Ut på tur: «På jakt etter Munch»

Opplev kunst og kultur i Bergen

6. - 7. desember 2019

Nasjonalmuseet_LogoSymbol+Wordmark.png

Velkommen til vinterens Vennetur som går til Bergen.

 

I år er Bergen verdens Munch-hovedstad. Vi tar turen til KODE og får omvisning i utstillingen «Edvard Munch "I oss er verdener". Det legges også opp til et besøk på Troldhaugen med omvisning i Edvards Griegs berømte villa og egen konsert for Vennene i Troldsalen. Vi besøker også Bryggens Museum og Den Nationale Scenes Teaterkjeller og opplever forestillingen PEERGYNT DUB.

Med oss som veiviser har vi Nasjonalmuseets kurator Mai Britt Guleng. Hennes forskning   er primært rettet mot Edvard Munch, kunsthistoriografi og norsk maleri og skulptur fra det 19. århundre. 2006–2011 var hun førstekonservator ved Munchmuseet, og hun var en av kuratorene for Munch 150-utstillingen i Nasjonalgalleriet og Munchmuseet i 2013. Mai Britt vil gi oss kjærkomment kunstfaglig påfyll under turen. Det er bare å glede seg – vi får det beste. Tone Vesti Wilse fra Nasjonalmuseets Venner er med som reiseleder og legger alt til rette for gruppen. 

Vi har meget begrenset med plasser på turen, særlig når det gjelder enkeltrom, så vær rask med din påmelding som skjer direkte til vår samarbeidspartner Reiseakademiet i Fredrikstad på wiggo@reiseakademiet.no eller på telefon 905 57 160.

 

Velkommen til en ny og spennende kulturreise med Nasjonalmuseets Venner!

troldhaugen.jpg

Grieg's sittingroom in the Villa

Fredag 6. desember 2019

Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 0915 direkte til Bergen Flesland med ankomst kl. 1010. Her venter vår buss og vi setter kursen direkte mot vårt første museumsbesøk, KODE 2.

Her blir vi møtt av KODEs direktør Petter Snare som ønsker velkommen og gir oss en kort introduksjon om KODE før vi går inn i utstillingen «Edvard Munch -  

I oss er verdener». Tittelen er hentet fra en av Munchs egne tekster, som gir et poetisk uttrykk for kunstnerens sykliske livsanskuelse: «Intet er litet intet er stort – I os er verdener. Det smaa deler sig i det store. Det store i det smaa – en bloddraape en verden med solcentrer og kloder.  Havet en draape. En liden del av et legeme.»

Vårt neste museumsbesøk blir i KODE 1, hvor vi ser det ypperste av bergensk gullsmedkunst gjennom 500 år.  

 

Utstillingen «Sølvskatter» rommer 600 gjenstander i sølv og gull. Bergen har siden 1500-tallet vært et viktig senter for produksjon av kunst- og bruks- gjenstander i gull og sølv.

Bergens gullsmedkunst var på et internasjonalt nivå i tider da det fantes lite  annen kunst i Norge. Bergens Gullsmedlaug, etablert i 1568, var del av et  internasjonalt håndverksfellesskap som sikret høy kvalitet på gjenstandene.  

Men uten mat og drikke duger vi ikke. Det blir lunsj i Bien Centro. Pizzaen bakes i en vedfyrt ovn, bygget av Stefano Ferrarra fra Napoli, noe som gjenspeiles i pizzaene vi får servert. 

Det blir litt tid til vandring på egenhånd før vår buss bringer oss til vårt bosted Clarion Hotel Admiral som ligger meget sentralt og i gangavstand til de fleste severdigheter i Bergen. Se deres nettsted.

En spennende dag avsluttes med en frivillig teatermiddag og forestillingen PEERGYNT DUB – Et musikalsk-visuelt hørespill» i Teatersalen (Den Nationale Scene). Dramatiker og regissør Tore Vagn Lid er prisbelønt for sin måte å lage teater på, og med et team av skuespillere, musikere og visuelle kunstnere undersøkes nå Ibsens  
«Peer Gynt» i et spenn mellom skuespill, hørespill og konsert.

Lørdag 7. desember 2019  
Etter en lang og god frokost, er vi på vei til Bryggens Museum. Her vil museumspedagog Knut Høiaas introdusere oss  for den nyåpnede utstillingen som forteller historien om da Bergen ble en by og hvordan den siste brannen på Bryggen i 1955 åpnet for store arkeologiske utgravninger. Hundretusenvis av gjenstander ble gravd fram, og mange

av de  viktigste er utstilt i museet i dag. Gjenstandene forteller om handel og hverdagsliv i middelalderen. Den store samlingen runeinnskrifter gir et innblikk bussen står og venter og bringer oss til Troldhaugen og dagens høydepunkter.

Troldhaugen består i dag av Villaen, Komponisthytten og ekteparet Griegs gravsted, så vel som et moderne museums-bygg og konsertsalen Troldsalen.

 

Grieg omtalte ofte Troldhaugen som sitt beste opus.  Sommeren 1884 skrev han om eiendommen på Hop: «hvor det er skjønnere enn skjønnest... Et nytt opus, det beste jeg har prestert. Intet opus har fylt meg med større begeistring…».

På programmet står en deilig lunsj, konsert i Troldsalen og omvisninger i Griegs Villa.

Det blir også tid til litt vandring på  egenhånd før bussen tar oss til flyplassen.

 

Avreise fra Troldhaugen ca. kl. 16.00. 


Flyavgang fra Bergen Flesland kl. 18.15 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 19.10.

Pris per person kr 5.250,- som inkluderer:
- Flyreise Oslo-Bergen tur og retur med SAS på turistklasse.
- All transport under oppholdet i Bergen som beskrevet i dagsprogrammet.
- Inngangsbilletter og omvisninger som beskrevet i dagsprogrammet.
- 1 frokost og 2 lunsjer inkludert.

 

Tillegg for enkeltrom på hotellet kr 460,-
Tillegg for teatermiddag og billetter til forestillingen på Den Nationale Scene kr 795,- per person.

 

Depositum kr 1.500,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Påmeldingsfrist: 5. november 2019

Påmelding: Ta direkte kontakt med Reiseakademiet i Fredrikstad på e-post: wiggo@reiseakademiet.no  eller på telefon 905 57 160

Les våre Reisevilkår