top of page
21-ROM.jpeg

Sammen skal vi utforske og oppleve

noen av Romas hemmeligheter!
6. - 10. oktober 2024
5 dager - 4 netter 

Hugo-Flaten.jpeg

Hugo Flaten

Roma er full av spennende historier og hemmeligheter. På daglige vandringer i det historiske Roma skal vi finne mange av dem, enten det nå handler om kirker, fontener, piazzaer, obelisker eller palasser; eller keisere, paver og helgener, for den saks skyld.  Vi skal se og oppleve mye av alle disse kategoriene, mye som ikke er så godt kjent. Samtidig skal vi også få med oss de viktigste kjente og kjære severdighetene. Dagsprogrammene nevner bare noen av de mange tingene vi skal se og høre om!

«Roma non basta una vita» sier et romersk ordtak. «Et liv er ikke nok for å oppleve Roma.»  Vi skal gjøre et forsøk på å komme et stykke på vei. Om du har vært i Roma flere ganger før; her er det alltid nye ting å oppleve. Og det er garantert fortsatt nok av hemmeligheter igjen til senere besøk!

Vi skal jakte på kunstnere som har satt sitt preg på Roma, som Bernini og Borromini, og se mange av deres fantastiske arbeider underveis. Det blir foredrag/kåseri på morgenen hver dag før vi går ut i det historiske Roma, slik at man er litt bedre forberedt på det som møter oss. Selve vandringen blir fra 10 til ca 13.30. Vi skal naturligvis ta oss tid til å nyte atmosfæren på den romerske piazzaen og spise godt på noen av Romas mest kjente restauranter.

Reiseleder og guide er kulling Hugo Flaten, forfatter og Roma-entusiast. Han er forfatter av bøkene; Roma–Fontenenes By (2014), Roma–Piazzaenes by (2018) og Roma–keisernes by (2021).   Roma–kirkenes by kommer i 2024.

Turen arrangeres i samarbeid med Reiseakademiet i Fredrikstad som også er medlem av Reisegarantifondet i Norge.

Dagsprogrammet

Dag 1 – søndag 6. oktober 2024

Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl.09.20 med ankomst i Roma kl. 12.30. Felles transport til vårt bosted, Hotel Villa Rosa som ligger i bydelen Trastevere, med god forbindelse med trikk nr 3 og nr 8 til det historiske sentrum av byen. Felles lunsj ved ankomst til hotellet. Etter at vi har sjekket inn på hotellet og litt tid på egenhånd, inviterer vi på et foredrag på hotellet om Pantheon og noen av de tingene vi skal se på vår første byvandring. Den ender der vi skal ha vår velkomstmiddag på den berømte restauranten Da Sabatino.

Vi starter på Piazza Venezia og går videre til Piazza della Minerva, med Berninis morsomme elefant som har en obelisk på ryggen. Det er tid til en tur innom dominikanerkirken Santa Maria Sopra Minerva. Carafa-kapellet der er virkelig en perle. Det er utsmykket av Filippo Lippi og er viet til Thomas Aquinas. Neste stopp er Piazza della Rotunda med det majestetiske Pantheon, den best bevarte bygningen fra antikkens Roma. På veien mot Piazza Navona skal vi høre litt om Den hellige Eustachius. Historien hans er spennende. Selv om han offisielt er blitt diskreditert, er han likevel fortsatt en betydningsfull størrelse i Roma. Hans piazza ligger like ved. Vi går en runde på Piazza Navona og beundrer de tre flotte fontenene.

På veien mot restauranten prøver vi å få sett et bilde av maleren Caravaggio i kirken Sant’Agostino.  Piazza delle Coppelle er en litt bortgjemt, meget idyllisk perle som skjuler flere hemmeligheter; blant annet en høyst spesiell postkasse. Piazza di Pietra huser et berømt hotell og en søylerekke fra Hadrians tempel. På Piazza Capranica skal vi høre om svigermors drøm, helten Roland og hans sverd som har satt varige spor etter seg.

Da Sabatino ligger på Piazza di Sant’Ignazio; en av de vakreste plassene i Roma. Den har navn etter jesuittenes grunnlegger, Ignatius Loyola. Vi rekker en tur innom kirken med samme navn og beskuer de mest fantastiske takmalerier. Lunsj og middag er inkludert.

 

Dag 2 – mandag 7 oktober 2024Etter frokost blir det først foredrag om Kapitolhøyden, Kolosseum og Konstantinbuen. Vi kommer oss med trikk nummer 3 til området der dagens vandring begynner. Vi starter i kirken San Clemente hvor det er kirkerom i flere etasjer, den ene eldre enn den andre, og et Mithras-tempel helt i bunnen.  Ikke langt unna kan vi beskue Colosseum den majestetiske og meget viktige Konstantinbuen. Vandringen fortsetter langs Keisertorvene hvor vi kan beundre keiser Trajans storslåtte kjøpesenter som hadde 150 butikker, kontorer og restauranter. Trajansøylen kan fortelle en utrolig historie om hvordan keiser Trajan fikk plass i himmelen. Vi vandrer videre til

Piazza Venezia, forbi det gigantiske Viktor Emanuel-monumentet. Vi passerer en gammel romersk leiegård fra antikken, ensåkalt insula før vi går opp Michelangelos berømte trapp, La Cordonata, til Kapitol. Vi skal høre den spennende fortellingen om drømmeren og tyrannen Cola di Rienzo. Fra toppen av Kapitol skuer vi utover Forum Romanum og Palatinhøyden. På vei ned går vi innom kirken Santa Maria d’Ara Coeli. Ved Piazza Venezia hilser vi på en av de gamle «talende» statuene, madame Lucrezia og en liten konglefontene. Handlegaten med de hyggelige prisene, Via Gubbionari, tar oss til koselige, lille Piazza dei Librari med den norske klippfisken og brannmennenes kirke, Santa Barbara. På dagligstuen Campo dei Fiori stifter vi bekjentskap både med Giordano Bruno og hans skjebne og en gate oppkalt etter en gammel og fryktet, men heldigvis forlatt, straffemetode. Kanskje rekker vi også til slutt Piazza Farnese, der Frankrikes ambassade ligger i dag og hvor andre akt av operaen Tosca finner sted. Lunsj på egen hånd.

Litt tid på egenhånd før vi igjen møtes ved 18-tiden for en kort kveldsvandring i Trastevere, i de pittoreske, trange og brosteinsbelagte gatene. På den sentrale plassen i området finner vi Kirken Santa Maria in Trastevere med sine flotte gamle mosaikker både på fasaden og innendørs.  Frokost inkludert. Det legges opp til en felles middag hvor hver enkelt betaler for seg selv.

Frokost inkludert.

Dag 3 – tirsdag 8. oktober  2024  

Etter frokost og foredrag skal nye hemmeligheter avsløres. Vi starter på den meget erotiske Piazza della Repubblica, rett foran Michelangelos kirke, Santa Maria degli Angeli. Den er bygget i ruinene av keiser Diokletians store badeanlegg. Ikke langt unna finner vi Mosesfontenen. Kunstneren har måttet tåle mye kritikk for utførelsen. Vi kan prøve å bedømme den selv. Kanskje er den ikke så verst likevel.  Kirken Santa Maria della Vittorio er mest kjent for er Berninis, Den hellige Theresas ekstase; en høyst sensuell teater-forestilling i marmor. Vi vandrer nedover Via XX Settembre til det meget spesielle gatekrysset hvor det er fontener på alle fire hjørner. Den kryssende gaten heter da også Via delle Quattro Fontane. Om man tør å stå midt i krysset har man fri sikt til 3 obelisker i det fjerne. Like ved ligger Borrominis betagende juvel av en kirke, San Carlo alle Quattro Fontane; en av de aller minste i Roma. Bernini har utsmykket kirken Sant’Andrea al Quirinale som vi kommer til litt lenger ned i gaten. Vi befinner oss på Quirinalhøyden, som har navn etter krigsguden Quirinius. Her hvor presidentpalasset nå ligger bygget Konstantin et stort badeanlegg. To store statuer av halvgudene Castor og Pollux stammer derfra.  Vi går ned bakken og

koster på oss en liten titt på Fontana di Trevi hvor vi skal høre om jomfruvannet og kirken med de hellige pavelige innvoller.Piazza Colonna med Marcus Aurelius-søylen skjuler både dystre og morsomme historier. Naboplassen Piazza di Montecitorio er det nye Romas politiske og administrative sentrum; den huser parlamentsbygningen og en spennende obelisk som Augustus in sin tid brukte som solur. Vi går innom Piazza Santa Maria Maddalena, hvor vi får en historie om meget ulykkelig kjærlighet, før vi kommer ned til Pantheon hvor turen slutter.  Lunsj på egen hånd. Ettermiddagen og kvelden fri til egen disposisjon. Frokost inkludert.

Det er mange muligheter: Peterskirken; Pantheon; Santa Prassede; Santa Pudentiana; Santa Maria del popolo; San Giovanni in Laterano; Museumsbesøk.

Dag 4 – onsdag 9. oktober  2024

Etter frokost og foredrag tar vi trikk nummer 3 til Porta San Paolo hvor vi også finner Cestiuspyramiden som var bygget inn i den gamle bymuren fra 270. Deretter bærer det opp på Aventin-høyden. Her besøker vi den spennende kirken Santa Sabina, kjent for lyset og en meget gammel utskåret tredør. Kirken Sant’Alessio forteller en meget spennende kjærlighetshistorie. Ved kirken Santa Maria in Cosmedin kan vi teste den gamle «løgndetektoren», Bocca della Veritá (Sannhetens munn).

Vi krysser Tiberen ved Ponto Rotto (den ødelagte broen) og vandrer tilbake til den andre siden over Tiberøya, som har vært i medisinens og barmhjertighetens tjeneste i 2300 år. Vi kommer gjennom Gettoen, det jødiske kvarteret. Deretter kommer vi til Piazza Mattei med den harmoniske Skilpaddefontenen, kanskje den vakreste fontenen i Roma.  Vi passerer stedet der statsminister Aldo Moro ble funnet drept i 1978 i bagasjerommet på en bil før vi ender opp på Largo Argentina. Lunsj på egen hånd.

Litt tid på egenhånd før vi igjen møtes ved for en siste kveldsvandring i Roma og vår avskjedsmiddag.  Vi starter ved Largo Torre Argentina med sine mange katter, fire antikke templer og med meget spennende historier. På veien mot Trastevere skal vi høre en dramatisk historie om en ung dame, Beatrice Cenci, som ble dømt til døden i 1599.

Vår avskjedsmiddag skal vi ha på restauranten Meo Patacca i Trastevere, en folkelig restaurant innredet som et vertshus fra 1800-tallet hvor vi også blir underholdt av italienske sangere og musikere; litt opera og litt folkemusikk. Meget fornøyelig.

Frokost og avskjedsmiddag inkludert.

 

Dag 5 – torsdag 10. oktober 2024

Frokost og litt tid på egenhånd før felles transport til flyplassen for avreise med SAS kl 11.00 direkte til Oslo, med ankomst kl. 14.10.

 

Pris per person kr. 14 350 som inkluderer:

- Flyreise Oslo-Roma tur og retur med SAS.

- Transport fra flyplassen til hotellet tur og retur.

- Overnatting i dobbeltrom på Hotel Villa Rosa i Trastevere.

- 4 frokoster, 1 lunsj og 2 middager inkludert.

- 4 «morgenmøter» med foredrag/kåserier

- 4 Byvandringer under ledelse av Hugo Flaten

- Hodetelefoner under alle byvandringer i Roma.

- Reiseleder Hugo Flaten

 

- Tillegg for enkeltrom under oppholdet i Roma kr. 1850

 

Vi har kun 20 plasser til disposisjon, så vær rask med påmeldingen. Første mann til mølla….

 

Under oppholdet i Roma bor vi på Hotel Villa Rosa i bydelen Trastevere. Alle rom med dusj og toalett og mer info om hotellet finner deres på: Hotel Villa Rosa *** | Roma (hotelvillarosaroma.eu)

 

Påmelding skjer direkte til Hugo Flaten på epost: hugoflaten@yahoo.com eller på telefon 90131279

 

Turen arrangeres av Hugo Flaten og i samarbeid med Reiseakademiet i Fredrikstad som er medlem av Reisegarantifondet i Norge. Denne turen omtales også på Reiseakademiets nettsider: www.reiseakademiet.no

Les våre Reisevilkår 

bottom of page