top of page

Okavango Delta med sin unike natur og alt av Afrikas dyr

Maun og Moremi – ørkenbyen og viltreservatet

Kalahari-ørkenen og San-folket – Menneskehetens forfedre!

 

22. november - 2. desember 2023

Botswana – Der det hele begynte!

20180830-_DSC0189 (2)_edited.jpg

Hans Petter Hergum

At menneskets opprinnelse er Afrika, er ikke nytt. At vi, homo sapiens, tok våre første famlende steg i Botswana derimot, er for mange ny kunnskap.  For 200 000 år siden vandret trolig de første menneskene her på savannen. Hit skal vi, og vandre i våre forferdes forspor og treffe de eldste av de eldste.  Dvs. san-folket, eller buskmenn som vi ofte har kalt dem.

Botswana kan vanskelig beskrives – det må oppleves! 

 

En reise gjennom Botswana er en opplevelse av det intense og heftig! Det er Okavango-deltaet, det er møte med natur og kultur og følelsen av det uendelige og tilnærmet uberørte. Det er fattigdom og rikdom. Landet er «Afrikas diamant».  I 1966, da landet fikk sin frigjøring, var Botswana ett av kontinentets fattigste. Året etter frigjøringen «vasset de i diamanter», som en representant for kolonimakten sa.  Med en befolkning på drøye 2 millioner og verdens største diamantproduksjon er landet et av Afrikas rikeste og mest velfungerende.

Men Botswana er også et «urørt og utemmet» Afrika. Her er det langt mellom folk, og viltet lever som i Edens Hage - Okavango.  Ideelt for safari hvor geparder, elefanter, giraffer, leoparder og løver har nok tumleplass.

Elefantbestanden skal være på godt over 80 000 dyr.

Med fly via Sør-Afrika ankommer vi Maun – ørkenbyen og inngangsporten til Okavango og Kalahari. Vi skal kjøre noen timer inn i Kalahari og møte san-folket. Genetisk det eldste folket som lever på vår klode i dag.  Vi skal besøke Maun og oppleve Moremi Game Reserve hvor vi kan møte dyrenes konge, og vi skal fly inn i Okavango-deltaet. Innlandsdeltaet er verdens største, og kåret til et av Afrikas syv naturskapte underverker. Men vår tur er langt fra bare natur.  Kultur og historie er med.  Landets historie, og folkets kultur er del av reisen. Og vi skal høre den utrolige historien om ekteskapet mellom den hvite britiske kvinnen Ruth og afrikaneren Seretse Khama – landets første president.

Som veiviser har vi samfunnsgeograf Hans Petter Hergum.  Han har arbeidet med østlige- og sørlige Afrika i mer enn 35 år for bla. Kirkens Nødhjelp og UD. Han har bodd flere år i Botswana og vært diplomat ved Norges ambassade i Zimbabwe. Han er meget god kjent i Botswana.

 

Kontakt: hanspetterhergum@gmail.com eller telefon 472 43 790.

Dagsprogrammet

Dag 1 - onsdag 23. november

Avreise fra Gardermoen på ettermiddagen.

 

Dag 2 - torsdag 23. november

Vi ankommer Johannesburg på formiddagen. Videre med fly til Maun og Botswana. Etter passkontroll i Maun, kjører vi de få minuttene til lodgen hvor vi skal bo. Resten av dagen slapper vi av. Bassenget og drikke frister for flere av oss. Island Safari lodge ligger tett på Thamalakane elven. Med utsikt over elven preges sted av et yrende fugleliv, blant annet afrikansk fiskeørn, og ikke sjelden av flodhester.

 

Dag 3 – fredag 24. november

Vi står tidlig opp. Firehjuls drevne biler tar oss til Moremi Game Reserve, østsiden av Okavango, ett av Botswanas største viltreservater. Mopane- og akasie-trær preger Moremis unike natur og vegetasjon. Området er kjent for opp mot 500 ulike fuglearter, løver, leoparder, elefanter, giraffer, hyener og villhunder – for å nevne noe. Bruk øynene og kikkert!

Er vi heldig blir opplevelsene sterke! Lunsjen tar vi i bushen, men middagen inntas på lodgen

 

Dag 4 – lørdag 25. november

Etter frokost tar bilene oss sørover og inn i sentrum av Kalahari.  Denne enorme busksavannen som rommer alt. Etter noen timers kjøring er vi framme ved Grassland Safari Lodge – et sted og en verden av nye opplevelser. Stillheten, fargene, fuglene og det sårbare og imponerende økosystemet er vi nå del av. Her møter vi san-folket.  Med sitt klikkspråk, sitt tradisjonelle levesett og tradisjoner tar de oss med på opplevelser som kun kan oppleves i Botswana – her mitt i Kalahari.

 

Dag 5 – søndag 26. november

Graslands åpne biler tar oss inn i Kalahari. Hold øyne og ører åpne.  Fugler i all reinbuens farger og Afrikas rike dyreliv har vi nå muligheten til å oppleve. Vi er på «jakt», men ikke med ladet våpen.  Våre våpen er kikkert og fotokamera. Vannhullet

rett ved lodgen er også tilholdssted for villdyrene. Vi holder oss på trygg avstand, men mer enn nær nok. Og igjen skal vi treffe san-folket, og oppleve mer av deres tradisjoner og samspill med omgivelsene - fra sanking av naturens spiskammer og medisiner, til bygging av enkle hytter. Var det her de aller første menneskene reiste seg på to og begav seg på vandring? Det er kjent at san-folket har levd her i tusener av år, drevet jakt og sanking og tappet vann fra klippers huler, eller sugd det opp fra tørre elveleier. 

Her kan det hele ha begynt! Kanskje får vi også informasjon og mer innsikt i stedets prosjekter rettet mot rehabilitering av løver, leoparder og vill-hunder som Grasland bedriver.

Dag 6 – mandag 27. november

Vi har hatt to dager i dette unike landskapet – tett inn mot selve Central Kalahari Game Reserve. Noe tilsvarende finnes bare ikke.  Kalahari-sanden strekker seg helt fra Sør-Afrika, gjennom Botswana, deler av Zimbabwe og Zambia, Angola helt nord til Gabon.  Men det er her i Botswana selve Kalahari ligger. Området dekker mer enn 900 000km2 og omfatter 70% av landet. Enkelte hevder at landskapet har en litt mystisk skjønnhet. Denne følelsen av uendelighet, storhet, elefantgress i mengder, enorme «pans» - dvs. pannekake-flate tørre områder som i regntida fylles med vann- og ikke minst, alt av hva Afrika kan oppdrive av dyr. Og til sist - stjernehimmelen. Stjerne gir oss et glimt inn i Guds-himmel, sier san-folket.  Vi har opplevd noe av dette disse to dagene.  

 

Dag 7 – tirsdag 28. november

Tidlig frokost.  Vi kjører mot flyplassen i Maun.  Leverer våre biler, sjekker inn og setter oss i leide Cessna-fly som tar oss inn i verdens største innlandsdelta - til bushcampen Odd Balls. En bushcamp av beste merke beliggende midt i  ”Det Nye Edens Hage” – Okavango!

 

Dag 8 – onsdag 29. november

 Vi er midt i kjernen av Okavango. Kun oss og et våtmarksområde av dimensjoner. 

Men vi er i overgangen mellom tørke- og regntid, og det kan være lite vann i deltaet. Her skal vi bo i 3 netter i telt med dusj og vannklosett.  Dette er Botswana og afrikansk villmark på sitt beste. Etter en solid frokost tar vi oss inn i deltaet, og føler den sitrende spenningen av å være i hjerte av Afrika.  Vi er tilbake i god tid før natten kommer – til en nydelig middag. Samlingen på kvelden, med villmarkens lyder, er uforglemmelig.  Er vi heldig hører vi løvene, brølene kan høres på mange kilometers avstand

 

Dag 9 – torsdag 30. november

Tidlig frokost med soloppgang og bruk av medbrakt kikkert.  Elefanter, bøfler og gaseller oppholder seg ofte tett på lodgen.  Sammen med lokale dyktige guider skal vi igjen på «bush walk».  Det er fantastisk å oppleve Afrikas majestetiske dyr så nært. Med øyne og fotokamera samler vi minner for livet.  Forsiktig, ruslende i villmarkens stillhet, tar guidene oss med på uforglemmelige opplevelser.  Viltet oppleves mest intenst når vi er holder oss i ro.  Minst mulig lyd, kun visking.  Og vi har nok tid, «tiden kommer», heter det i Afrika.  Rolig, uten stress og mas.  Storviltet - elefanter og løver, er deltaets eiere.  Det er de som rår.  På nært hold skjønner alle hvorfor løven kalles dyrenes konge.  Arrogant og stolt.  Er vi heldig får vi næropplevelser av Kongen i løpet av dagen.

Lunsj og middag serveres på campen. 

 

Dag 10 – fredag 1. desember

I kanoer, uthulte trestammer kalt makoroer, eller til fots, skal vi igjen oppleve Okavango.  Kanskje har det vært et «kill» i løpet av natten, og er vi heldig møter vi hyener og løver ved matfatet. Vi har en god brønsje før Cessna-flyene ankommer og tar oss tilbake til Maun.  Lavt sirkler de over flystripa til Odd Balls før de går inn for landing.  Det kan være greit å få vekk eventuelle elefanter som har okkupert landingsområdet.  Vel tilbake i Maun går ferden videre til Johannesburg og hjem.

 

Dag 11 – lørdag 2. desember

Ankomst Gardermoen om formiddagen.

Det jobbes i disse dager med å lande et dagsprogram og ikke minst sikre seg flybilletter tur og retur det afrikanske kontinent. Skulle turen være av interesse, send oss en mail på post@reiseakademiet.no og vi holder deg oppdatert. Dagsprogram og pris på turen til Botswana vil foreligge i løpet av januar 2024.

bottom of page