top of page

Klassiske dager i Wien

Det er vanskelig å uttale seg om Wien uten å måtte ty til slitte fraser og svulstige adjektiver. Byen er simpelthen et reisemål man ikke kommer utenom hvis du har interesse for historie, arkitektur, kulinariske utskeielser, musikk, kunst eller rett og slett mennesker.

 

Det første som slår en når man kommer til Wien sentrum er mengden av grandiose byggverk. Østerrikes lange historie som en av Europas stormakter har satt sitt preg ikke bare på arkitekturen, men også på kulturen. Likevel, Wien er en smeltedigel av folkeslag som alle har bidratt til at vi gladelig kaller byen – Verdens største lille hovedstad.  

 

Wien var fra 1278 hovedstad i det habsburgske riket (det senere Østerrike-Ungarn). Byen ble beleiret av tyrkerne i 1529 og 1683. Etter at disse var fordrevet begynte Wiens storhetstid som europeisk sentrum for kunst og musikk. Etter første verdenskrig, da dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn ble oppløst, gikk Wien over til å bli hovedstad i forbundsrepublikken Østerrike.

 

Byens sjel er Stephansdomen med det mest kjente landemerket Steffl eller spiret på 137 meter. Bak domen ligger Mozarts hus som i dag er museum og selvsagt står på programmet. Ellers får vi se blant annet Gottfried Sempers nybarokke Burgtheater, Heinrich Ferstels universitet i nyrenessanse, Theofil Hansens parlamentsbygning og det nygotiske rådhuset av Friedrich von Schmidt.

 

Under rådhuset ligger den kjente restauranten Wiener Rathauskeller hvor det blir mulighet til å varme seg med”Glühwein”. Østerrikerne elsker sine”Konditoreien” hvor ”Sachertorte” er en av spesialitetene, og vi får smake den. Et av Wiens nyere landemerker er fargerike Hundertwasser Haus som faktisk er en kommunal boligblokk tegnet av Friedensreich Hundertwasser i 1985.

 

Bli med på en reise til en av Europas mest spennende hovedsteder, hvor tema skal være historie, arkitektur, god mat og drikke og ikke minst et møte med klassisk musikk og konsert i Wiener Musikverein. Velkommen på en ny kultur reise i regi av Reiseakademiet i Fredrikstad. 

Kom tilbake om en liten stund
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
bottom of page