen og overklassen på slutten av 1800-tallet. I begynnelsen av det 20. århundre fikk byen flere vakre bygninger i La Belle Époque-stil. I gamlebyen finner vi trange gater, barer og spisesteder. San Sebastian er kjent for sitt kjøkken og har flere restauranter med Michelinstjerner. Havets rikdommer er basis i det baskiske kjøkken. Byen er også kjent for sine mange festivaler, som San Sebastian Jazz Festival og San Sebastian internasjonale filmfestival.


Først blir det en tur til den vakre badestranden, Playa de la Concha og den berømte skulpturen Peine del Viento av den baskiske kunstneren Eduardo Chillida. Deretter må vi selvfølgelig teste ut hvordan de serverer pintxos i San Sebastian, og inntar lunsj på en koselig restaurant i gamlebyen. Etterpå blir det en kort rusletur for å se på noen av San Sebastians vakre og sjarmerende bygninger, før vi setter oss i bussen, og kjører videre nordover. Når vi passerer grensen, ser vi Pyreneenes fjelltopper. En god stund senere kommer vi fram til Bordeaux. Etter å ha sjekket inn på hotellet vårt, og spaserer samlet til kveldens restaurant og spiser et deilig måltid. Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 4 – Søndag 20. Oktober 2024

Montignac – Lascaux – Saint-Émilion

Etter frokost er vi på vei i bussen mot et av turens høydepunkter, Montignac og Lascaux. De 17 000 år gamle hulemaleriene i Lascaux har vært utilgjengelige for publikum siden 1963. Ved hjelp av ny teknologi og presist håndverk, er de opprinnelige hulene nå rekonstruert. Snøhetta har tegnet verdensarvstedets fantastiske besøkssenter som åpnet i 2016.

 

Byggets materialer er betong og glass. På vår vandring gjennom besøkssenteret inviteres vi med på en oppdagelsesreise full av sanseinntrykk. De vakre og naturalistiske maleriene er fremdeles et mysterium. Hva ønsket fortidens mennesker å fortelle med maleriene sine? Hvorfor malte de dem og hvilken funksjon hadde de? Kanskje finner forskerne svaret en gang i framtiden? Etter en guidet omvisning i Snøhettas besøkssenter og Lascaux-grotten, spiser vi lunsj i restauranten.

 

Deretter setter vi oss i bussen, og kjører videre til den vakre middelalderbyen Saint-Émilion. Vi går samlet inn i byen, og deretter får dere litt tid til å rusle rundt på egenhånd før bussen kjører oss tilbake til hotellet.

Kvelden fri. Middag på egenhånd.

Dag 5 – mandag 21. oktober 2024

Bordeaux
Etter frokost blir det en guidet spasertur i vakre Bordeaux, som er en havneby ved elven Garonne. Havneområdet, Port de la Lune, skriver seg fra opplysningstiden på 1700-tallet, og utgjør sammen med byplanen et godt bevart eksempel på nyklassisk arkitektur.  Bordeaux er hovedstad for verdens største vinindustri, og verdens viktigste vinmesse, Vinexpo, arrangeres her hvert år.


I dag spiser lunsj på egenhånd. Ettermiddagen fri til egen disposisjon, men de som vil, kan bli med Anita å besøke det vakre kunstmuseet Musée des Beaux-Artes de Bordeaux. Museet stiller ut europeisk kunst fra 1400-tallet og til moderne verk. Vi ser på verk av fire kunstnere, som alle er født i Bordeaux: Rosa Bon Heure, Odion Redon, Albert Marquet og André Lothe. På veien går vi innom den vakre St. Andreas-katedralen og får med oss et par små overraskelser underveis.


Noen vil kanskje velge å besøke La Cité du Vin. Det moderne bygget ruver i landskapet ved elvebredden. La Cité du Vin åpner sine dører for alle, enten man er vinspesialist eller ikke. Alle verdens viner er representert i den permanente utstillingen som kan besøkes ved hjelp av en audioguide.

Andre vil kanskje spise Canelés ved den vakre parken på Place Gambetta. Musée du vin et du négoce er et vinmuseum som ligger i en kjeller i et av Bordeaux eldste hus. Det er også fint å rusle langs strandpromenaden eller sette seg ned ved en av byens mange koselige fortauskaféer. Butikkene er åpne, så de som vil kan gå shopping.

 

Denne kvelden spiser vi felles avskjedsmiddag på en av Bordeaux’ hyggelige restauranter.

Frokost og middag inkludert.

Dag 6 – Tirsdag 22. oktober 2024

Bordeaux – hjemreise
Vi sjekker ut og spiser frokost på hotellet, før bussen tar oss til flyplassen i Bordeaux. Flyavgang kl. 10.30 med Lufthansa via Frankfurt med ankomst Oslo kl. 18.00. Frokost inkludert.

 

Pris per person for A-kort medlemmer kr 24.900 som inkluderer:

  • Fly Oslo-Bilbao og Bordeaux-Oslo tur/ retur med Lufthansa på turistklasse.

  • Overnatting i dobbeltrom under hele turen. Tillegg for enkeltrom.

  • All transport under oppholdet som beskrevet i dagsprogrammet.

  • Utflukter og inngangsbilletter til museer som beskrevet i dagsprogrammet.

  • 5 frokoster, 2 lunsjer og 4 middager er inkludert.

  • Reiseledere vil være Ann-May Elstad og Anita Rebolledo.

 

Tillegg for enkeltrom på hotellet kr 4.900,-

Tillegg for ikke A-kort medlemmer kr 1000,-

 

Reiseakademiet er medlem av Norsk Reisegarantifond. Se gjerne våre nettsider: www.reiseakademiet.no

 

Nærmere opplysninger om turen kan rettes til Reiseakademiet på telefon 69 33 44 00 eller post@reiseakademiet.no

bottom of page