top of page

Afrikas historie - Mandelas Land
med Tomm Kristiansen

Bli med Tomm Kristiansen og Aftenposten
til Mandelas Land - Sør-Afrika 

2. - 12. februar 2023  
11 dager - 10 netter 

Tomm Kristiansen.jpg

Tomm Kristiansen

Vakrere blir det ikke, enn å dra på en reise til Cape Town og landskapene rundt. De majestetiske fjell, den salte brisen fra havet, de tropiske vinene, vennligheten og Sør-Afrikas dramatiske historie. På denne reisen tar vi inn byens og regionens skjønnhet og natur. Vi følger i sporene til Nelson Mandela langs «Veien til frihet», som hans selvbiografi het. Vi får fortellingene om hvordan demokratiet ble til i 1994. Og hva skjedde siden?

Sør-Afrika møter oss med rikdom og fattigdom. Med sinne og latter, dans og skjønnhet. Med viner i verdensklasse og med hele apartheidhistorien rett foran våre øyne. I Sør-Afrika har svart og hvit lagt hatet bak seg og tilgitt hverandre. Hvordan var det mulig?

Forfatteren og Afrika-kjenneren Tomm Kristiansen var der da det skjedde, og fulgte personligheter som Nelson Mandela og erkebiskop Desmond Tutu gjennom harde prøvelser. Han så miraklet skje, en fredelig overgang etter århundrer med hat og undertrykkelse.

Reiseakademiet inviterer til en uforglemmelig reise med Tomm Kristiansen, den store fortelleren blant norske journalister og forfattere. Han har bodd store deler av sitt voksne liv i Afrika. Samtidig vil Tomm Kristiansen dra opp det store lerret og fortelle historien om hele Afrika med sine 54 land og fantastiske sivilisasjoner.

Cape Town er sentrum i historien om hvordan landet endelig ble frigjort. Det var her de politiske fangene kom i land fra fangeøya Robben Island, og det er her parlamentet ligger.

Med ferje drar vi ut til den berømte fangeøya Robben Island, hvor Mandela satt fengslet i 18 år. Reisen går også til flere vindistriktet hvor vi smaker oss gjennom Sør-Afrikas unike viner. Vi drar til Kapp det gode håp, der Atlanterhavet og Det indiske hav møtes. Og hele veien skal vi møte storheten dette folket besitter. Smil og tårer, fred og tilgivelse, men også ungdommelig utålmodighet. De håper at alt Mandela lovet dem en dag skal komme. Sør-Afrika er preget av store, dramatiske forskjeller mellom rike og fattige, svarte og hvite. Vi skal møte dem alle, og komme nærmere inn på mennesker med minner om undertrykkelse og smerte, men også om glede og forsoning. Landet er dessuten inne i en dramatisk kamp om korrupsjonen, som har plaget landet.

 

Tomm Kristiansen tar oss med inn i de eventyrlige fortellingene fra dette fascinerende kontinent.

Hvorfor ble Afrika slik hun ble? Hvordan kunne de tilgi hverandre? Det er «stemmen fra Afrika» som forteller. 

 

Sør-Afrika, dette vakre og dramatiske landet med rikdom og fattigdom. Med sinne og latter, dans og skjønnhet. Med viner i verdensklasse og med hele apartheidhistorien rett foran våre øyne. I Sør-Afrika har svart og hvit lagt hatet bak seg og tilgitt hverandre.

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg

Dagsprogrammet

Dag 1 – Torsdag 02. februar 2023

Avreise fra Oslo med Turkish Airlines kl. 1725. Vi flyr direkte til Istanbul med ankomst kl. 2320. Videre fra Istanbul kl. 0225 direkte over det mektige afrikanske kontinent med ankomst Cape Town neste formiddag.

Måltider serveres om bord.

Turkish Airlines er kåret til et av verdens beste flyselskaper de siste årene.

 

Dag 2 – Fredag 03. februar 2023

Vi ankommer Cape Town kl. 1200 lokal tid. På vei mot byen drar vi innom Kirstenbosch botaniske hage med sin skjønnhet og fargeprakt. Vi spaserer gjennom parken under trærne og hører den spennende historien om stedet. Litt tid på egenhånd. Deretter drar vi til hotellet. City Lodge Waterfront ligger i gangavstand til det pittoreske og yrende handelsstedet Waterfront, med sine mange gode restauranter. Vi spiser vår første middag på en av dem. Frokost serveres på flyet før vi lander i Cape Town. Middag inkludert.

Dag 3 – Lørdag 04. februar 2023

Denne dagen kjører vi sørover til Afrikas sørvestligste punkt: Kapp Det Gode Håp. Klippen reiser seg opp fra havet, og vi kommer tett på den dramatiske naturen. Her er verdens friskeste luft, og vi kan regne med å komme tett på antiloper og sebraer. På vei tilbake spiser vi lunsj på den idylliske vinfarmen Groot Constantia som ble anlagt allerede på sekstenhundretallet. Felles middag om kvelden.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4 - Søndag 05. februar 2023

Kontrastene dag. Vi sier adjø til Cape Town for noen dager. I dag skal vi til gudstjeneste i township’en Gugulethu. Der swinger damene i langsom blues og vi blir tatt hjertelig imot. Vi blir også invitert hjem til de som bor i bydelen hvor vi ser hvordan folkene lever til daglig og hører deres historier. Dagens lunsj inntar vi på den kjente vingården Vergelegen like utenfor Sommerset West. Vi fortsetter videre til den gamle fiskerlandsbyen Hermanus hvor vi overnatter på Windsor Hotel. Byen ligger ved Walker Bay, kjent for stedet hvor hundrevis av hvaler samles mellom juni og desember. Vi møtes igjen til felles middag. Frokost, lunsj og middag inkludert.  

Dag 5 – Mandag 06. februar 2023

Etter frokost forlater vi Hermanus og kjører bakveien langs Hottentots fjellene inn til det «franske hjørnet» og byen Franschhoek, en av de eldste byer i Sør-Afrika. Her skal vi tilbringe de neste dagene og utforske områdene rundt.

Frokost, lunsj og middag inkludert.  

Dag 6 – Tirsdag 07. februar 2023

Etter frokost går turen i dag til vinmarkene rundt Paarl og Franchhoek. Vi besøker noen gamle vingårder som har en spennende historie å fortelle. På reisen videre passerer vi Victor Verster-fengslet, hvor Nelson Mandela ble løslatt i 1990. Tilbake til vårt bosted ut på ettermiddagen.  Kvelden fri til egen disposisjon.

Frokost og lunsj inkludert.

Dag 7 – Onsdag 08. februar 2023

Hele dagen til egen disposisjon. Vi møtes igjen for felles middag på en av byens hyggelige restauranter.

Dag 8 – Torsdag 09. februar 2023

Etter frokost forlater vi vindistriktene og setter kursen tilbake mot Cape Town. Stellenbosch er den vakre byen med universitetet som var tenketanken til apartheidideologien. Vi stikker innom en «landhandel» fra attenhundretallet, Oom Samie se Winkel. Vi ankommer vårt hotell i Cape Town på ettermiddagen for innsjekk. Ettermiddagen fri til egen disposisjon. Vi møtes igjen for felles middag om kvelden. Frokost og middag inkludert. 

 

Dag 9 – Fredag 10. februar 2023

Dagen starter med båtreise til den tidligere fangeøya Robben Island, hvor Nelson Mandela tilbragte de fleste av sine fengselsår. Vår guide på øya, var en politisk aktør som levde et farlig liv, skal ta oss med inn der Nelson Mandela satt fengslet og fortelle oss historiene. Vi går den korte turen til steinbruddet der fangene hakket kalkstein, og planla det nye Sør-Afrika. Vi er tilbake på Waterfront ved lunsjtid. Lunsj på egenhånd og fri resten av dagen.

Avskjedsmiddagen i Cape Town spiser vi på det historiske Mount Nelson Hotel.

Frokost og middag er inkludert.

 

Dag 10 – Lørdag 11. februar 2023

Det er tid for hjemreise. Dagen til egen disposisjon. Avreise fra hotellet kl. 1500 med buss til flyplassen. Avreise fra Cape Town kl. 1835 med Turkish Airlines direkte til Istanbul med ankomst neste morgen. Frokost inkludert. Måltider serveres underveis hos Turkish Airlines.

 

Dag 11 – Søndag 12. februar 2023

Vi ankommer Istanbul kl. 0600 på morgenen. Flybytte. Videre fra Istanbul kl. 0850 med ankomst Gardermoen kl. 1040. Måltider serveres underveis hos Turkish Airways.  

Pris per person kr 34 750 som inkluderer:


 

  • Flyreise Oslo-Istanbul–Cape Town med Turkish Airlines på turistklasse.

  • Overnatting i delt dobbeltrom på hoteller som beskrevet i dagsprogrammet.

  • Alle utflukter og måltider som beskrevet i dagsprogrammet.

  • Norsk faglig reiseleder er Tomm Kristiansen

  • Teknisk reiseleder med fra Reiseakademiet.

  • Tillegg for enkeltrom på hele rundturen kr 4 950

  • Tillegg for ikke A-kort medlemmer kr 1 000                              

Les våre Reisevilkår 

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg
bottom of page