nork polarhistorie.jpg
AKORTET_svart.png

Norsk polarhistorie - sett fra Svalbard

med Jan Ove Ekeberg

Reiseperiode 7. - 10. februar 2020

Svalbard – kanskje var det vikinger som ga øygruppa dette navnet. På deres norrøne språk betyr «sval», slank eller spiss og «bard» en topp. Da Willem Barentsz gjenoppdaget Svalbard i 1596, gjorde han samme observasjon og kalte øyene Spitzbergen.

Øygruppen, som en ukjent oppdager ga navnet «Svalbard», etter de spisse fjellformasjonene, er selve navet i norsk polarhistorie. Etter at vikingene seilte dit, trolig en gang mellom 800- og 1000-tallet, har de arktiske øyene tiltrukket seg oppdagere helt frem til vår tid.

Ingen andre steder rommer så mye polarhistorie som Svalbard. Etter forsøk med sjøfly, nådde Roald Amundsen Nordpolen herfra, ombord i luftskipet «Norge», styrt av oberst Umberto Nobile. Kanskje døde også vår store polarhelt i disse farvannene i et forsøk på å unnsette den italienske offiseren.

Fridtjof Nansen hadde Longyearbyen, som mål da han forsøkte å nå Nordpolen på ski. Hjalmar Johansen, Nansens kamerat på den strabasiøse turen, ledet de første turgruppene på øya, mens Hanna Resvoll-Holmsen kartla plantelivet i 1907-08, noe som var et viktig argument for norsk overhøyhet over øygruppen, fra 1925.

Og så er jo øyene og folkene som bor der, selv polarhistorie. Kulldriften og fangsthistorien, politikken, forskningen og turismen, alt hører hjemme i fortellingen om nordmenns utforskning av nordpolsområdet.

Øygruppen er nevnt under dette navnet, i den islandske landnåmsboka fra 1100-tallet. Så ble de arktiske øyene gjenoppdaget av Willem Barentz på slutten av 1500-tallet. Også han merket seg fjellformasjonene og ga dem navnet «Spitsbergen». I vår tid det mest eksotiske reisemål i Norge.

Vår veiviser, den tidligere TV 2-programlederen, Jan Ove Ekeberg har skrevet bøker om Roald Amundsen og ikke minst polarheltens legendariske kokk, Adolf Henrik Lindstrøm, som fortsatt lever i menyene på flere av Svalbards spisesteder. Og vi skal oppleve nordlyset, som på Svalbard er sterkere enn noe annet sted.

Dagsprogrammet

Det jobbes med dagsprogrammet som vil foreligge fredag 9. august.