top of page
toppbde.jpg

Opplev Orknøyene

En reise gjennom historie, natur og kultur

19. - 23. september 2024

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg

Søren Swensen og Ragnhild Ljosland

søren swemsem.jpeg
Orkneyology Ragnhild-Ljosland.jpeg

Orknøyene er en øygruppe utenfor kysten av Skottland, med en rik historie og et vakkert landskap. Øyene har vært bebodd i mer enn 8.500 år, de eldste sporene etter mennesker er 5.000 år gamle. For rundt 1.200 år siden landet de første nordmenn der og i vikingtid og middelalder var det norsk jarlestyre på Orknøyene.

 

Det norske styret har satt mange spor, synlige og hørbare i dag. Vi vil besøke flere av de nærmere 70 Orknøyene og bli kjent med historie, landskap og folkeliv. Vi vil bli kjent med spor fra stenalder, vikingtid og nyere tids krigshistorie, samt med det vakre landskapet, med dramatiske klipper, sandstrender og frodige daler. Vi vil også bli kjent med dagens spennende smaker og håndverk. Orknøyenes plass i norsk, skandinavisk og europeisk historie er derfor av spesiell interesse.

 

Vår reiseleder fra Norge vil være Søren Swensen, cand. polit i statsvitenskap. Han er i dag frikar etter et langt internasjonalt og nasjonalt arbeidsliv. Mye tid benyttes til historieformidling og guiding og da gjerne med vekt på vikingtid og middelalder. På Orknøyene vil han samarbeide med Ragnhild Ljosland. Hun er utdannet innen nordisk språk og litteratur, med doktorgrad fra NTNU. Siden 2009 har hun bodd på Orknøyene og arbeider der som kulturarvforsker. Hun er Green Badge OrkneyGuide, spesialist i Orknøyguiding. Ragnhild og Søren vil ta oss med på en spennende reise i tid og rom.

 

Vi har kun 15 plasser til disposisjon på denne turen, så vær rask med påmelding.

Dagsprogrammet

 

Torsdag 19. september 2024

Avreise fra Gardermoen med Norwegian kl. 09:40 direkte til Edinburgh, derfra videre til Kirkwall med Logan Air kl. 17:45. Med litt ventetid på flyplassen, vil det være en åpning for en utflukt til Edinburgh sentrum. Vi ankommer Kirkwall kl. 18:55. Under oppholdet skal vi bo sentralt på The Ayre Hotel. Der vil det etter ankomst bli servert et lett måltid, inkludert i prisen. Det samme er alle frokoster under oppholdet.

 

Fredag 20. september 2024

Etter frokost kjører vi sydøstover. Første stopp blir Dingieshowe, et tingsted fra vikingtiden. Vi kjører så videre til The Mull Head Nature Reserve. Der vil vi besøke The Gloup, et spektakulært «blåsehull» hvor sjøen i vindvær spruter opp som en fontene. Derfra vil det, for de som ønsker det, bli en vandring i lett terreng frem til et kapell fra vikingtiden, bygget på rester av en bygning fra 600 fvt. Vi vil spise lunsj ved landsbyen St. Mary’s, før vi kjører over den første av fire Churchill Barriers, moloer bygget av italienske krigsfanger under den andre verdenskrigen. Hensikten med moloene var å hindre fiendtlige marinefartøyer fra å angripe den britiske krigsflåten, som hadde base i Scapa Flow. Krigsfangene bygget The Italian Chapel, et sjarmerende kapell, som vi vil besøke. På South Ronaldsay vil vi se den pittoreske landsbyen St. Margaret’s Hope før retur til Kirkwall. Om ettermiddagen har vi en ekskursjon til ett av destilleriene som produserer gin, som også finnes i Vinmonopolets hyller. Om kvelden vil vi møtes for en velkomstmiddag, inkludert i prisen.

 

Lørdag 21. september 2024

Dette blir en dag med mye norrønt og noe stenalder. Etter frokost og frem til lunsj vil vi vandre i Kirkwalls gater og der bli kjent med den norrøne havnen, med portalen fra Olavskirken, med tingstedet samt med bostedet til han som først oversatte Heimskringla til engelsk. Videre vil vi besøke St. Magnus-katedralen, jarle-slottet og bispegården der den norske kongen Håkon Håkonsson døde i 1263. Etter lunsj for egen regning, kjører vi sydvestover langs Scapa Flow til Ophir hvor Orknøyjarlen Håkon og hans sønn Pål bodde på 1100-tallet. De etterlot seg blant annet en rundkirke fra 1120, typisk for korsfarertiden. Deretter

skaill.jpeg

Skaill House.

følger Maeshowe, en monumental kammergrav og et av de fineste eksemplene på stenalderhåndverk i Europa. Maeshowe ble bygget for rundt 5.000 år siden og er eldre enn de eldste egyptiske pyramidene. På 1100-tallet brukte vikinger Maeshowe som tilfluktsrom og satte sine spor ved å risse runeinnskrifter på veggene, noe som gir spennende glimt av vikinglivet. Vi vil også besøke Standing Stones of Stenness, bygget for 5.000 år siden og Ring of Brodgar – bygget for 4.500 år siden.

 

Søndag 22. september 2024 

Denne dagen vil dekke mye stenalder, litt jernalder og piktisk tid samt noe norrønt.  Etter frokost kjører vi i nordvestlig retning

på Mainland og vil etter hvert dekke småbyene Finstown og Evie, vikingboplassene Broch of Gurness og Brough of Birsay, den fantastiske stenalderboplassen Skara Brae – etablert for 5.000 år siden og herregården Skaill House, fra 1620. Vi vil spise lunsj underveis for egen regning. Om aftenen blir det avskjedsmiddag, inkludert.

Mandag 23. september 2024

Etter en tidlig frokost forlater vi Kirkwall kl. 07:45, ombord Logan Air, med kurs for Edinburgh og ankomst der kl. 08:55. Avreise fra Edinburgh med Norwegian kl. 11:10, ankomst Gardermoen kl. 13:55. Tidspunktene er i lokal tid.

Hoxa-Battery-in-South-Ronaldsay-Orkney.jpg

Pris per person kr 22 950.-  i dobbeltrom

  • Flyreise Oslo-Edinburgh tur og retur med Norwegian

  • Flyreise Edinburgh-Kirkwall Orknøyene tur og retur med Logan Air

  • 4 overnattinger i dobbeltrom på Hotel Ayre i Kirkwall.

  • 4 frokoster og 2 middager er inkludert.

  • All transport og inngangsbilletter til museer og andre steder som står omtalt i dagsprogrammet, er inkludert.

  • Reiseleder fra Norge vil være Søren Swensen, på Orknøyene er Ragnhild Ljostveit, vår norske fastboende lokalguide.

 

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet på Orknøyene kr 3300

 

Vi søker tilslutningsfly fra andre flyplasser i Norge. Ta kontakt med oss.

Depositum kr 4000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter, valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll. ​

bottom of page