top of page

Romas hemmeligheter

med Hugo Flaten

Roma

4. - 8. mars 2020

5 dager - 4 netter 

FeZ4A3vz_edited.jpg

Hugo Flaten

Roma er full av spennende historier og hemmeligheter. På daglige vandringer i det historiske Roma skal vi finne mange av dem, enten det nå handler om kirker, fontener, piazzaer, obelisker eller palasser; eller keisere, paver og helgener, for den saks skyld.  Vi skal se og oppleve mye av alle disse kategoriene, mye som ikke er så godt kjent. Samtidig skal vi også få med oss de viktigste kjente og kjære severdighetene.

«Roma non basta una vita» sier et romersk ordtak. «Et liv er ikke nok for å oppleve Roma.»  Vi skal gjøre et forsøk på å komme et stykke på vei. Om du har vært i Roma flere ganger før; her det alltid nye ting å oppleve. Og det er garantert fortsatt nok av hemmeligheter igjen til senere besøk!

Vi skal jakte på kunstnere som har satt sitt preg på Roma, spesielt, Bernini og Borromini, og se mange av deres fantastiske arbeider underveis. Det blir foredrag/kåseri fra 9-10 hver dag før vi går ut i det historiske Roma, slik at man er litt bedre forberedt på det som møter oss. Selve vandringen blir fra 10 til ca 13:30. Vi skal naturligvis ta oss tid til å nyte atmosfæren på den romerske piazzaen og spise godt på noen av Romas mest kjente restauranter.

 

Vår cicerone og veiviser er Hugo Flaten, lege, forfatter og Roma-entusiast. Han har alltid hatt en stor interesse for Roma, har vært i Roma utallige ganger i Roma og er forfatter av bøkene; Roma – Fontenenes By (2014) og i 2018, Roma – Piazzaenes by. Begge bøkene har høstet stor anerkjennelse for å presentere Roma, dens historie og severdigheter på en ny måte og fra nye perspektiver.

Han har ledet flere turer i Roma og har fått veldig gode tilbakemeldinger som en meget kunnskapsrik og engasjert guide.   

Dagsprogrammet

Dag 1 – onsdag 4. mars 

Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl.0800 til København (flybytte) og videre til Roma med ankomst kl. 12.30. Felles transport til vårt hotell i det historiske sentrum av Roma. Vi skal under oppholdet bo på Hotel Adriano som ligger i gangavstand til de fleste severdigheter vi skal besøke de kommende dager. 

Etter at vi har sjekket inn på hotellet og litt tid på egenhånd, inviterer vi på et foredrag om Pantheon og en byvandring i nærområdet kombinert med kveldens felles middag. Vår velkomstmiddag er på den meget berømte restauranten Da Sabatino.

Vi tar først en snartur over Piazza Navona. Deretter finner vi den meget interessante bokfontenen som leder oss inn på å snakke litt om Sankt Eustachius. Historien hans er spennende. Selv om han offisielt er blitt diskreditert, er han likevel fortsatt en betydningsfull størrelse i Roma. Hans piazza ligger like ved.  Neste stopp er Piazza della Rotunda med det majestetiske Pantheon, den best bevarte bygningen fra antikkens Roma.

Etter foredraget vet vi hva vi skal se etter der.

Vi går til Piazza della Minerva, med Berninis morsomme elefant med en obelisk på ryggen og hører om fire sterke damer. Det er tid til en tur innom dominikanerkirken Santa Maria Sopra Minerva. Carafa-kapellet, utsmykket av Filippo Lippi, er viet til Thomas Aquinas. På veien til Piazza Collegio Romano hvor vi har et paradis for sjokoladeelskere, finner vi en kjempestor marmorfot, en bortkommen katt og hører litt om egyptisk religion. Restauranten Da Sabatino ligger på Piazza di Sant’Ignazio; en av de vakreste i Roma. Plassen har navn etter jesuittenes grunnlegger, Ignatius Loyola. Vi rekker en tur innom kirken med samme navn og beskuer de mest fantastiske takmalerier. Middag inkludert.

 

Dag 2 – torsdag 5. mars

Etter frokost blir det først foredrag om Kapitolhøyden, Kolosseum og Konstantinbuen. Fra hotellet går vi til Piazza del Gesu med kirken Il Gesu hvor Ignatius Loyola er gravlagt. Vi vandrer videre til Piazza Venezia, forbi det gigantiske Viktor Emanuel-monumentet. Vi hilser på en av de gamle «talende» statuene, madame Lucrezia . Vi passerer en gammel romersk leiegård fra antikken, en såkalt insula før vi går opp Michelangelos berømte trapp, La Cordonata, til Kapitol. Vi skal høre den spennende fortellingen om drømmeren og tyrannen Cola di Rienzo.

 

Fra toppen av Kapitol skuer vi utover Forum Romanum og Palatinhøyden. På vei ned går vi innom kirken Santa Maria d’Ara Coeli. Vi vandrer langs Keisertorvene og kan beundre keiser Trajans storslåtte kjøpesenter med 150 butikker, kontorer og restauranter. Vi beskuer Colosseum og ender opp med å studere litt i detalj den majestetiske og meget viktige Konstantinbuen. Siste stopp på dagens vandring er kirken San Clemente hvor det er kirkerom i flere etasjer, den ene eldre enn den andre, og et Mithra-tempel helt i bunnen.  

 

 

Lunsj på egen hånd, men vi kan hjelpe til å finne et passende sted. Litt tid på egenhånd før vi igjen møtes ved 18-tiden for å gå til felles middag i Trastevere. På vei ned mot Tiberen skal vi høre om en ung dame, Beatrice Cenci, som har gitt navn til en gate og en plass i dette området.

 

Vi krysser Tiberen og vandrer i de pittoreske, trange og brosteinsbelagte gatene i Trastevere. På den sentrale plassen i området finner vi Kirken Santa Maria in Trastevere med sine flotte gamle mosaikker både på fasaden og innendørs. Kveldens middag inntas på restauranten Meo Patacca, en folkelig restaurant innredet som et vertshus fra 1800-tallet hvor vi også blir underholdt av italienske sangere og musikere; litt opera og litt folkemusikk. Meget fornøyelig. Frokost og middag inkludert.

 

Dag 3 – fredag 6. mars

Etter frokost og foredrag skal nye hemmeligheter avsløres. Vi tar bussen til den meget erotiske Piazza della Repubblica, rett foran Michelangelos kirke, Santa Maria degli Angeli. Den er bygget i ruinene av keiser Diokletians store badeanlegg. Ikke langt unna finner vi Mosesfontenen. Kunstneren har måttet tåle mye kritikk for utførelsen. Vi kan prøve å bedømme den selv. Kanskje er den ikke så verst likevel.  Kirken Santa Maria della Vittoria er mest kjent for er Berninis, Den hellige Theresas ekstase; en høyst sensuell teaterforestilling i marmor.

Vi vandrer nedover Via XX Settembre til det meget spesielle gatekrysset hvor det er fontener på alle fire hjørner. Den kryssende gaten heter da også Via delle Quattro Fontane. Om man tør å stå midt i krysset har man fri sikt til 3 obelisker i det fjerne. Like ved ligger Borrominis betagende juvel av en kirke, San Carlo alle Quattro Fontane; en av de aller minste i Roma. Bernini har utsmykket kirken Sant’Andrea al Quirinale som vi kommer til litt lenger ned i gaten. Vi befinner oss på Quirinalhøyden, som har navn etter krigsguden Quirinius.

 

Her hvor presidentpalasset nå ligger bygget Konstantin et stort badeanlegg. To store statuer av halvgudene Castor og Pollux stammer derfra.  Vi går ned bakken og koster på oss en liten titt på Fontana di Trevi hvor vi skal høre om jomfruvannet og kirken med de hellige pavelige innvoller. Piazza Colonna med Marcus Aurelius-søylen skjuler både dystre og morsomme historier.


Naboplassen Piazza di Montecitorio er det nye Romas politiske og administrative sentrum; den huser parlamentsbygningen og en spennende obelisk som Augustus i sin tid brukte som solur. Piazza delle Coppelle er en litt bortgjemt, meget idyllisk perle som skjuler flere hemmeligheter; blant annet en høyst spesiell postkasse. Piazza di Pietra huser et berømt hotell og en søylerekke fra Hadrians tempel. På Piazza Capranica skal vi høre om svigermors drøm, helten Roland og hans sverd og gatebarna som har gitt navn til gaten som fører oss ned til Pantheon hvor turen slutter. 

 

 

Lunsj på egen hånd, men vi kan hjelpe til å finne et passende sted.

Ettermiddagen og kvelden fri til egen disposisjon. Men for de som ønsker det, legges det opp til en felles middag for egen regning. Frokost inkludert.

 

Dag 4 – lørdag 7. mars

Etter frokost og foredrag tar vi bussen til Petersplassen. Vi må naturligvis en tur innom Peterskirken før ferden går videre til Engelsborg, keiser Hadrians mausoleum. Her skjuler det seg mye dramatisk historie, inklusive roller i operaen Tosca og Dan Browns bok, Engler og demoner.

 

Vi vandrer over den berømte Engelsborgbroen med Berninis engler.Vi drister oss inn i «Bøddelens gate», men kommer raskt over i pilegrimsveien Via dei Coronari og finner fram til den betagende Santa Maria del Pace med Rafaels fresker. Like ved ligger Piazza Navona, Romas dagligstue med sine tre flotte fontener. Rett rundt hjørnet i sydenden av plassen finner vi den berømte «talende» statuen, Pasquino, som har provosert øvrigheten i mange hundre år. Her ligger også de dødsdømtes kirke.

 

Vi avslutter i en meget pittoresk handlegate, Via Governo Vecchio. Lunsj på egen hånd, men vi kan hjelpe til å finne et passende sted.

Litt tid på egenhånd før vi igjen møtes ved 18-tiden for siste kveldsvandring i Roma og vår avskjedsmiddag.  Vi starter ved Largo Torre Argentina med sine mange katter og fire antikke templer. Derfra passerer vi stedet der statsminister Aldo Moro ble funnet drept i 1978 i bagasjerommet på en bil. Like ved er det et prektig utsmykket adelspalass og deretter kommer vi raskt til Piazza Mattei med den harmoniske Skilpaddefontenen, kanskje den vakreste fontenen i Roma.  

 

Handlegaten med de hyggelige prisene, Via Gubbionari, tar oss til koselige, lille Piazza dei Librari med den norske klippfisken og brannmennenes kirke. På dagligstuen Campo dei Fiori stifter vi bekjentskap både med Giordano Bruno og hans skjebne og en gate oppkalt etter en gammel og fryktet, men heldigvis forlatt, straffemetode. Kanskje rekker vi også til slutt Piazza Farnese, der Frankrikes ambassade ligger i dag og hvor andre akt av operaen Tosca finner sted.

Vår avskjedsmiddag finner sted på en restaurant i lokaler som var en del av komplekset Pompeius’ teater, der hvor Cæsar ble drept i år 44 f-Kr. med gamle murer og søyler intakte; en meget flott historisk kulisse for et romersk måltid. Frokost og middag inkludert.

 

Dag 5 – Søndag 8. mars

Frokost og litt tid på egenhånd før felles transport til flyplassen for avreise med SAS kl. 11.30 med kort stopp i København, til Oslo med ankomst kl. 16.40. Frokost inkludert.

 

 

Pris pr. person kr 10 900,- som inkluderer:


- Flyreise Oslo Gardermoen - København - Roma, tur/retur med SAS (økonomiklasse) 

- Flyskatter (refunderes ikke ved avbestilling)
- Overnatting i delt dobbeltrom på Hotel Adriano
- Transport tur/retur flyplassen

- Byvandringer under ledelse av Hugo Flaten

- 4 frokoster og 3 middager 

Tillegg for enkeltrom kr 2 500,-

Påmeldingsfrist 4. januar 2020.

Ønsker du mer informasjon om turen? Ta gjerne kontakt med vår reiseleder Hugo Flaten på mail: hugoflaten@gmail.com  Eller på mobil 90131279

 

Hotel Adriano ligger midt i det historiske sentrum. Hotellet har heis, gratis Wi-Fi og hvert rom har TV, safe, hårføhner, varme/air condition. 

Hotellskatt € 4 pr. person/natt betales direkte til hotellet.

Vi søker tilslutningsfly med SAS fra andre flyplasser i Norge, eller fly fra Stavanger og Bergen til København tur/retur.

Ta kontakt med oss.

Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 


Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg , valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Minimum antall deltakere er 12.

Les våre Reisevilkår 

bottom of page