top of page

Møt våren i Roma

med Fredrikstad Pensjonistakademi

Roma 

1. - 5. mars 2020

5 dager - 4 netter 

For medlemmer av FPA

Wiggo Andersen_edited.jpg

Wiggo Andersen

Roma er en verdensby. Og enda mer; Roma er verdens by. I dag ser vi hvordan tilreisende går i gatene og vitner om dette. De vet det kanskje ikke selv, at det også er derfor de er her, og derfor de er så velkommen. De er i sin egen by. Romerne har nesten alltid måttet dele sin by med verden.

 

Velkommen til en reise gjennom nesten 3000 års historie. Vi skal vandre gatelangs og høre historiene og se stedene som har formet denne byen til verdens hovedstad. Vi skal høre om Romerrikets vekst og fall, men også møte romere av i dag og ikke minst nyte det gode liv på fortauskafeer og små koselige familiedrevne restauranter.

 

Vi rekker også en tur opp i fjellene rundt Roma og besøker blant annet Pavens sommerresidens i Albanerfjellene. Under dagene i Roma og Italia knytter vi også norsk kunstnerliv til vår tur. Både Sigrid Undset og Henrik Ibsen bodde flere år i den evige stad og vi skal vandre i deres fotspor og se hvor de bodde. Under avskjedsmiddagen får vi besøk at forfatter og tidligere katolsk pater, Kjell Arild Pollestad som vil underholde mellom rettene. 

 

Med andre ord, en tur full av historie noen tusen år tilbake i tid, men også til dagens Italia og landets utfordringer. Italia griper og kontrastene er store. Reiseledere vil være Berit-Julie Pedersen fra Pensjonistakademiet og Wiggo Andersen fra Reiseakademiet i Fredrikstad.

Vi har 25 plasser til disposisjon på denne turen. Påmeldingsfrist er satt til 1. desember 2019.

 

Påmelding til turen skjer til Berit-Julie Pedersen på e-post: berit-julie@bjped.no eller via SMS til 4146 4164.

Dagsprogrammet

Dag 1 – søndag 1. mars

Avreise med buss fra Fredrikstad Bibliotek kl. 0600 med kurs for Oslo Gardermoen. Avreise med Norwegian kl. 0930 direkte til Roma med ankomst lokal tid kl. 1240. På vei til sentrum stopper vi for en god lunsj før vi ankommer vårt hotell i det historiske sentrum av Roma. Under oppholdet bor vi på Hotel Santa Chiara, like ved Pantheon. Vi får litt tid på egenhånd før vi igjen samles for en liten kveldsvandring på vei til vår velkomstmiddag på en av byen hyggelige restauranter.

Lunsj og middag er inkludert.  

 

Dag 2 – mandag 2. mars

Etter frokost begynner vi vår første byvandring og besøker Capitolhøyden med utsikt mot Forum Romanum, Palatinhøyden og Romas kanskje mest kjente minnesmerke fra oldtiden, Colosseum. Dette området er på mange vis Romas hjerte. Det er her historien om verdensriket starter.

Jupitertemplet på Kapitol, var senteret for den romerske verden. Fra Forum Romanum gikk det en sti opp til tempelet, der de viktigste religiøse seremoniene fant sted og de viktigste politiske beslutningene ble tatt. Tempelet ble et symbol på Romas overhøyhet og også kalt «caput mundi», verdens hode.

Fra Capitol har vi oversikt over Forum Romanum, et lappeteppe av ruiner etter store templer og basilikaer. Forum var sentrum for det politiske, kommersielle og juridiske livet i det gamle Roma. De største bygningene var basilikaene der rettsaker ble holdt.

Vi ser også på avstand Palatinhøyden. På Palatinhøyden er det funnet spor av jernalder-hytter fra 700 år før vår tid, noe som gir arkeologene støtte for områdets mytiske sammenheng med Romas grunnleggelse. Kanskje var det disse røttene som gjorde Palatin til et svært attraktivt sted å bo for Romas overklasse.


Vi avslutter dagens vandring utenfor Romas største amfiteater, Colosseum. Dette kanskje mest kjente minnesmerke fra oldtidens Roma, ble bygd av keiser Vespasian i 72 e.Kr.

 

Her arrangerte keiseren, og velstående borgere, blodige gladiatorkamper. Folk skulle ha brød og sirkus og under store feiringer fikk de begge deler i Colosseum.  

 

En lang dag midt i Romas hjerte går mot ettermiddag og vi vender tilbake til hotellet. Dere får litt fritid før vi igjen møtes til et godt måltid på en av byen trivelige spisesteder.

Frokost og middag er inkludert.

 

Dag 3 – tirsdag 3. mars

Etter frokost er vi igjen på farten og konsentrer oss om en annen del av Roma. Nå starter turen ved Pantheon, alle guders tempel, som keiser Hadrian fikk bygd i årene 118-125 e.Kr. Bygget er det kanskje ypperste av tidlig, romersk ingeniørkunst. Spesielt imponerende er den selvbærende kuppelen og den komposisjonen dette sirkelrunde bygget har, med sitt oculus, en åpning i toppen av kuppelen, som slipper inn dagslyset. Kort sagt: Pantheon må oppleves.

 

Vi går videre til Piazza Navona, med sine barokkbygninger, men som vi skal høre går det tråder også fra dette området tilbake til Romerriket. Videre over Campo di Fiori og Piazza Farnese ned til Tiberen og borgen Castel San Angelo. Vi avslutter dagens vandring med å se Peterskirken på avstand. For de som ønsker å besøke Peterskirken på egenhånd er dagen i dag. Vi andre vandrer tilbake til hotellet og områdene der vi bor. En lang og innholdsrik dagsvandring er over. Kvelden står til fri disposisjon men våre reiseledere legger opp til en felles middag for de som ønsker det. Frokost er inkludert.

 

Dag 4 – onsdag 4. mars

Frokost. For de som ønsker å ta det med ro og nyte Roma på egenhånd, er dagen i dag satt av til det. For de som vil være med på en frivillig utflukt, arrangerer vi i dag en vandring i Vatikanmuseene. Vi tar en drosje utenfor vårt hotell rundt kl. 0830, så vi fort kommer til inngangen til museene og kan begynne vår vandring. Turen avsluttes rundt kl. 1300 hvor vi vandrer tilbake til hotellet og ettermiddagen til egen disposisjon.

 

 

Vatikanmuseene ligger i Vatikanstaten i Roma og er lokalisert innenfor Vatikanets grenser. Museene viser verker fra en enormt stor samling kunst som er samlet av ulike paver i århundrenes løp, inkludert en rekke av de mest berømte klassiske skulpturer og de viktigste mesterverker innenfor renessansens kunst. Pave Julius II grunnla museene tidlig på 1500-tallet. Det sixtinske kapell med dets tak dekorert av Michelangelo og Stanze della Segnatura (Rafaels rom) dekorert av Rafael er på den faste besøksruten gjennom Vatikanmuseene. Tilsammen inneholder museene også store mengder skriftlig materiale, kunst og andre gjenstander.

Under avskjedsmiddagen får vi besøk av forfatteren og tidligere katolsk pater, Kjell Arild Pollestad som vil underholde mellom rettene. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.  

 

Dag 5 – torsdag 5. mars

Frokost. Ingen vei tilbake, nå bærer det tilbake til Norge, men vi har et spennende program som venter oss denne dagen.

 

Etter frokost og litt tid på egenhånd blir vi hentet av vår buss og vi setter kursen for Albanerfjellene ca. 20 kilometer sørøst for Roma. Fjellene er bygd opp av lava og er egentlig en vulkankjegle med et veldig krater. Vi passerer blant annet byene Frascati og Marino.

 

Vi gjør en stopp i Castel Gandolfo hvor paven har sin sommerresidens. Her nyter vi også en god lunsj med utsikt over vulkanen.

 

Avreise fra Roma med Norwegian kl. 2025 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 2330.

 

Buss videre til Fredrikstad hvor vi ankommer rundt kl. 0200 på natt til fredag, etter en spennende tur til den evige stad Roma.

 

 

Pris pr. person kr 11 750,- som inkluderer:

- Buss fra Fredrikstad til Gardermoen tur og retur.

- Flyreise Oslo-Roma tur og retur med Norwegian. 1 koffert per person inkludert. Pluss håndbagasje.

- Transport fra flyplassen til hotellet tur og retur.

- Overnatting i dobbeltrom på Hotel Santa Chiara i det historiske sentrum av Roma.

- 4 frokoster, 2 lunsjer og 3 middager inkludert.

- Hodetelefoner under byvandringene i Roma dag 2 og 3.

- Byvandringer og andre utflukter som beskrevet i dagsprogrammet.

 

- Tillegg for enkeltrom under oppholdet i Roma kr 1950

- Tillegg for frivillig utflukt til Vatikanmuseene inkludert transport til museene, inngangsbilletter og lokalguide under vår vandring. Pris per person kr 400,- ved minimum 15 deltakere. 

Hotel Albergo Santa Chiara ligger rett bak Pantheon. Hotellet har heis, gratis Wi-Fi og hvert rom har TV, safe, hårføhner, varme/air condition. 

Hotellskatt € 4 pr. person/natt betales direkte til hotellet.

Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg , valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

 

Vi har kun 25 plasser til disposisjon på denne turen. Så vær rask! Påmeldingsfrist er satt til 1. desember 2019. 

 

Påmelding til turen skjer til Berit-Julie Pedersen på e-post: berit-julie@bjped.no eller via SMS til 4146 4164.

Les våre Reisevilkår

bottom of page