top of page

Romerrikets vekst og fall

med Jan Ove Ekeberg

A Kortet_lang_sort_edited.png

Roma og Istanbul

26. mars - 2. april 2020

8 dager - 7 netter

Jan Ove Ekeberg.jpg

Jan Ove Ekeberg

Fra Hadrians mur i England til Nilens utløp. Fra Afrikas Kartago til Donaus nordlige bredd. Romerriket var tusenårsriket som samlet hele den kjente verden i en sivilisasjon – under en ledelse, en militærmakt og etter hvert også under en gud.

 

Hvordan oppsto dette enorme riket, større og mektigere enn noen senere statsdannelse, og like interessant: hvilke krefter brakte det mektige imperiet i kne?

Forfatter, den tidligere TV 2-programlederen, Jan Ove Ekeberg tar oss med på en reise til Roma og Istanbul.

 

Vi skal høre om hvordan den lille bystaten på Tibers bredder med militær makt og diplomatisk kløkt ble sentrum i et verdensrike og om hvordan den demokratiske republikken, med sine store folketalere og demokratiske forbilder ble forvandlet til et despotisk keiserdømme under Cæsar og stesønnen, Augustus. Om hvordan generalen Scipio beseiret Hannibals elefanter og om gladiatoren Spartacus, som samlet de eiendomsløse og nesten felte imperiet innenfra. 

 

Ekeberg vil fortelle hvordan folkeslag som piktere, vandaler og gotere drev romerne østover og om Konstantin den store som flyttet hovedstaden til den lille greske byen, Bysants. Den skulle snart bli like imponerende som Roma og få navn etter grunnleggeren, Konstantinopel.

Men også dette øst-romerske forsvant og ble etterhvert et gresk, bysantinsk rike.

 

Historien om Romerrikets vekst og fall rommer hele verdenshistorien gjennom tusen år. Den nådeløse krigsmaskinen og den barbariske forfølgelsen av fiender av riket, men også hvordan romerne har formet vår måte å tenke på, innen juss, medisin, filosofi og ikke minst kulturen. 

Og alt dette skal vi oppleve i to byer, som fortsatt er de kanskje mest spennende i vår del av verden, med sine smaker, lukter, rike folkeliv, vakre arkitektur og store kunstverk.

Turen arrangeres i samarbeid med

A Kortet_lang_sort_edited.png

Dagsprogrammet

Dag 1 – Torsdag 26. mars

Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 0755 med SAS via København og med ankomst Roma kl. 1230. På vei til sentrum stopper vi for en god lunsj før vi ankommer vårt hotell i det historiske sentrum av Roma. Under oppholdet bor vi på Hotel Santa Chiara, like ved Pantheon. Vi får litt tid på egenhånd før vi igjen samles for en liten kvelds-vandring på vei til vår velkomstmiddag på en av byen hyggelige restauranter.

Lunsj og middag er inkludert.  

 

Dag 2 – Fredag 27. mars 

Etter frokost begynner vår første byvandring og vi besøker Capitolhøyden, Forum Romanum, Palatinhøyden og Romas kanskje mest kjente minnesmerke fra oldtiden, Colosseum. Dette området er på mange vis Romas hjerte. Det er her historien om verdensriket starter.

 

Jupitertemplet på Kapitol, var senteret for den romerske verden. Fra Forum Romanum gikk det en sti opp til tempelet, der de viktigste religiøse seremoniene fant sted og de viktigste politiske beslutningene ble tatt. Tempelet ble et symbol på Romas overhøyhet og også kalt «caput mundi», verdens hode.

 

Fra Capitol har vi oversikt over Forum Romanum, et lappeteppe av ruiner etter store templer og basilikaer. Forum var sentrum for det politiske, kommersielle og juridiske livet i det gamle Roma. De største bygningene var basilikaene der rettsaker ble holdt. Vi rekker også en tur innom Palatinhøyden. På Palatinhøyden er det funnet spor av jernalder-hytter fra 700 år f.Kr, noe som gir arkeologene støtte for områdets mytiske sammenheng med Romas grunnleggelse. Kanskje var det disse røttene som gjorde Palatin til et svært attraktivt sted å bo for Romas overklasse.

 

Vi avslutter dagens vandring og besøker Romas største amfiteater, Colosseum. Dette kanskje mest kjente minnesmerke fra oldtidens Roma, ble bygd av keiser Vespasian i 72 e.Kr. Her arrangerte keiseren, og velstående borgere, blodige gladiatorkamper. Folk skulle ha brød og sirkus og under store feiringer fikk de begge deler i Colosseum.

 

 

En lang dag midt i Romas hjerte går mot ettermiddag og vi vender tilbake til hotellet. Dere får litt fritid før vi igjen møtes til et godt måltid på en av byen trivelige spisesteder.

Frokost og middag er inkludert.

 

Dag 3 – Lørdag 28. mars

Etter frokost er vi igjen på farten og konsentrer oss om en annen del av Roma. Nå starter turen ved Pantheon, alle guders tempel, som keiser Hadrian fikk bygd i årene 118-125 e.Kr. Bygget er det kanskje ypperste av tidlig, romersk ingeniørkunst. Spesielt imponerende er den selvbærende kuppelen og den komposisjonen dette sirkelrunde bygget har, med sitt oculus, en åpning i toppen av kuppelen, som slipper inn dagslyset. Kort sagt: Pantheon må oppleves.

 

Vi går videre til Piazza Navona, med sine barokkbygninger, men som vi skal høre går det tråder også fra dette området tilbake til Romerriket. Så ned til Tiberen og øya, Isola Tiberina og borgen Castel San Angelo. Om legenden er sann var det i dette området tvillingene Romulus og Remus ble fostret av en ulvinne og ble de første romere. Vi vandrer sammen tilbake til hotellet. Kvelden står til fri disposisjon. Frokost er inkludert.

 

Dag 4 – Søndag 29. mars

Vi sier adjø til Roma og gjør oss klar for avreise til Konstantinopel eller Istanbul, som byen er kalt siden 1935. Etter frokost er vi på vei til Ostia Antica, den viktigste havnebyen for romerne med en fantastisk gamleby. Stedet forsvarte kystlinjen og utløpet av Tiberen. Havnebyen fortsatte å blomstre gjennom hele keisertiden.

 

Vi rekker å se dette før vi går ombord på Turkish Airlines kl. 1525, direkte til Istanbul med ankomst lokal tid kl. 1900. Velkommen til Konstantinopel! Felles transport til vårt hotell som ligger kun få hundre meter fra Den blå Moske, Hippodromen og en rekke andre severdigheter. Vi rekker en god middag før dagen er over. Frokost og middag er inkludert.

 

Dag 5 – Mandag 30. mars

Etter frokost skal vi gjøre oss mer kjent med det historiske sentrum av dagens Istanbul. Vi begynner med et historisk foredrag på hotellet. Her får du høre om hvordan Konstantin flyttet hovedstaden i Romerriket fra Roma til byen som fikk navn etter ham.

Etter dette bærer det på nytt ut på byvandring. Denne gangen med vår lokale svensktalende lokalguide, Yagiz Samachi. Vi starter vår vandretur på Hippodromen, en gang en arena mer imponerende enn Colosseum, så videre til kirkebygget Hagia Sofia og en smak av folkelivet i Basarene. Om det blir tid, svinger vi innom Historisk Museum og ser jernlenken som vikingkongen Harald Hardråde fikk skipet sitt over, da han flyktet fra byen i 1044.

Ettermiddagen er fri til egen disposisjon. Felles middag om kvelden. Frokost og middag er inkludert.

 

Dag 6 – Tirsdag 31. mars

Etter frokost blir det et nytt historiske foredrag på hotellet. Dette vil handle om hvordan Romerriket forsvant inn i et nytt verdensrike, Det bysantinske og om hvorfor Mehmet 2, den muslimske erobreren erklærte seg som Romas arving, da han inntok byen i 1453. Så skal vi se den vakreste mosaikken i Istanbul, i Khora kirken, bygd i keiser Justinians tid på 500-tallet. På vei dit vandrer vi langs de enorme bymurene som gjorde Konstantinopel uinntagelig i 1000 år. Vi avslutter denne innholdsrike dagen med en seilas på Bosporos og får se Dolmabahce-palasset og ikke minst selve byen fra sjøsiden. Kvelden er fri til egen disposisjon.

Frokost er inkludert.

 

Dag 7 – Onsdag 1. april

Fridag som kan disponeres etter eget hode. Men vi organiserer en frivillig dagstur til Prinseøyene, som ligger vakkert til ute i Marmarahavet en kort ferjereise fra byen. Eller vi kan gå til Topkapi palasset, der de muslimske herskerne residerte med sitt harem. Her kan du se sverdet Muhammed svingte da han la under seg Mekka og Medina, og også profetens skjegg. På turen dit kan vi gå innom Den blå Moske.

 

Vi møtes til vårt siste historiske foredrag før kveldens avskjedsmiddag. 

Frokost og middag inkludert. 

 

Dag 8 – Torsdag 2. april

Ingen vei tilbake.

Vår reise gjennom Romerrikets vekst og fall nærmer seg slutten. Avreise fra hotellet kl. 1100 med buss til flyplassen. Avreise med Turkish Airlines kl. 1405 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 1650 norsk tid.

Frokost er inkludert.

Pris pr. person kr 19 650,- som inkluderer:

 

  • Flyreise Oslo Gardermoen - København - Roma med SAS

  • Flyreise Roma - Istanbul - Oslo med Türkish Airlines

  • Flyskatter 

  • Overnatting i delt dobbeltrom på Hotel Albergo Santa Chiara i Roma og Hotel Golden Horn i Istanbul

  • Lokalguide i Istanbul

  • All transport og alle utflukter som beskrevet i dagsprogrammet

  • Faglig reiseleder Jan Ove Ekeberg og teknisk reiseleder fra Reiseakademiet

  • 7 frokoster, 1 lunsj og 5 middager

Tillegg for enkeltrom kr 3 210,-

 

Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg , valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Minimum antall deltakere er 20.

Les våre Reisevilkår

bottom of page