top of page
berlin2.jpg

Historie og kultur i Nordtyskland

Opplev verdensarven i Lübeck, Stralsund og Peenemunde

23.-27. september 2024

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg
Skjermbilde 2024-02-16 kl. 22.58.40.png

Jan Henrik Ihlebæk (th)

og Øyvind Arntsen

Velkommen til en spennende utforskning av verdensarven i Lübeck, Stralsund og Peenemunde ved Rügen. Fly Gardermoen-Hamburg, turbuss videre og retur med fly etter en formiddag i Berlin. Til sammen fire netter, med to overnattinger i Lübeck og to i Stralsund. Begge steder bor vi på utvalgte, moderne hoteller med sentral beliggenhet i middelalderbyene vi besøker.

 

Reiseledere er Jan Henrik Ihlebæk og Øyvind Arntsen, som tidligere var programledere for MUSEUM i NRK P2 i mange år. Både Jan Henrik og Øyvind har reist mye i denne delen av Tyskland og laget programmer derfra. Jan Henrik har også vært VGs korrespondent i Tyskland.

Høydepunkter på turen er byvandringer i de restaurerte gamlebyene i Lübeck og Stralsund, som begge står på Unescos verdensarvliste. Lübeck er mer enn marsipan og julemarkeder. I denne Hansabyen bodde hele tre nobelprisvinnere: Willy Brandt, Thomas Mann og Günter Grass. Alle har flotte besøkssentre og vi ser på «Huset Buddenbrook» fra Thomas Manns verdensberømte roman. Også mannen bak «Blikktrommen» og «I krabbegang», Günter Grass, bodde mange år i Lübeck. Vi besøker litteratur- og kunstsenteret i huset hvor han hadde sitt kontor.

Stralsund

Når vi fortsetter mot Stralsund og Rugen kommer vi inn i gammelt nordisk og svensk område. Tyske småfyrster, den dansk-norske kongen og svenske krigerkonger fra Gustav Vasa til Karl 12 vekslet på å krige her på hele 1600-tallet og fram til 1814. På veien fra Lübeck til Stralsund tar vi en kopp kaffe hos «Alter Schwede» på torget i Wismar.  Stralsund var Angela Merkels hjemby og er i dag en perle av en gjenoppbygd middelalderby.

På øya Usedom ved Rügen, helt ved grensen til Polen, reiser vi inn i tidligere forbudt, militært område. Etter at DDR ble oppløst og «Die Wende» skapte ny åpenhet, kan vi nå besøke det gamle militæranlegget i Peenemünde hvor Nazi-Tyskland utviklet og testet V-rakettene som bombet London under Annen verdenskrig. Å besøke dette stedet er også en påminnelse om den kalde krigen, ikke minst når vi går om bord i atomubåten U-461 fra DDR som engang patruljerte Østersjøen og som nå er et flytende, maritimt museum.

På hjemveien koster vi på oss en formiddag i Berlin sentrum. Bagasjen lar vi ligge i bussen og for dem som vil nyte livet og spise lunsj på en fortausrestaurant er det fullt mulig. Hvis noen vil ta en vandretur sammen med våre guider fra Brandenburger Tor til «Checkpoint Charlie» og kanskje kikke innom Museet for Berlinmuren, er det også mulig. Vi samles igjen ved turbussen som tar oss til flyplassen Schõnefeld i god tid for flyavgang med Norwegian på kvelden.

Dagsprogrammet

 

Dag 1 – mandag 23 september 2024

Flyavgang med Norwegian fra Gardermoen kl. 13.05 til Hamburg med ankomst kl. 14.30. Turbussen venter på oss på flyplassen og tar oss til vårt hotell, «Motel One Lübeck», som ligger i den historiske Gamlebyen, i gåavstand til alt. Før velkomstmiddagen fører våre guider oss på en liten byvandring. Spaserturen ender ved den historiske «Restaurant Schabbelhaus», hvor vi inntar vår velkomstmiddag. 

Middag inkludert.

 

Dag 2 – tirsdag 24.september 2024

For morgenfugler er det mulighet for en grytidlig tur med Jan Henrik når byen våkner. Vi starter klokken 07 og går gjennom pittoreske gater og streder og passerer en rekke historiske bygninger, før vi kommer tilbake til hotellet og frokost klokken 08. Etter frokost går vi på besøk til byens tre nobelpris-vinnere. Vi passerer Thomas Manns Buddenbrookhus. Det ligger vegg i vegg med den monumentale Mariakirken og et steinkast fra rådhuset. Etter en kort spasertur kommer vi til Günther Grass-huset. Der hadde han sin skrivestue – og atelier. Forfatteren var også bildekunstner. Hvis vi rekker det, besøker vi også Willy Brandt senteret. Dagens høydepunkt blir kanskje vår felleslunsj i «Schiffergesellschaft», en virkelig klassisk restaurant med historisk sus. Resten av dagen til egen disposisjon, men våre guider er med, for eksempel hvis noen vil besøke St.Marien, som er verdens største mursteinkirke. Eller kanskje en tur opp i tårnet i kulturkirken St.Petri.

Frokost og lunsj inkludert.

stralsund.jpeg

Dag 3 –onsdag 25.september 2024  

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og reiser videre kl 11.00 med vår komfortable turbuss. Nå går turen mot Stralsund som også er en gjenoppbygd verdensarvby. Vi stopper underveis på torvet i Unescobyen Wismar som var svensk i mer enn 150 år. For dem som vil, er det tid til å bese seg litt i Gamlebyen, eller ta en kaffe og lett lunsj på torget, på caféen «Alter Schwede». Så reiser vi videre gjennom det historiske Østersjølandskapet til Stralsund, en gang hjembyen til Angela Merkel. Her bor vi på «Hotel Maakt», innenfor Gamlebyens murer. Ettermiddagen og kvelden fri til egen disposisjon.

Frokost inkludert.

Dag 4 – torsdag 26.september 2024

Etter frokost reiser vi videre på oppdagelsesferd til øya Usedom helt ved den polske grensen. Der besøker vi den lille

landsbyen Peenemunde som en gang var en

Bilde 1 -Lubeck byprofil.jpg

strengt hemmelig militærbase, både i Hitlers Tyskland og under DDR-tiden. Det var her Luftwaffe utviklet de store V1 og V2 bomberakettene som ble avfyrt mot bl.a. London under Annen verdenskrig. Etter krigen ble stedet beholdt som militærbase helt til 1994. Nå er det et både skremmende og spennende militærmuseum med en utskytningsrampe for rakettene og testlaboratoriet til Walter von Brauhn. Ved brygga kan vi gå om bord i en sovjetisk atomubåt fra den kalde krigen som nå er flytende museum. Det er et par små cafeer og en flytende restaurant, «Der dünne Herring» pluss et bruktmarked med boder hvor man kan finne de merkeligste ting fra DDR-tiden. Tilbake i Stralsund inviterer vi til felles avslutningsmiddag på en av byens bedre restauranter.

Frokost og middag inkludert.

Dag 5 – fredag 27.september 2024

Etter frokost går vi om bord i vår turbuss og starter på hjemreisen via Berlin. Turen går

gjennom de gamle, østtyske landskapene i Vorpommern og Meclenburg og tar drøye tre timer. Vel framme i sentrum av Berlin parkerer bussen i nærheten av Brandenburger Tor og vi har fire-fem timer til å sitte på en fortausrestaurant og se livet gå forbi, spise lunsj og spasere til de mest kjente landemerkene i sentrum, eller bare nyte den flotte parken Tiergarten som er på størrelse med New Yorks Central Park. Vi tar med oss de som ikke er trøtte i beina på en halvannen times spasertur forbi Brandenburger Tor, via Unter den Linden og et blikk på Riksdagsbygningen videre til Checkpoint Charlie og muséet for Berlinmuren.

Klokken 17.00 samles vi igjen ved bussen, som tar oss til den nye flyplassen Schönefeld like sydøst for Berlin. Turen tar ca 45 min og vi er framme på flyplassen ca 2 ½ time før vår flyavgang til Gardermoen. Rutetiden er 20.30-22.10.

Frokost og lunsj inkludert.

Collage Stralsund.jpg

Pris per person kr 18.950.- som inkluderer:

 

  • Flybilletter Oslo-Hamburg/Berlin-Oslo med Norwegian tur og retur.

  • Overnatting i delt dobbeltrom.

  • Diverse utflukter og inngangsbilletter til severdigheter som står omtalt i dagsprogrammet.

  • 4 frokost, 3 lunsj og 2 middager inkludert.

  • Norske reiseledere

  • Flyskatter og avgifter inkludert per februar 2024

 

Tillegg for enkeltrom under hele rundreisen kr 2950

 

Påmelding skjer direkte til Reiseakademiet i Fredrikstad.

bottom of page