top of page
seregati.jpeg

Tanzania med Zanzibar

Løver og leoparder i Serengeti

«Edens Hage» - Ngorongoro-krateret

Landet der Stanley møtte Livingstone!

På småviljakt med Hadza-folket

Zanzibar – krydderøya

3. - 15. november 2024

A Kortet_lang_sort_edited.png
stanly - livingstone 2.jpeg
Hans Petter Hergum

Hans Petter Hergum

Tanzania – lite er mer Afrika for nordmenn enn dette landet.  President Julius Nyerere var afrikaneren som gjorde et sterkt inntrykk på oss alle.  Norge kunne bare ikke si nei når Nyerere ba om samarbeid. Vår guide opplevde presidenten da han studerte i landet, og vil gi oss mange historier om toppolitikeren som bla. satset stort på å utvikle landets nasjonalparker.  For det er Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro og Lake Manjara – disse fantastiske nasjonalparkene vi skal oppleve. Disse sagnomsuste stedene hvor dyrenes konge og Afrikas villmark fortsatt kan oppleves – nærmest uberørt.  Vi skal kjøre safaribiler med 4-hjulstrekk ned i verdens største krater hvor det er enormt med ville dyr. Vi skal kjøre på Serengetis sletter og – hvis vi er heldig – se titusener av gnu på vandring, og vi skal beskue Kilimanjaro.  Fjellet som rager opp mer enn 5580 m.  Men det er mye mer! Selvsagt skal vi høre beretningen om David Livingstone, og hvordan journalisten Henry M. Stanleys fant misjonæren og «oppdageren» dr. Livingstone. Hvordan var det mulig? Det er fortellingen om to menn, viljesterke og utholdende, om heltemot og dyp menneskekjærlighet, men også svik og brutalitet. Og, for den som vil, skal vi ende opp på krydderøya Zanzibar

 

Gjennom Zanzibars trange gater møter vi kvinner innhyllet i fargerike stoffer.  I den gamle slavebyen får vi historiene om slavehandelen og de store oppdagernes ekspedisjoner.

 

Vi bader i Det indiske hav, tar for oss av alt av delikatesser som havet kan by på. Vi blir kjent med øyas smaker og dufter. Bugnende bord med kjøtt, fisk, eksotiske frukter og ikke minst krydder. Under palmene på Zanzibar er det godt å være.

 

På en reise gjennom Tanzania – dvs. fastlandet Tanganyika og øya Zanzibar - jakter vi på landets historie og lytter til eventyrlige fortellinger fra dette fascinerende landet og kontinentet. Det vil bli opplevelser som sent går i glemmeboken. 

 

Vår faglige reiseleder, Hans Petter Hergum, er samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 35 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige- og sørlige Afrika. Hergum har gjort feltarbeid og studier i Tanzania, arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Botswana hvor han jobbet for Kirkens Nødhjelp. 

Kontakt: hanspetterhergum@gmail.com eller 472 43 790.

Dag 1 – Søndag 03. november 2024

Avreise fra Oslo Gardermoen med Ethiopian Airways kl. 18:45 direkte til Addis Ababa med ankomst lokal tid kl. 06:30. Flybytte. Avreise fra Addis Ababa kl. 10:35 direkte til Kilimanjaro Airport med ankomst kl. 13:10

 

Dag 2 – Mandag 04. november 2024

Velkommen til Tanzania og Kilimanjaro. Er det klarvær ruver fjellet som en koloss like i nærheten. Bussen tar oss like til Forest Hill Lodge like ved Arusha.  Et hyggelig sted hvor vi har alt av fasiliteter.  Det kan trengs etter en lang reise.  Men før vi går til ro og får vår nødvendige dusj og hvile skal vi selvsagt nyte Forest Hills nydelige mat og drikke. Middag inkludert.

 

Dag 3 – Tirsdag 05. november 2024

Etter frokost kjører vi videre mot fjellene og Ngorongoro og Serengeti. Underveis stanser vi ved den idylliske Lake Manyara og spiser lunsj. Lunsjen inntas inne i parken og kanskje, hvis vi har hellet med oss, se Manjaras klatrende løver.  Det er ikke uvanlig å oppleve løvene her slappe av i parkens trær. Det var her zoologen Ian Douglas Hamilton gjorde sine elefantstudier.  Vår guide har møtt ham og forteller noen av de utfordrende elefantmøtene Ian opplevde da han bodde i parken. Vi kjører videre til vårt bosted Ngorongoro Coffee Lodge som ligger tett ved krateret Ngorongoro - verdens åttende naturunder. Den utdødd vulkan som eksploderte og ble fylt av smeltet lava da den hadde sitt siste utbrudd for 2,5 millioner år siden. Toppen kollapset, og krateret sto tilbake. Vi er tett på nå!

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 4 – Onsdag 06. november 2024

Vi vil bruke dagen og tar en tidlig frokost. Natten har vært kjølig, vi er på over 2200 m, og kler oss deretter. I dag er krateret «vårt».  Vi skal bruke tid og kjører forsiktig ned kraterkanten.  Sist gang opplevde vi både løvejakt, som endte med en sebras død, og at en liten Thomsen gaselle ble født.  Sterke opplevelser, og det kan skje igjen. Krateret har verdens tetteste bestand av villdyr. Forestill deg «Edens Hage». Der er vi nå. Det blir en safari blant noen av våre største pattedyr. I krateret lever de, og vi kommer tett på dem alle.  Omringet av kraterveggene lever tusener av dyr innenfor et område på ikke mer enn 320 kvadratkilometer. Og det yrer av fugler og krypdyr. Vi vender tilbake til hotellet i god tid før kveldens middag.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5 – Torsdag 07. november 2024

En opplevelsesrik kjøretur venter oss gjennom majestetisk natur. Savannen med sine storslåtte vidder, frodig vegetasjonen og alt av Afrikas ville dyr, gjør turen til en rik opplevelse – og kunne for mange gjerne vært lenger.  Her kan alt skje! Med gode øyne eller kikkert vil denne første opp-levelsen av Serengeti fortone seg som en reise i tid - tilbake til vår opprinnelse. Urørt natur og vegetasjon, Tanzanias ville dyr, og ro og stillhet som må kjennes og 

erfares.  Her går ikke tiden – den kommer. Stress hører Vesten til. Vi roer ned og lar opplevelsene styre tiden.

Vi booker inn på Embalakai Authentic Camp. 

Frokost, lunsj og middag inkludert.  

Dag 6 – Fredag 08. november 2024

Hele dagen skal vi være i Serengeti! Denne enorme savannen på mer enn 25 000 kvadratkilometer, er et Afrika i miniatyr. Her er elver og våtmarksområder, skog og gressletter, og et oppkomme av dyr som ingen andre land eller områder i Afrika kan vise maken til. Her er løver, leoparder, geparder og elefanter – for å nevne fire av de mest spektakulære.  Og flokker av gnu som kan omfatte mer enn en million dyr. Tusener av sebraer og gaseller som voktes av hyener og sjakaler - alle på leting etter et lett bytte, kan vi få se. 

Her jakter verdens hurtigste pattedyr – geparden - med en toppfart på over 100 km/timen.  Er vi heldig opplever vi det alt sammen.  Våre reiseledere har vært her flere ganger, og får aldri nok! Mange kommer tilbake gang etter gang for å «kjenne» det virkelige Afrika. Ved solnedgang er vi tilbake på Embalakai Authentic Camp.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 7 – Lørdag 09. november 2024

I dag forlater vi Serengeti, men skal oppleve Olduvai Gorge før vi ruller ut av Ngorongoro Nasjonal Park på vei mot Eyasi-sjøen til Hadza- og Datonga-folket. Olduvai er ett av evolusjonens fødesteder. Det er del av «Great Rift Valley» og funnstedet for Homo habiliis – trolig en menneskelignende skapning som levde her på savannen i Tanzania for mer enn 1.9 millioner år siden. Det var det sagnomsuste ekteparet Mary og Louis Leaky som fant Homo Habiliis , og som skrev flere bøker om oppdagelsen i etterkant. Å være her er som å stå på hellig grunn! Etter lunsj setter vi kursen mot Yaeda-dalen og Lake Eyasi Safari Lodge.

Frokost, lunsj og middag inkludert

Dag 8 – Søndag 10. november 2024

En god frokost inntas før vi besøker Datoga- og Hadza-folket.  Vi får oppleve en kulturell annerledeshet som vi trolig ikke igjen vil erfare.  Disse folkene har levd isolert og i liten grad vært del av den politiske utviklingen.   Datongaene er polygame, stolte av sine tradisjoner og kler seg med kraftige arm- og halskjeder av bronse. De var gjetere, men driver i dag også jordbruk. Tradisjonelt skulle en ung Datonga-mann vise seg ved å drepe en fiende av stammen, eller ett av områdets farligst dyr – dvs. en elefant, bøffel eller en løve.  Slik er det heldigvis ikke lenger.  Hadzaene levde av jakt og sanking.

 

Fortsatt er det noen få som lever tradisjonelt, men uten tilgang på uberørte naturområder, som er deres spiskammer, dør Hadzaenes tradisjonelle liv. Det må ikke skje.

Mange tanzanianer ser på Datonga- og Hadza-folket som primitive, mye pga. at de motsetter seg vår form for utdannelse og utvikling. Men de kjenner sine tradisjoner og er et kunnskapsrikt naturfolk. Her, i deres miljø, er det vi som er primitive, ikke omvendt. Vi skal i dag være sammen med Hadza-folket.  Er vi heldig får vi oppleve jakt, teste deres velsmakende vilt og drikke deres lokalt brygga øl.

Vi kjører tilbake til Ngorongoro Coffee Lodge før mørket setter inn.

Frokost, lunsj og middag inkludert

 

Dag 9 – Mandag 11. november 2024

Vi kjører mot Arusha.  Vi passerer igjen Afrikas høyeste fjell som rager majestetisk 5895 moh. «Snøen på Kilimanjaro» som forfatteren Hemigway skrev om, er i ferd med å smelte. Men fjellet er like imponerende og sagnomsust fortsatt. Kilimanjaro internasjonale flyplass er vår sist stopp før flyet tar oss videre til Zanzibar, og opplevelsesrike dager. Vi bor på Bluebay Resort og Spa.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 10 – Tirsdag 12. november 2024

Velkommen til Zanzibar! Vi bor med beina i vannkanten på nydelige Blubay Beach Resort. Men vi er kun en snau times kjøring fra Stone Town, byen hvor Henry Stanley bodde da han utrustet sin ekspedisjon for å finne dr.  David Livingstone. Dette er krydderøya med de mangfoldige smaker. Slavebyen hvor de ulykkelige ble solgt og eksportert over havet. Her forberedte de store oppdagelsesreisende sine ekspedisjoner. Vi skal vandre rundt i Stone Town blant antikvitetshandlere, markedsplassene, slavetorget og får historiene om det gamle Zanzibar.

Frokost og middag inkludert.

Dag 11 – Onsdag 13. november 2024

Vi vil ha mer ut av Zanzibar, og skal blant annet besøke Prison Island.  Øya rett utenfor Stone Town hvor enorme skilpadder lever.  Vi drar på kryddertur og oppdager hvordan nellik vokser og smaker på pepperbuskene. Har vi tid ser vi også mer av Stone-Town og denne eksotiske øya.

Frokost og middag inkludert.

Dag 12 – Torsdag 14. november 2024

Vår siste dag på Zanzibar, men vi har god tid til en herlig frokost, en dukkert i det indiske hav eller i bassenget. 

Vi vinker farvel til vårt hyggelige vertskap, som har gjort sitt for at oppholdet har vært godt, før bussen henter oss og tar oss raskt til flyplassen.

Avreise med Ethiopian Airways kl. 1700 direkte til Addis Ababa. Flybytte og videre mot Norge hvor vi ankommer neste morgen. Måltider serveres underveis. Måltider serveres på flyet til Addis Ababa. Frokost inkludert på hotellet hvor vi bor.

 

Dag 13 – Fredag 15. november 2024

Vi ankommer Oslo Gardermoen kl. 0745 Måltider serveres om bord.     

Dagsprogrammet

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg

Pris kr 55 900 som inkluderer:

 

- Flyreise Oslo-Addis Ababa-Kilimanjaro/Zanzibar-Addis Ababa-Oslo tur/retur med Ethiopian Airways, inkludert alle flyskatter per 1. april 2024.

- Overnatting i dobbeltrom på gode hoteller og lodger. Tillegg for enkeltrom

- Alle måltider som beskrevet i dagsprogrammet. 10 frokoster, 7 lunsjer og 10 middager inkludert. I tillegg serveres det måltider om bord på flyreisene med Ethiopian Airways.

- All transport under oppholdet ifølge program. Det vil si safaribiler under oppholdet i Tanzania og minibusser under oppholdet på Zanzibar.

- Alle utflukter ifølge program

- Norsk faglig reiseleder - Hans Petter Hergum.

- Lokale kjentmenn og tilretteleggere under hele rundturen.

 

  • Tillegg for enkeltrom under hele rundreisen kr 5.750

  • Tillegg for ikke A-kort medlemmer kr 1 000                                           

 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg, valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Ta gjerne kontakt med Reiseakademiet for påmelding eller mer informasjon eller direkte med vår reiseleder Hans Petter Hergum på mobil 472 43 790 eller e-post hans.petter.hergum@gmail.com

bottom of page