top of page
AKORTET_svart.png

Norsk polarhistorie sett fra Svalbard  

med Jan Ove Ekeberg

A Kortet_lang_sort_edited.png

Svalbard

8. - 11. februar 2021

4 dager - 3 netter 

Jan Ove Ekeberg.jpg

Jan Ove Ekeberg

Svalbard – kanskje var det vikingene som ga øygruppa dette navnet. På deres norrøne språk betyr «sval», slank eller spiss og «bard» en topp. Da Willem Barentsz gjenoppdaget Svalbard i 1596, gjorde han samme observasjon og kalte øyene Spitzbergen.

Ingen andre steder rommer så mye polarhistorie som Svalbard. Etter forsøk med sjøfly, nådde Roald Amundsen Nordpolen herfra, med luftskipet «Norge», styrt av oberst Umberto Nobile. Kanskje døde også vår store polarhelt i disse farvannene i et forsøk på å unnsette den italienske offiseren.
Fridtjof Nansen hadde Longyearbyen som base, da han forsøkte å nå Nordpolen på ski. Hjalmar Johansen, Nansens kamerat på den strabasiøse turen, ledet de første turgruppene på øya, mens Hanna Resvoll-Holmsen kartla plantelivet i 1907-08, noe som var et viktig argument for norsk overhøyhet over øygruppen, fra 1925.

Naturen og landskapet er særegent. Og det vil også du se når du kommer dit. Fjellene på Svalbard er helt ulike dem vi har på fastlandet. Det er rester etter jordens begynnelse du ser. I denne oldtidsgeologien er det funnet rester av 135 millioner år gamle skjell. I dag er det et moderne samfunn på øygruppen. Hovedstaden, Longyearbyen, er verdens nordligste bysamfunn, der du finner hoteller av høy standard, kunstgallerier, butikker, førsteklasses restauranter og museer. Og like utenfor ligger villmarka. 
 
Det du helt garantert får oppleve er det fantastiske lyset på Svalbard. Når vi kommer i februar er mørketiden nesten over og det blå lyset på sitt sterkeste. Norge og spesielt Svalbard, er verdens beste sted for å se nordlys. Mennesker fra alle verdenshjørner reiser til vinterkalde Norge for å se de høye flammene som solvindene kaster over himmelen. Samspillet mellom lyset og naturen vil virkelig gi deg en følelse av at du er utenfor allfarvei.

Og så er jo folkene som bor der, selv polarhistorie. Kulldriften og fangsthistorien, politikken, forskningen og turismen, alt hører hjemme i fortellingen om utforskningen av Nordpolsområdet.


Vår veiviser, den tidligere TV 2-programlederen, Jan Ove Ekeberg har skrevet bøker om Roald Amundsen og ikke minst polarheltens legendariske kokk, Adolf Henrik Lindstrøm, som fortsatt lever i menyene på Svalbards spisesteder.
 

Turen arrangeres i samarbeid med

A Kortet_lang_sort_edited.png

Dag 1 – fredag 7. februar

Avreise fra Gardermoen med SAS kl. 09.30 direkte til Longyearbyen og Svalbard. Vi ankommer Longyearbyen kl. 12.30 og blir kjørt i buss fra flyplassen til Radisson Blue Polar Hotel hvor det venter en god lunsj.

 

Om ikke rommene våre er klare for innsjekk, setter vi fra oss bagasjen og går en tur ut. Det kan derfor være lurt å ha noe ekstra tøy tilgjengelig, lue, votter og en god jakke.  Det er februar og vi er på 78 grader og 13 minutter nordlig bredde. Her er det natur overalt. Det er bare å løfte blikket, så ser du fjell, hav og himmel i det magiske blå lyset, som er vanlig mot slutten av mørketiden. Etter innsjekk blir det litt tid på egenhånd.

Vi samles igjen til et første foredrag før vi spiser vår velkomstmiddag på hotellets eget utmerkede kjøkken. Foredraget vil dreie seg om øygruppens historie, fra våre forfedre så den første gang, til Svalbard-traktaten etter 1. verdenskrig, fangstliv og kulldrift til dagens moderne samfunn. Det er fortsatt noen utfordringer med å leve i sivilisasjonens utkant.

Lunsj og middag inkludert.

 

Dag 2 – lørdag 8. februar
Etter frokost tar vi buss til Skjæringa og besøker verdens nordligste kirke; Svalbard kirke.

Etter omvisningen går vi på oppdagelsesferd blant restene av det Longyearbyen som ble bombet og brent under krigen og til Svalbard museum hvor vi får innblikk i alt fra oppdagelsen av Svalbard, 1600-tallets hvalfangst-historie, ekspedisjoner, overvintringsfangst, krigen på Svalbard, flora, fauna, geologi og ikke minst gruvehistorie.

Vi besøker også Galleri Svalbard og Kunstnersenteret. I galleriet finnes en samling vakre malerier med Svalbardmotiver, blant annet mer enn

 

40 originalmalerier av Kåre Tveter, kjent som lysets maler, en unik samling eldre kart, en stor samling Svalbardpenger – fra da gruveselskapet hadde sin egen seddelpresse, bøker med kulturhistorisk tilknytning til Svalbard, og et flott bildespill. Bussen bringer oss tilbake til vårt bosted for lunsj.

Ettermiddagen fri til egen disposisjon. Tilbake fra denne turen vil nok en del foretrekke å slappe litt av i det flotte hotellet, eller bare sitte å nyte panoramaet mot Larsbreen og Longyearbreen.

 

Vi samles igjen vil til foredrag om gullalderen i norsk polarhistorie fra Nansen krysser Grønland på ski i 1888, til Amundsen i 1928 forsvinner i havet med sjøflyet «Latham», på vei til ..., ja nettopp: Longyearbyen. Så blir vi hentet til «Nordlysaften i Camp Barentz», oppe i Adventdalen, en mils vei fra hotellet.

 

Her er det etablert en leir ved foten av Gruve 7, hvor det fortsatt er noe kulldrift til Longyearbyens eget kraftverk. Her blir det både foredrag og spennende mat. Dette vil vare til kl. 22, da vi blir hentet og kjørt tilbake til hotellet. Dette er en innendørsaktivitet, men vi anbefaler friluftsklær og gode sko da det kan trekke kaldt fra gulvet. Vi returnerer til vårt hotell etter en spennende kveld i Adventdalen. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 3 – søndag 9. februar

Frokost. Hvordan var det å jobbe i gruvene på Svalbard? Det får du godt innblikk i denne dagen da vi skal besøke Gruve 3. Vår lokale guide gir deg den kullsvarte historien om gruvedriften på Svalbard, og du får selv oppleve hvordan dette harde livet var.

Vi blir også denne gangen hentet på hotellet og turen opp til Gruve 3, som ligger i fjellsiden over flyplassen, er i seg selv en opplevelse. Før vi går inn i gruven blir det tid til å nyte utsikten mot

den brede Adventfjorden, som strekker seg mot Longyearbyen. På turen passerer vi også Svalbards skattkammer, det globale frølagret, som vi også får høre litt om.

 

Fremme ved gruva må dere trekke på dere arbeidsdress og ta på hjelm med hodelykt, for nå begynner vår kulturhistoriske vandring dypt inn i fjellet.

Snart vil du kjenne den fuktige og kalde luften som har samlet seg i gruvebygget.

 

Vår guide forteller om driften mens vi vandrer rundt, henter inntrykk og hører lydene fra fjellet som snakker til deg. Vi skal helt ned til inngangen til selve gruva og nå vil du forstå hvorfor hodelykten er viktig. Her er alt lys er stengt ute.

 

Har du sterk klaustrofobi eller tungt for å gå bør du vurdere om dette er en utflukt for deg. Alle må ha med varme klær. Gruven er ikke oppvarmet, og gruvedressen vi får låne er ikke foret. Varme sko, ullklær, lue og votter er anbefalt for en komfortabel opplevelse. Tilbake til hotellet ved lunsjtid. Lunsj på egenhånd. Vi møtes igjen for siste foredrag før avskjedsmiddag på hotellet.

 

Dag 4 – mandag 10. februar
Etter frokost har vi fritid og mulighet til å spasere rundt i Longyearbyen før transport til flyplassen og retur til fastlandet.

 

Noen vil sikkert vil handle, sende postkort fra verdens nordligste postkontor, gå på museet eller i kunstgalleriet, en gang til.

 

Avreise med SAS kl. 14.45 direkte til Oslo Gardermoen, hvor vi lander kl. 19.00. Frokost inkludert.

 

Dagsprogrammet

Pris pr. person kr 14.750,- som inkluderer: 


- Flyreise Oslo Gardermoen - Longyearbyen tur/retur med SAS (økonomiklasse)
- Overnatting i delt dobbeltrom på Radisson Blu Polar Hotel
- All transport og alle utflukter som beskrevet i dagsprogrammet
- Faglig reiseleder Jan Ove Ekeberg og teknisk reiseleder fra Reiseakademiet

- Lokale guider

- 4 frokoster, 2 lunsjer og 3 middager

Tillegg for enkeltrom kr 2 400,-

 

Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg , valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Minimum antall deltakere er 18 og maks antall deltakere er 22.

Les våre Reisevilkår 

bottom of page