top of page

Etiopia - menneskehetens vugge

med Hans Petter Hergum

A Kortet_lang_sort_edited.png

 Flyttes til 2023 pga de nåværende ustabile polituske forhold i landet

12 dager - 11 netter 

  • Keiserriket som ble Afrikas midtpunkt!

  • Tanasjøen – Nilens kilde!

  • Dronningen av Sabas palass!

  • Lalibela – steinkirker bygd av engler?

Hans Petter Hergum

Hans Petter Hergum

«Vi er ikke afrikanere, vi er semitter» sa keiser Menelik II.  Den tidligere keiseren av Etiopia følte seg mer som del av Midtøsten enn av Afrika. På «Afrikas Horn» som denne delen av Afrika kalles, møter vi et av kontinentets stolteste folk.  Så lever de da også på Afrikas tak! Her strekker fjellkjedene seg gjennom hele landet, med topper på godt over 4000 meter. Etiopia er annerledes! Landet har aldri vært kolonisert av Vesten. Landet er mer et imperium enn ett land – med sine mer enn 100 millioner innbyggere.  Landet preges av sin 3000-årige historie med flere hundre keisere og konge-rekker tilbake til kong Salomo.

 

Vi starter i Addis Abeba, byen som ligger 2500 moh. Vi besøker keiser Haile Selassis gravplass, og Meneliks «palass».  Nasjonalmuseet skal vi selvsagt besøke.  Her står kvinnen «Lucy» utstilt – ett av de eldste menneskelignende skapningene som er funnet – mer enn 3.5 millioner år gammelt.  Det var The Beatles som bestemte at skapningen skulle hete Lucy.  Dvs. Beatles-låta «Lucy in the Sky with Diamonds» ble spilt i leieren da den lille kvinnen dukket opp av sanden.

 

Fra Addis flyr vi til Aksum.  En liten by som tidligere var sentrum og del av et afrikansk rike som inkluderte dagens Eritrea, deler av Sudan og Etiopia og strakte seg langt inn i Jemen på andre siden av Rødehavet.  Her skal vi høre den utrolige historien om Paktens Ark som i sin tid ble stjålet fra templet i Jerusalem og som i dag, ifølge myten, endte opp i Etiopia og Aksum.  Ruinene av Dronningen av Sabas slott skal vi også besøke.

 

Fra Aksum går ferden til Lalibela, eller «Det Nye Jerusalem» som etiopierne kaller den lille byen i fjellene.  Her ligger 11 «katedraler» hogd direkte inn i fjellet.  Ingen skjønner hvordan det var mulig med teknologien de hadde for 900 år siden, å meisle ut steinkirkene.  Intet problem, sier lokalbefolkningen.  Englene gjorde jobben! En kan tro på engler av mindre når en ser de voldsomme byggverkene som vi skal gå inn i og oppleve.  På muldyr skal vi bestige et av områdets høyeste fjell og oppleve Asethen Miriam-klosteret.  En natur- og kultur-opplevelse av de sjeldne.

 

Fra Lalibela går ferden videre – først til Gonder, og så med buss rundt Tanasjøen til Bahir Dar. Gonder, tidligere hovedstad, preges av slott fra 1600-tallet, og har en helt unik historie. Fra Gonder tar vi en dagstur opp i Simiens-fjellene.  Her møter vi trolig Gelada-apene, en bavian-art som kun finnes i disse fjellene.  Her i fjellene, og på vår ferd rundt Tana-sjøen opplever vi noe av Etiopias storslagene natur. Tanasjøen er Blå-Nilens kilde.  Vi skal ut i båt på sjøen, og vi skal krysse Nilen for å se den storslagene fossen Tessesat.  Fra Bahir Dar går vår reise mot slutten, tilbake til Addis Abeba med kulturopplevelser og fly hjem.

Turen arrangeres i samarbeid med

A Kortet_lang_sort_edited.png

Dag 1 – 
Avreise fra Oslo Gardermoen med Ethiopian Airlines kl. 18:45 direkte til Addis Abeba. Måltider serveres om bord.

Dag 2 – 
Vi ankommer hovedstaden Addis Abeba, eller bare Addis som den kalles, kl. 06:30. På flyplassen møtes vi av vår lokale guide som tar oss til hotellet. Byen ligger 2500 meter over havet og kalles også Afrikas hovedstad. Den ble grunnlagt av Menelik II og har et strålende klima med en gjennomsnittstemperatur på 25 grader året rundt. Her er hovedkvarteret til Den afrikanske unionen (AU) som er samarbeidsorganisasjonen for Afrikas 54 land. En storslått bygning som preger Addis. I dag skal vi besøke både AU og det nasjonale- og det etnografiske museet, hvor vi blant annet opplever «Lucy», og vi skal ha lunsj i byen. Vi skal også besøke det nyåpnede Grand Palace som huser de historiske bygningene hvor bla. keiser Haile Selassie holdt til. Dette er et område og bygninger som aldri tidligere har vært tilgjengelig for andre enn Etiopias politiske elite. Deler av palasset og omgivelsene er nå omgjort til et praktfullt parkområde med unik vegetasjon og dyreliv  - bla. Etiopias kjente "black maned Lion".

Velkomstmiddagen blir på Castellis – en av Addis’ beste og mest kjente restauranter.

Lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Hotel Intercontinental i Addis Abeba.

 

Dag 3 – 
Vi tar en rolig frokost før vi setter oss i bussen for å bese storbyen. Vi kjører gjennom det italiensk pregede Piazza, et aktivt shoppingområde, og videre til Mercato-markedet. Her kjører vi rolig i folkemengden, og opplever det yrende livet ved Afrikas største markedsplass. Vi oppsøker keiser Haile Selassies grav – keiseren som døde i 1975, og først i år 2000 fikk sin rettmessige begravelse. Entoto Hill var keiser Menelik II hovedsete før Addis ble etablert på 1880-tallet, og vi besøker hans enkle, men kulturhistorisk viktige palass beliggende mer enn 3000 meter over havet. Også hans grav beliggende under kirkegulvet I «the Old Gebbi» skal vi besøke.
Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Hotel Intercontinental i Addis Abeba.

Dag 4 – 
Etter en tidlig frokost flyr vi med Ethiopian Airlines kl. 07:40 nordover til Aksum – Etiopias eldste by fra 200-tallet før Kristus. Ankomst kl. 09:10. Byen var i sin tid et aktivt handelssenter med eksotiske varer fra Egypt, Roma, Nubia, Syria og India. I dag mest kjent for St. Mary-kirken hvor etiopierne hevder at Paktens Ark er oppbevart. I denne kirken, ved siden av katedralen som bevoktes av munker, er Arken innelåst. Det er Etiopias største helligdom! Ingen, utenom munken som vokter helligdommen, slipper inn. Ifølge myten ble Paktens Ark tatt av kong Menelik I og hans følge da han besøkte sin far kong Salomo i Jerusalem. Aksum huser også gravplasser med enorme obelisker hogget i granitt. Den høyeste er over 20 meter. Mussolini stjal en av obeliskene på 19470-tallet, men i 2005 måtte italienerne krype til korset og frakte den enorme søylen tilbake til Aksum. Restene etter dronningen av Sabas palass ligger også her i denne oltidsbyen. Vi skal bruke dagen og oppleve alle disse oltidsmonumentene.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Atronus Hotel i Aksum.

Dag 5 – 
I dag skal vi videre til Lalibela – en kort flytur fra Askum (kl. 10:40 - 11:10). Her ligger “katedraler”, hogd i stein rett ned og inn i fjellet. Enorme byggverk ingen egentlig skjønner hvordan kan være skapt av menneskehender på 1200-tallet. 10 000, eller kanskje 40 000 personer må ha arbeidet med enkel tilgjengelig redskap dag og natt i årevis sier spesialistene. Men for ca 800 år siden bodde det kun 200 mennesker der kirkene ligger i dag! Hvor kom bygningsarbeiderne fra? Hvordan var det mulig? Uansett virker det nærmest utrolig at byggverket er gjort av menneskehender. Kanskje det stemmer det etiopierne selv sier: Kong Lalibela fikk hjelp av Guds egen arbeidsstokk – det var engler som sørget for at kirkene ble bygd. Å se disse kirkene, gå inn i «steinkatedralene», og å møte de ortodokse prestene, må oppleves – det kan ikke forklares. I dag skal vi oppleve noen av disse monumentale kirkene.
Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Mountain View Hotel i Lalibela.

 

Dag 6 – 
Dagen bringer fler av oss til fots og på muldyr opp til Asheter Mariam-klosteret i fjellsiden ovenfor Lalibela. Fjellturen krever gode bein og godt fottøy. Utsikten og opplevelsene er helt spesielle. De som ikke tar fjellturen besøker det historiske kjente huleklosteret Nakuto Lab. Tilbake i Lalibela unner vi oss et godt måltid før vi fortsetter vår vandring i den hellige byen Lalibela. Den portugisiske presten Alvarez som besøkte Lalibela på 1500-tallet, skrev i sin dagbok: «Det nytter ikke å beskrive hva jeg har sett og opplevd. Ingen vil tro meg. Jeg sier ikke mer». Hit valfarter årlig tusener av troende – til denne byen som står på UNESCOs verdensarvliste. Nå er det vi som er her. Nå får vi oppleve disse unike kunstverkene på Etiopias og Afrikas tak – mer enn 2600 meter over havet. Nærmere himmelen går det ikke å komme, hevder etiopierne. 

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Mountain View Hotel i Lalibela.

Dag 7 – 
Igjen setter vi oss på flyet etter frokost. (Avreise med Ethiopian Airlines kl. 13:20 og ankomst Gondar kl. 13:50) Og på nytt skal vi oppleve storslagen historie og kultur – ispedd naturopplevelser bare Etiopia kan framdrive. Keiserbyen Gondar er nok den meste imponerende av Etiopias tidligere hovedsteder. Hersker og keiser Fasiladas grunnla byen på 1600-tallet. Byen ble snart den største og viktigste i hele riket, og var Etiopias hovedstad i mer enn 250 år. Bak enorme murer ligger de kongelige slott på rekke og rad. De vitner om rå makt og styrke – og historiene er mange om kongelige storfester både til Bacchus’ og Venus’ ære. Vi skal se slottene og høre historiene før vi oppsøker Fasiladas bad på 2800 kvadratmeter. Dette er ikke et svømmebasseng for keiserlig avslapping, men trolig et basseng brukt til rituelle øvelser. I dag brukes det kun i januar for å feire det etiopiske Timkat eller Jesu dåp i Jordanelven. Fresco-maleriene på innside av Deberberhan Silassie skal vi studere før kvelden og Gondar Hills Hotel med sin strålende utsikt tar imot oss til middag.
Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Gondar Hills Hotel i Gondar.

Dag 8 – 

I dag er det fjelltur. Bussen tar oss med til Simien-platået – en av Afrikas mest storslagne nasjonalparker. «Enormt og unikt» er ord som beskriver Simien. En dramatisk «skyline» med vulkanske topper og daler.

 

Gudenes eget sjakkbrett, er etiopiernes beskrivelse av et landskap skapt gjennom millioner av år og som ikke har sin like. Her er noen av Afrikas høyeste fjell på over 4500 meter. Kanskje ser vi de utryddelsestruede dyreartene Gelada-bavianene og den ville etiopiske  fjellgeita? På vei tilbake til Gondar får vi høre om Falshaene (svarte jøder).

 

Falashaenes opprinnelse er usikker. Noen hevder at de er etterkommere av Menelik I, kong Salomo og dronningen av Saba. Andre heder folkegruppen kan være etterkommere av jøder som har innvandret fra det gamle Israel allerede på 900-tallet før vår tid. I dag er det få Falasher i landet.
Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Gondar Hills Hotel i Gondar.

 

Dag 9 – 
Med buss kjører vi fra Gondar til Bahir Dar og Tanasjøen. Vi opplever landsbygda i Etiopia før vi nærmer oss Bahir Dar. Her skal vi bo tett ned mot sjøen og ikke langt fra Haile Selassis sommerresidens. Tana er Etiopias største innsjø og Nilens kilde. 80% av Nilens vannføring kommer herfra. Hit søkte Thor Heyerdahl kunnskap om papyrus båtenes flyteevne og byggeskikker. Med krummet akterstevn og bøyet baug ser sivbåtene på Tana ut som de fem tusen år gamle båtrelieffene i Egypt. På Tanasjøen er sivbåttradisjonene holdt i hevd. Tanaområdet var tidligere landets spirituelle og politiske samlingspunkt. Her hersket keisere og deres dynastier. Det preger fortsatt Tana. Vi skal cruise på Tana, og med båt besøke et av de mange praktfullt dekorerte klostrene i Bahir Dars nærhet. Er vi heldige opplever vi sjøens mange pelikaner, flodhester og krokodiller.
Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Kurifu Resort i Bahir Dar.

 

Dag 10 – 
Etter frokost, og en times kjøring i buss, kommer vi til Blå-Nilens kjente fossefall: Tissisat. Vannføringen er avhengig av årstid og nedbør. 30 kilometer etter utløpet fra Tana-sjøen vier Blå-Nilen seg ut og stuper 45 meter ned i juvet. På veien mot fossen krysser vi Nilen i båt og møter trolig lokale etiopiere som bor i landsbyer langs elva. Like ovenfor fossen starter Nilen sin reise gjennom Etiopia, Sudan og Egypt og ender opp i Middelhavet. Uten Nilens vannføring ville Sudan og Egypt vanskelig kunne brødfø sin befolkning.

 

På vei tilbake fra fossen besøker vi byens fargerike og livlige marked. Resten av dagen skal vi bruke fasilitetene på vårt hotell. Spa er inkludert i hotellprisen, og bassenget og baren kan være fristende.
Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Bosted: Kuriftu Resort i Bahir Dar.

 

Dag 11 – 
Frokost inntas før vi har avreise med Ethiopian Airlines kl 14:20 tilbake til «Den Nye Blomsten» - dvs. Addis Abeba. Ankomst kl. 15:30. Vi har hatt en opplevelsesrik tur disse dagene i Etiopia, og roer ned etter ankomst i Addis Abeba.

 

Nyt varmen og noe godt å drikke på Hotel Intercontinental. Det blir avskjedsmiddag senere på kvelden, før felles transport til flyplassen. Avreise med Ethiopian Airlines kl. 23:40.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Det serveres måltider om bord på flyet til Norge.

 

Dag 12 – 
Ankomst Oslo Gardermoen kl. 07:45.

 

Dagsprogrammet

Pris pr. person kr ? som inkluderer: (pris kommer)


- Fly Oslo Gardermoen – Addis Abeba tur/retur med Ethiopian Airways inkl. flyskatt

- Måltider serveres om bord

- All transport og alle utflukter som beskrevet i programmet
- Overnatting i delt dobbeltrom på gode hoteller
- Fullpensjon

- 1 øl eller mineralvann til hver lunsj og middag

- Engelsktalende lokalguide

- Visum for norske statsborgere (USD 52)
- Foredragsholder og faglig reiseleder Hans Petter Hergum
 

Tillegg for enkeltrom   

Ikke inkludert:

- tips

Bosteder:

Hotel Intercontinental i Addis Abeba

Atronus Hotel i Aksum

Mountain View Hotel i Lalibela

Gondar Hills Hotel i Gondar

​Kuriftu Resort i Bahir Dar

 

Depositum kr 5000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg , valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Minimum antall deltakere er 12 og maks antall deltakere er 14.

Les våre Reisevilkår 

bottom of page