top of page

Botswana - der det hele begynte 
med avslutning i Victoria Falls i Zimbabwe!

Okavango Delta med sin unike natur og alt av Afrikas dyr

Chobe Nasjonal Park med mer enn 100 000 elefanter

Maun – ørkenbyen og «porten» til Kalahari

Victoria Fallene – verdens lengste fossefall

22. november - 3. desember 2024 - 13 dager

20180830-_DSC0189 (2)_edited.jpg

Hans Petter Hergum

At menneskets opprinnelse er Afrika, er ikke nytt. At vi, homo sapiens, tok våre første famlende steg i Botswana derimot, er for mange ny kunnskap.  For 200 000 år siden vandret trolig de første menneskene her på savannen. Vi skal gå i våre forfedres spor, bokstavelig talt.  Der de første reise seg på to bein og tok verden i besittelse.

Botswana kan vanskelig beskrives, det må oppleves!  En reise gjennom Botswana er en følelse av det intense og heftig! Det er Okavango-deltaet, det er møte med natur og kultur og av det uendelige og tilnærmet uberørte. Det er fattigdom og rikdom. Landet er «Afrikas diamant».  I 1966, da landet fikk sin frigjøring, var Botswana ett av kontinentets fattigste. Året etter frigjøringen «vasset de i diamanter», som en representant for kolonimakten sa.  Med en befolkning på drøye 2 millioner og verdens største diamantproduksjon er landet et av Afrikas rikeste og mest velfungerende.

Men Botswana er også et «urørt og utemmet» Afrika. Her er det langt mellom folk, og viltet lever som i Edens Hage - Okavango.  Ideelt for safari hvor geparder, elefanter, giraffer, leoparder og løver har nok tumleplass. Elefantbestanden skal være på godt over 100 000 dyr.

Med fly via Addis Abeba ankommer vi Maun – porten til Okavango-deltaet. Vi går direkte inn i småflyene som tar oss inn i deltaet. Sist gang i Okavango, på vandring med lokale kjentmenn, gikk vi på en død elefant som var halvspist av løver og hyener. Spennende så det holder!  Vi hadde elefanter og flodhester tett på oss i leieren – med nok av vakter som sørget for at vi var trygge.

Men vår tur er langt fra bare natur.  Kultur og historie er med.  Landets historie, og folkets kultur er del av reisen. Og vi skal høre den utrolige historien om ekteskapet mellom den hvite britiske kvinnen Ruth og afrikaneren Seretse Khama – landets første president.  Vi flyr hjem fra Victoria Falls og skal selvsagt få med oss den nesten 2 kilometer lange fossen.  I november er ikke vannstanden voldsom, men synet er likevel imponerende.

Som veiviser har vi samfunnsgeograf Hans Petter Hergum.  Han har arbeidet med østlige- og sørlige Afrika i mer enn 35 år for bla. Kirkens Nødhjelp og UD. Han har bodd flere år i Botswana og vært diplomat ved Norges ambassade i Zimbabwe. Han er meget god kjent i Botswana. 

Kontakt: hanspetterhergum@gmail.com eller telefon 472 43 790.

Dagsprogrammet

 

Dag 1 – 22. november 2024

Avreise fra Gardermoen kl. 1845 med Ethiopian Airways via Addis Abeba (flybytte) og videre over det mektige afrikanske kontinent til Maun i Botswana hvor vi ankommer på formiddagen neste dag.

Måltider serveres om bord på flyturen til Botswana.

Dag 2 – 23. november 2024

Vi ankommer Mauns Internasjonale flyplass kl. 1240. Etter henting av bagasje og passkontroll går vi like til våre innleide Cessna-fly som tar oss til verdens største innlandsdelta - til bushcampen Odd Balls. En camp av beste merke beliggende midt i ”Det Nye Edens Hage” – Okavango.  Vi lander på flystripa og tas imot av smilende botswanere som ønsker oss velkommen til unike opplevelser.  Her, i tilnærmet uberørt natur, skal vi roe oss helt ned og nyte stillheten, solnedgangen, dyrene og god mat og drikke.

Lunsj og middag (inkludert) serveres på stedet vi bor.

 

Dag 3 – 24. november 2024

Mange av oss er oppe like tidlig som sola – klare til opplevelser som trolig vil være der resten av livet. Om nødvendig henter vaktene oss og tar oss til frokostbordet. En god og enkel frokost inntas mens vi titter på elefantene og flodhestene.  Slik var det sist, og trolig vil vi oppleve det igjen.  Vi har ulike valg.  Skal vi bruke makoroer – uthulte trestammer som tar oss innover i deltaet? Eller skal vi på «walking-safari» - eller begge deler?

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 4 – 25. november 2024  

Ny dag og nye opplevelser.  Guidene vil oss alt det beste og gjør sitt ytterste for at vi skal oppleve mest mulig.  Har det skjedd et «kill» i løpet av natten? Ligger løvene der når vi ankommer? Vi er på jakt med kamera og kikkert. Her er dyrene vant til mennesker.  Vi er ikke fiende, men ønsker dyrene alt godt.  

Ved å oppsøke Okavango og viltområdene får Botswana gode inntekter som kanaliseres tilbake til nasjonalparkene og gir beskyttelse til dyrene og naturen. Turismen gir Botswana sårt tiltrengte inntekter og skaper utvikling.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5 – 26. november 2024

Tidlig morgen. Kofferten er pakket og vi venter på at flyene skal ta oss tilbake til Maun. Her skal vi ha to netter på Hotel Cresta Riley.  Vi har en rolig dag og kan slappe av og nyte et bad i poolen, lese en god bok eller bare ta til oss av solens helsebringende varme stråler. 

Frokost og middag inkludert.

 

Dag 6 – 27. november 2024

Fridag. Vi legger opp til en rolig dag ved bassengkanten i hagen på hotellet. Vår reiseleder vil legge opp til en byvandring i Maun.

Frokost og middag inkludert.

Dag 7 – 28. november 2024

Vi forlater Maun på morgenen og flyr til Kasane og Chobe helt nord i landet. Bilene henter oss på flyplassen og tar oss de få minuttene til Chobe Safari Lodge – et lite steinkast fra Chobe-elven. Etter velkomstdrinken går vi like til lunsjen som inntas i båt. Solen er kraftig, så husk solkrem, hatt og solbriller. Vi vil ha noen rolige timer på den speilblanke elven i en av Afrikas flotteste naturparker. Tiden tar vi til hjelp. Chobe er kjent for sitt yrende fugleliv.

Mange av dem oppholder seg langs elven. Flokker av elefanter, bøfler, flodhester, giraff og gnu er vanlig her. Er vi heldige, opplever vi dem alle. Både leopard og løver har vi tidligere sett tett ned mot elven. Ved solnedgang er vi tilbake på lodgen. Til

vanns og i bil skal vi oppleve Botswanas imponerende natur og dyreliv. 

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 8 – 29. november 2024

Tidlig morgen, før soloppgang og frokost tar firehjulstrekkerne oss inn i Chobe 

Nasjonalpark. I bil kan opplevelsene være annerledes enn hva vi opplevde på elven for

få timer siden. Flere dyr kan ha trukket ned mot elva, og den sjeldne puku-gasellen og red letchwe-antilopen kan kanskje observeres. Elveleiet kan være tettpakket av elefanter. Tilbake, og etter en god frokost, har vi fri frem til lunsj. Baren og soldekket på Chobe Safari Lodge kan anbefales. Lunsjen skal vi senere ha i båt på Chobe-elven.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 9 – 30. november 2024

 Vi sjekker ut fra Chobe Safari lodge og kjører mot Victoria Falls.  En drøy time, med grensepassering og kjøring og vi ankommer Victoria falls Safari Club.  Igjen en nydelig plass. Utsikt rett mot et flombelyst vannhull hvor elefantene stadig kommer for et bad og drikke.  Igjen skal vi cruise på elven – denne gang på selveste Zambezi. Vi inntar middagen her på elven, og alt av drikke er inkludert, også vin, øl og spiritus.

Frokost og middag inkludert.

Dag 10 – 01. desember 2024

Det er vår siste hele dag og vi skal oppleve 1700 m med foss. Det vil si nå er ikke Victoria Falls så stor da det er først i mars-april at fossen er voldsom og tordner ned i juvet. Men fotturen lags fossekanten er en opplevelse ingen bør gå glipp av. Vi tar en enkel lunsj (for egen regning) tett ned mot Zambezi før vi bruker litt tid i byen Victoria falls.  Her kan alt av suvenirer kjøpes for noen US-dollar. Vår felles avskjedsmiddag inntas på vår lodge.

Frokost og middag inkludert.

 

Dag 11 – 02. desember 2024

En rolig frokost og kanskje et bad i lodgens innbydende swimmingpool, før avreise mot flyplassen. Avreise med Ethiopian Airways kl. 1240 direkte til Addis Abeba og videre til Oslo med ankomst neste morgen. Måltider serveres under flyreisen.

Frokost inkludert på hotellet før avreise.

Dag 12 – 03. desember 2024

Vi ankommer Gardermoen kl. 0745 på morgenen.

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg

Våre bosteder på turen til Botswana og Zimbabwe:

Oddballs Camp:  Oddballs Camp Botswana - Best Rates Okavango Delta (oddballs-camp.com)
Cresta Riley`s Maun: Hotel in Maun | Cresta Riley's | Okavango Hotel (crestahotels.com)

Chobe Safari Lodge: Chobe Safari Lodge | Under One Botswana Sky
Victoria Falls Safari Club: Victoria Falls Safari Club – Victoria Falls Safari Lodge (victoria-falls-safari-lodge.com)

 

Pris per person kr 59 750,- som inkluderer:

  • Flyreise Oslo-Addis Ababa-Maun/Victoria Falls-Addis Ababa-Oslo med Ethiopian på turistklasse

  • Overnatting I delt dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom.

  • Alle utflukter og måltider som står nevnt i dagsprogrammet.

  • Norsk reiseleder i samarbeid med lokale safariguider på de steder vi besøker.
     

  • Tillegg for enkeltrom kr 4750,-

  • Visum til Botswana og Zimbabwe USD 70 betales av hver enkelt på grensen ved ankomst.

 

 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg, valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Ta gjerne kontakt med Reiseakademiet for påmelding eller mer informasjon eller direkte med vår reiseleder Hans Petter Hergum på mobil 472 43 790 eller e-post hans.petter.hergum@gmail.com

Reiseakademiet AS
Postboks 17, 1629 Gamle Fredrikstad
Telefon 69 33 44 00 eller 905 57 160

www.reiseakademiet.no

Les programmet

bottom of page