top of page
net adobestock_178748649.jpg

Sør-Afrika! - Kontrastenes- og Mandelas land

Bli med på en reise gjennom landets spennende historie!

24. januar – 4. februar 2025 – 12 dagers tur

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg

Sør-Afrika, dette vakre og dramatiske landet med rikdom og fattigdom. Med sinne og latter, dans og skjønnhet. Med viner i verdensklasse og med hele apartheidhistorien foran våre øyne. I Sør-Afrika har svart og hvit lagt hatet bak seg og tilgitt hverandre. Dette er en reise gjennom landets og Nelson Mandelas liv og historie, og vi møter noen som deltok. I bushen møter vi dyrene du ellers bare ser på tv.

 «Hva er det med dette landet....så heslig og vakkert. Stanken og de velduftende blomster. Skuddene og dansen». Slik spør forfatteren og Afrika-kjenneren Tomm Kristiansen i sin bok «Mandelas land». Og det er nettopp dette miraklenes land reisen går til. Reiseakademiet inviterer til en uforglemmelig reise i Sør-Afrika.

iStock_000027716156_Full.jpg

Det er en reise gjennom Sør-Afrikas historie og Nelson Mandelas liv. Vi skal bo i Cape Town, av noen kalt verdens vakreste by, men hvor forskjellen mellom fattig og rik er voldsom. Vi skal høre historier om hva som skjuler seg av ånd og politikk, lidelse og kamp, liv og røre, toner og rytmer.

Med båt kommer vi til fangeøya Robben Island, hvor Mandela satt fengslet i 18 år. På !Khwa tuu møter vi san-folket, det genetisk eldste folket på vår klode. Reisen går også til vinområdene Stellenbosch, Franschhoek og Constantia hvor vi smaker noen av Sør-Afrikas unike viner. Vi drar til Kapp det gode håp, der Atlanteren og Det indiske hav møtes. Vi reiser videre gjennom det mektige landet til nasjonalparken Krüger, hvor vi på nært hold møter Afrikas dyreliv. Turen avsluttes i Johannesburg og Soweto, hvor vi hører om opprøret i 1976, og rusler i gata der Mandela og Desmond Tutu bodde. Og hele veien skal vi bli kjent med storheten dette folket besitter. Smil og tårer, fred og tilgivelse, men også ungdommelig utålmodighet. De er blitt dypt skuffet over sine ledere. Av korrupsjon og mangel på politikk som gir håp og forandring. Går det feil vei, eller vil Mandelas-land endelig lykkes?  

Hans Petter Hergum

Reiseleder er samfunnsgeograf Hans Petter Hergum. I 1994, da Mandela ble valgt til president, bodde han i sørlige Afrika, var valgobservatør, og opplevde frigjøringen, gleden og fortvilelsen på nært hold. Han har arbeidet med menneskerettigheter og bistand i østlige- og sørlige-Afrika i mer enn 35 år for bla. Kirkens Nødhjelp og UD. Har bodde flere år i Botswana og vært diplomat ved Norges ambassade i Zimbabwe.

Dagsprogrammet

Dag 1 – Fredag 24. januar

Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 1505 med Qatar direkte til Doha. Flybytte. Videre gjennom natten over det mektige afrikanske kontinent med ankomst Cape Town neste formiddag.

Måltider serveres om bord.

 

Dag 2 – lørdag 25. januar

Vi ankommer Cape Town kl. 1030 lokal tid. Det er sommer i Sør-Afrika. På vei mot byen drar vi innom Kirstenbosch botaniske hage med sin skjønnhet og fargeprakt. Vi spaserer gjennom parken og spiser lunsj omringet av blomster og trær. Deretter drar vi til hotellet og gjør en sving innom Cape Towns severdigheter før vi finner våre rom rundt kl. 16.00. Hotellet er bynært og ligger i gangavstand til det berømte handelsstedet Waterfront, med sine mange gode restauranter. Vi spiser vår første middag på en av dem.

Frokost serveres om bord på flyet.

Lunsj og middag inkludert.

 

Dag 3 – søndag 26. januar

Denne dagen kjører vi sørover til Afrikas sørvestligste punkt: Kapp Det Gode Håp. Klippen reiser seg opp fra havet, og vi kommer tett på den dramatiske naturen. Her er verdens friskeste luft, og er vi heldig kommer vi tett på antiloper og sebraer.

På vei tilbake spiser vi lunsj på den idylliske vinfarmen Steenberg i Constantia som ble anlagt allerede på seksten-hundretallet. Felles middag om kvelden.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

 

Dag 4 – mandag 27. januar

I dag går turen til vinmarkene, en times busstur fra Cape Town. Utenfor Paarl tester vi vinene på en nydelig vingård. Underveis kjører vi gjennom den vakre universitetsbyen Stellenbosch hvor ideen om raseskille ble utviklet. Byen har også eget fakultet for vinkunst. På reisen videre passerer vi Victor Verster-fengslet, hvor Nelson Mandela ble løslatt i 1990. Lunsjen inntas på en av vingårdene i Franschhoek.  disposisjon. Tilbake i Cape Town i god tid før kveldens felles middag.

frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5 - tirsdag 28. januar

Dagen starter med båtreise til den tidligere fangeøya Robben Island, hvor Nelson Mandela tilbragte 18 av sine 27 fengselsår. Vår guide på øya, en politisk aktør som levde et farlig liv, skal ta oss med inn der Nelson Mandela satt fengslet og fortelle oss historiene. Vi opplever steinbruddet der fangene hakket kalkstein, og planla det nye Sør-Afrika. Vi er tilbake på Waterfront ved lunsjtid. Ettermiddagen og kvelden fri til egen disposisjon.

Frokost inkludert..

Dag 6 – onsdag 29. januar

San-folket, det vi kalte buskmenn, er «folket som var de første menneskene i sørlige Afrika. De har en mer enn 100 000-år gammel kultur, som må betegnes som en av verdens viktigste skatter», hevdet erkebiskop Desmond Tutu.  I dag skal vi møte noen av disse kulturskattene. Sammen med etterkommerne av våre forfedre og mødre skal vi en formiddag lære om vår fortid, om sammenhengen i naturen. «Vi visste ikke bare om livet, men også om hvordan leve gode liv», sier San-folket. Og de legger til: «bli med oss på en vandring og oppdag at jo mer du vet, dess mindre trenger du». San-folket var naturens folk som levde av jakt og sanking.  For 120 000 år siden levde vi alle slik.  Vi beveger oss så langt tilbake i vår egen kultur det går an ved dette besøket.

Det blir en spennende, utfordrende og lærerik formiddag. Vi avslutter besøket på !Khwa tuu med en god lunsj, før vi igjen kjørere mot Cape Town.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 7 – torsdag 30. januar

Vi sjekker ut i morgentimene og tar fly til Mbombela, tidligere Nelspruit. Vi skal bo på Kruger Gate hotel, bygget av bambus, like ved innkjørselen til den berømte Kruger nasjonalpark. Så kan vi gjøre oss klar for en første safari. Her kan vi få se dyr som elefanter, løver, neshorn, bøfler og leoparder, også kalt «de fem store», samt et rikt fugleliv. Om kvelden samles vi til middag under åpen himmel.

Frokost og middag er inkludert.

Dag 8 – fredag 31. januar

Dagens safari starter idet sola går opp og dyrene trekker mot vannhullene. Dagen blir tilbragt inne i Kruger, og vi spiser lunsj blant ville dyr. Om kvelden samles vi rundt bålet til nydelig mat og drikke.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 9 – lørdag 1. februar

Nok en hel dag på dette nydelige hotellet.  Vi tar en safari før frokost, men er tidlig tilbake for å nyte dagen. Hotellet har en nydelig beliggenhet og alt av fasiliteter. Nå kan vi slappe av ved bassenget, nyte en drink i utebaren eller ta fram boka og bare være til.

Frokost og middag er inkludert.

 

Dag 10 – søndag 2. februar

Vi pakker og gjør oss klar til en bussreise gjennom storslagne landskaper. Vi spiser lunsj underveis.  Reisen ender i Sandton mellom Johannesburg og Pretoria. Hotellet ligger tett ved ett av de største handlesentre på den sørlige halvkule, og viser hvilken rikdom dette landet har, side om side med fattigdommen.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

 

Dag 11– mandag 3. februar

Etter utsjekk fra hotellet skal vi tilbringe resten av dagen i den svarte bydelen Soweto, der fredelige demonstrasjoner i 1976 endte i tragisk drap  på mer enn sju hundre skolebarn. Her ligger minnesmerket over hendelsen, og vi passerer hjemmene til Nelson Mandela og Desmond Tutu: to fredsprisvinnere i samme gate. Vi spiser lunsj på en av bydelens kjente og populære restauranter. På sen ettermiddag trekker vi mot flyplassen i Johannesburg for å ta kveldsflyet med Qatar Airways hjem kl. 2135, via Doha, til Oslo.

Frokost og lunsj er inkludert.

Middag serveres på flyet.

 

Dag 12 – tirsdag 4. februar

Vi ankommer Doha tidlig på morgenen og fortsetter videre direkte til Oslo Gardermoen med ankomst Oslo kl. 1330.                

Vi bor på følgende hoteller på vår reise:

Cape Town: Accommodation | Cape Town | City Lodge Hotel Group | City Lodge Hotel Group (citylodgehotels.com)

Kruger National Park: Kruger Safari Lodge: Luxury Accommodation: (krugergatehotel.com)       

Sandton City – Johannesburg: Balalaika Sandton

Pris per person kr 43.950 som inkluderer:

  • Flyreise Oslo-Doha–Cape Town og retur Johannesburg-Doha-Oslo med Qatar Airways på turistklasse.

  • Flyreise Cape Town-Nelspruit en vei med South African Airlink

  • Overnatting I delt dobbeltrom på hoteller som beskrevet i dagsprogrammet.

  • Alle utflukter og måltider som beskrevet i dagsprogrammet.

  • All transport under oppholdet som beskrevet i dagsprogrammet.

  • Norsk faglig reiseleder er Hans Petter Hergum                                                                                                               

 

  • Tillegg for enkeltrom på hele rundturen kr 5 750

  • Tillegg for ikke A-kort medlemmer kr 1 000                                           

 

 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg, valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Ta gjerne kontakt med Reiseakademiet for påmelding eller mer informasjon eller direkte med vår reiseleder Hans Petter Hergum på mobil 472 43 790 eller e-post hans.petter.hergum@gmail.com

Les våre Reisevilkår 

bottom of page