top of page

Eventyrlige Botswana - der det hele begynte  

med Hans Petter Hergum

17. - 27. september 2021

11 dager - 10 netter

  • Okavango – Edens hage, verdens største innlandsdelta

  • Kalahari og San-folket – Menneskehetens forfedre

20180830-_DSC0189 (2)_edited.jpg

Hans Petter Hergum

At menneskets opprinnelse er Afrika er ikke nytt. At vi – Homo sapiens- tok våre første famlende steg i  Botswana derimot, er relativt ny kunnskap.  For 200 000 år siden vandret trolig de første menneskene på savannen i områdene som i dag er Botswana.

 

Hit skal vi! Vandre i våre forferdes fotspor og treffe de eldste av de eldste.  Det vil si San-folket.  Genetisk er det menneskehetens urfolk. Botswana kan vanskelig beskrives – det må oppleves!  En reise gjennom Botswana er en opplevelse av det intense og heftig Okavango, det er møte med San-folket og følelsen av det uendelige og tilnærmet uberørte Kalahari. Det er fattigdom og rikdom – for landet er også, bokstavelig talt, Afrikas diamant.  I 1966, da landet fikk sin frigjøring, var Botswana ett av kontinentets fattigste.  Året etter frigjøringen «vasset de i diamanter», som en tidligere representant for kolonimakten sa det.  Med en befolkning på drøye 2 millioner og verdens største diamantproduksjon er landet et av Afrikas mest velfungerende.

Men Botswana er også et «urørt og utemmet» Afrika. Her er det langt mellom folk, og viltet lever som i Edens Hage.  Innestengt mellom Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia og Namibia ligger denne uslepne «diamanten» og byr på sin spennende historie, sin kultur, og ikke mist unike natur. Ideelt for safari hvor fortsatt geparder, elefanter, giraffer, leoparder og løver – for å nevne noe – har nok tumleplass. Elefantbestanden skal være på godt over 80 000 dyr hevdes det.

Vi skal oppleve flere av de største natur- og viltområdene.  Bla. Kalahari og Dqae Qare San Lodge og – ikke minst -  Okavango-deltaet  med lodgen Oddballs camp.

Vi skal kjøre gjennom deler av Kalahari – denne enorme busksavannen som for få år siden var vanskelig tilgjengelig hvis en ikke hadde fire-hjuls-drevet kjøretøy.  Nå er veien asfaltert og kjørbar med vanlig bil. Med fly via Sør-Afrika ankommer vi Maun – inngangsporten til Okavango og Kalahari. Vi setter oss i bilene og kjørere inn i Kalahari.

Noen timers kjøring tar oss til Dqae Qare San Lodge. Lodgen hvor verdens eldste folkeslag - San-folket, eller buskmennene som de ofte blir kalt, tar oss i mot. De skal ta oss med inn i sin verden av historier, kultur og tradisjoner.  Det bør bli en uforglemmelig opplevelse.

Vi skal også oppleve de hellige Tsodilo–fjellene. Her finnes tusener av «rock-arts». Steinmalerier gjort av San-folket for flere tusen år siden.  Fjellene og folket udødeliggjort av forfatteren Laurens Van der Post.

I småfly tar vi oss inn i Okavango-deltaet og lander på Oddballs egen flystripe. Innlandsdeltaet er verdens største, og er kåret til et av Afrikas syv naturskapte underverker. Hvert år renner 11 kubikkilometer vann fra Okavango-elven ut i deltaet, som dekker et området på 15 000 kvadratkilometer. Vannet suges opp av planter eller fordamper. «Nye Edens Hage» kalles Okavango med sitt rike dyre- og planteliv, og fortsatt tilnærmet uberørt av mennesker.

Men vår tur er langt fra bare natur.  Kultur og historie er godt representert.  Landets historie, og folkets kultur er del av reisen. Og vi skal høre den utrolige historien om ekteskapet mellom den hvite britiske kvinnen Ruth og afrikaneren Seretse Khama – som ble Botswanas første president.   

Dag 1 – lørdag 17. september

Avreise fra Gardermoen kl. 16:10 med Qatar Airways direkte til Doha. Flybytte og så videre med samme flyselskap til Johannesburg hvor vi ankommer neste morgen. Måltider serveres underveis.

 

Dag 2 – søndag 18. september

Vi ankommer Johannesburg kl. 09:50. Flybytte. Videre med South African Airways til Maun i Botswana hvor vi ankommer kl. 13:40. Leiebilene står klare og vi kjører mot Tsodilo-fjellene. Og ankommer Shakawe lodge etter noen timers kjøring. Vi bor tett ned mot Cavango-elven som har sitt utspring i Angola, krysser Namibia og renner ut i Okavango deltaet.

Lunsj og middag inkludert.

 

Dag 3 – mandag 19. september

Etter frokost kjører vi mot Tsodilo-fjellene.  Hellige fjell som rager 400 m opp fra Kalahari-savannen. Fjellene har trolig vært sporadisk bebodd i 10-tusener av år, og er et av vedens eldste historiske steder. Kanskje det var her de aller første menneskene reiste seg på to og begav seg på vandring?

 

Det er kjent at San-folket har levd her i tusener av år, drevet jakt og sanking og tappet vann fra klippenes huler.  For San var dette et hellig sted.  Åndene måtte blidgjøres - ikke provoseres. Fjellene var stedt hvor San kunne utøve sin spiritualitet og gi uttrykk for sin kultur gjennom «rock-paintings».  Mer enn 2000 stein- og hulemalerier preger Tsodilo i dag. «Et Louvre i sanden fylt med skatter» kalte den forfatteren Laurens Van der Post stedet. Vi skal se noen av disse skattene.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 4 – tirsdag 20. september

Tidlig morgen og vi kjører inn i Kalahari og ankommer ørkenbyen Ghanzi. Her booker vi inn på Kalahari Arms Hotel – for en natt.  Vi er tett ved den namibiske grensen midt i et hav av sand! Her kan Kalahari-sanden være flere hundre meter dyp. Har vi tid besøker vi «Ghanzi-craft» - hvor bushman-kunst og håndverk kan beundres og handles. Veien er nå kort til farmen hvor vi skal bo de neste to nettene.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5 -  onsdag 21. september

Vi ankommer Dqae Qare San Lodge til lunsj hvor spennende og autentiske opplevelser sammen med bush-folket starter.

 

For få år siden satte elendige veier og vannmangel en stopper for de fleste som ville oppsøke san-folket og Kalahari. Nå er framkommeligheten god. En gruppe av San vil være våre verter, guider og kjentfolk.  Vi vil sammen med San-folket oppleve deres hverdag og tradisjoner. Kvelden tilbringer vi under Afrikas stjerne-spekkede himmel.  Vi vil lytte til San-folket – deres fortellinger og dramatiske historie.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 6 - torsdag 22. september

Hvordan skaffe vann i Kalahari?  Hvordan tenne bål slik San gjorde det for 10 000 år siden?   Hvordan lage feller for jakt?  San folket vil lære oss sine hemmeligheter og vise sine metoder. 

Vi besøker ”Kuru Art” – et kunstprosjekt bygd opp midt i Kalahari rettet mot San-folket.  Med enkle midler produseres San-kunst av meget høy kvalitet som i dag er kjent verden over.  En unik skattkiste av kunst og tradisjoner kan oppleves – og kjøpes.  Vi vil få anledning til å møte San-kunstnerne selv, og se og høre de fortelle om sitt liv og sin kunst.  Sterke møter med et folk som i generasjoner har vært undertrykt. 

Rundt kveldsbålet opplever vi rytmisk suggererende San-dans.  Kvinnene sitter tett, skulder mot skulder, og klapper den intrikate rytmen, mens mennenes ringdans starter. ”The healing dance” er et av San-folkets viktigste ritualer.  Kvinner, menn og barn samles.  Dansen kan ha helbredende virkning – også på besøkende.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 7 - fredag 23. september

Tidlig frokost.  Vi kjører mot Maun og inntar en enkel lunsj tett ved flyplassen. Innleide Chessna-fly tar oss inn i Okavango Deltaet – verdens største innlandsdelta - til Oddballs Camp. Vi flyr lavt inn over deltaet, og ankommer en hyggelig lodge beliggende midt i ”Det Nye Edens Hage”. Campen ligger tett ned mot elva hvor elefanter, bøfler og flodhester - for å nevne noe - er våre nærmeste naboer.

Frokost og middag inkludert.

Dag 8 - lørdag 24. september

Vi er midt i kjernen av Okavango. Kun oss og et våtmarksområde av dimensjoner. Men vi er i tørketiden og det er trolig lite vann i deltaet. Her skal vi bo i 2 netter i telt med dusj og vannklosett.  Dette er Botswana og afrikansk villmark på sitt beste.

 

Etter en solid frokost tar vi oss videre inn i deltaet, og suger inn opplevelsen av å være i hjerte av Afrika.  Etter gode opplevelser serveres nydelig middag. Samlingen på kvelden, med villmarkens lyder, er uforglemmelig.  Er vi heldig hører vi løvene brøle - brøl som kan høres på mange kilometers avstand.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 9 - søndag 25. september

Tidlig frokost med soloppgang og kanskje bruk av medbrakt kikkert.  Det er ikke uvanlig at elefanter, bøfler og gaseller oppholder seg tett ved lodgen.  Sammen med lokale dyktige guider skal vi på «bush walk».  Det er fantastisk å oppleve Afrikas majestetiske dyr så nært. Med øyne og fotokamera kan vi samle minner for livet.  Flere har tatt årets bilde i Okavango.  Bilder som har gått verden rundt. 

Forsiktig ruslende i villmarkens stillhet, tar guidene oss med på uforglemmelige opplevelser.  Viltet oppleves ofte mest intenst når vi er helt i ro.  Minst mulig lyd, kun visking – om nødvendig.  Og vi har nok tid – «tiden kommer», heter det i Afrika.  Rolig, uten stress og mas.  Storviltet - elefanter og løver, er deltaets eiere.  Det er de som rår.  På nært hold skjønner alle hvorfor løven kalles Dyrenes Konge.  Arrogant og stolt.  Er vi heldig får vi næropplevelser av Kongen i løpet av dagen. Lunsj og middag serveres på campen. 

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 10 - mandag 26. september

I uthulte trestammer – makoroer – eller til fots, skal vi igjen oppleve Okavango.  Kanskje har det vært et «kill» i løpet av natten, og er vi heldige opplever vi hyener og løver ved matfatet. Vi har en god brunch før Cessna-flyene ankommer og tar oss tilbake til Maun.  Ikke uvanlig at de flyr lavt over flystripa før landing for å få vekk elefantene som har okkupert landingsområdet.  Fra Maun går ferden videre til Johannesburg og hjem mot Norge. Avreise fra Maun med South African Airways kl. 14:30 direkte til Johannesburg. Flybytte. Avreise med Qatar Airways kl. 20:50 direkte til Doha hvor vi ankommer neste morgen. Måltider serveres underveis.

 

Dag 11 - tirsdag 27. september

Vi ankommer Doha kl. 06:40 fra Johannesburg. Videre kl. 07:35 direkte til Gardermoen med ankomst lokal norsk tid kl. 13:15.
 

 

Dagsprogrammet

Pris pr. person kr 43 980,- som inkluderer:


- Flyreise Oslo-Doha-Johannesburg-Maun tur/retur med Qatar Airways/Air Botswana. Måltider serveres om bord

- All transport og alle utflukter som beskrevet i programmet
- Overnatting i delt dobbeltrom på gode lodger
- frokoster, 7 lunsjer og 8 middager er inkludert

- 1 enhet drikke til middagene
- Faglig reiseleder Hans Petter Hergum er med på hele turen, inkl. på flyet tur/retur Oslo 

 

Tillegg for enkeltrom  kr 3 900,-

Ikke inkludert:

- tips

Bosteder:

Shakawe lodge

Kalahari Arms Hotel

Dqae Qare San Lodge

Oddballs Camp

Depositum kr 5000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg , valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Minimum antall deltakere er 12 og maks antall deltakere er 14.

Les våre Reisevilkår 

bottom of page