botswana ny.jpeg

Kalahari og San-folket – Menneskehetens forfedre!

Okavango – Edens hage og verdens største innlandsdelta!

Kommer i november 2023

Botswana – Der det hele begynte!

20180830-_DSC0189 (2)_edited.jpg

Hans Petter Hergum

At menneskets opprinnelse er i Afrika, er ikke nytt. At vi – homo sapiens- tok våre første famlende steg i Botswana derimot, er relativt ny kunnskap.  For 200 000 år siden vandret trolig de første menneskene på savannen her - som i dag er Botswana. Hit skal vi, og vandre i våre forferdes forspor og treffe de eldste av de eldste.  Dvs. san-folket – eller buskmenn som vi ofte har kalt dem. Genetisk er de menneskehetens eldste folk.

Botswana kan vanskelig beskrives – det må oppleves!  En reise gjennom Botswana er en opplevelse av det intense og heftig! Det er Okavango-deltaet, det er møte med san og følelsen av det uendelige og tilnærmet uberørte Kalahari. Det er fattigdom og rikdom, for landet er også, bokstavelig talt, Afrikas diamant.  I 1966, da landet fikk sin frigjøring, var Botswana ett av kontinentets fattigste.  Året etter frigjøringen «vasset de i diamanter», som en tidligere representant for kolonimakten sa det.  Med en befolkning på drøye 2 millioner og verdens største diamantproduksjon er landet et av Afrikas mest velfungerende.

Men Botswana er også et «urørt og utemmet» Afrika. Her er det langt mellom folk, og viltet lever som i Edens Hage.  Innestengt mellom Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia og Namibia ligger denne uslepne «diamanten» og byr på sin spennende historie, sin kultur, og ikke mist unike natur. Ideelt for safari hvor fortsatt geparder, elefanter, giraffer, leoparder og løver – for å nevne noe – har nok tumleplass. Elefantbestanden skal være på godt over 80 000 dyr hevdes det.

Vi skal oppleve flere av de største natur- og viltområdene. Både Kalahari, Tsodilo Hills og – ikke minst -  Okavango-deltaet.

Vi skal kjøre gjennom deler av Kalahari – denne enorme busksavannen som for få år siden var nærmest utilgjengelig hvis en ikke hadde fire-hjuls-drevet kjøretøy.  Nå er veien asfaltert og kjørbar med vanlig bil. Med fly via Sør-Afrika ankommer vi Maun – inngangsporten til Okavango og Kalahari. Vi setter oss i bilene og kjørere langs Okavango-deltaet, og ankommer de «hellige» Tsodilo–fjellene, del av UNESCOs-Verdensarv.  Her finnes tusener av «rock-arts». Steinmalerier gjort av san-folket for flere tusen år siden.  Fjellene og folket er udødeliggjort av den verdenskjente forfatteren Laurens Van der Post.

Fra fjellene drar vi til ørkenbyen Ghanzi og Dqae Qare San Lodge. En liten farm midt i Kalahari, hvor vår tids eldste folkeslag tar oss i mot. De skal føre oss inn i sin verden av historier, kultur og tradisjoner.  Det bør bli en uforglemmelig opplevelse.

I småfly ankommer vi Okavango-deltaet og lander på Oddballs-Camp egen flystripe. Innlandsdeltaet er verdens største, og er kåret til et av Afrikas syv naturskapte underverker. Hvert år renner 11 kubikkilometer vann fra Cavango-elven ut i deltaet, som dekker et område på 15 000 kvadratkilometer. «Nye Edens Hage» kalles Okavango med sitt rike dyre- og planteliv.

Men vår tur er langt fra bare natur.  Kultur og historie er godt representert.  Landets historie, og folkets kultur er del av reisen. Og vi skal høre den utrolige historien om ekteskapet mellom den hvite britiske kvinnen Ruth og afrikaneren Seretse Khama – landets første president.  

Som veiviser har vi samfunnsgeograf Hans Petter Hergum.  Han har arbeidet med østlige- og sørlige Afrika i mer enn 35 år – for bla. kirkens Nødhjelp og UD. Han har bodd flere år i Botswana og vært diplomat ved Norges ambassade i Zimbabwe. han er meget god kjent i Botswana.  Kontakt: hanspetterhergum@gmail.com eller telefon 472 43 790.

Det jobbes i disse dager med å lande et dagsprogram og ikke minst sikre seg flybilletter tur og retur det afrikanske kontinent. Skulle turen være av interesse, send oss en mail på post@reiseakademiet.no og vi holder deg oppdatert. Vi regner med at dagsprogrammet for turen til Botswana vil foreligge i løpet av januar 2023.