top of page
seregati.jpeg

TANZANIA

Løver og leoparder i Serengeti

«Edens Hage» - Ngorongoro-krateret

Landet der Stanley møtte Livingstone!

På småviljakt med Hadza-folket

Zanzibar – krydderøya

November 2024

A Kortet_lang_sort_edited.png
stanly - livingstone 2.jpeg
Hans Petter Hergum

Hans Petter Hergum

Tanzania – lite er mer Afrika for nordmenn enn dette landet.  President Julius Nyerere var afrikaneren som gjorde et sterkt inntrykk på oss alle.  Norge kunne bare ikke si nei når Nyerere ba om samarbeid. Vår guide opplevde presidenten da han studerte i landet, og vil gi oss mange historier om toppolitikeren som bla. satset stort på å utvikle landets nasjonalparker.  For det er Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro og Lake Manjara – disse fantastiske nasjonalparkene vi skal oppleve. Disse sagnomsuste stedene hvor dyrenes konge og Afrikas villmark fortsatt kan oppleves – nærmest uberørt. Vi skal kjøre 4hjuls biler ned i verdens største krater hvor det er enormt med ville dyr. Vi skal kjøre på Serengetis sletter og – hvis vi er heldig – se titusener av gnu på vandring, og vi skal beskue Kilimanjaro.  Fjellet som rager opp mer enn 5580m.  Men det er mye mer! Selvsagt skal vi høre beretningen om David Livingstone, og hvordan journalisten Henry M. Stanleys fant misjonæren og «oppdageren» dr. Livingstone. Hvordan var det mulig? Det er fortellingen om to menn, viljesterke og utholdende, om heltemot og dyp menneskekjærlighet, men også svik og brutalitet. Og, for den som vil, skal vi ende opp på krydderøya Zanzibar

 

Gjennom Zanzibars trange gater møter vi kvinner innhyllet i fargerike stoffer.  I den gamle slavebyen får vi historiene om slavehandelen og de store oppdagernes ekspedisjoner.

 

Vi bader i Det indiske hav, tar for oss av alt av delikatesser som havet kan by på. Vi blir kjent med øyas smaker og dufter. Bugnende bord med kjøtt, fisk, eksotiske frukter og ikke minst krydder. Under palmene på Zanzibar er det godt å være.

 

På en reise gjennom Tanzania – dvs. fastlandet Tanganyika og øya Zanzibar - jakter vi på landets historie og lytter til eventyrlige fortellinger fra dette fascinerende landet og kontinentet. Det vil bli opplevelser som sent går i glemmeboken. 

 

Vår faglige reiseleder, Hans Petter Hergum, er samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 35 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige- og sørlige Afrika. Hergum har gjort feltarbeid og studier i Tanzania, arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Botswana hvor han jobbet for Kirkens Nødhjelp. 

Kontakt: hanspetterhergum@gmail.com eller 47243790.


– den kommer. Stress hører Vesten til. Vi roer ned og lar opplevelsene styre tiden.

Vi booker inn på Kati-Kaati teltleir.  

Dag 6

Hele dagen skal vi være i Serengeti! Denne enorme savannen på mer enn 30 000 kvm, er et Afrika i miniatyr. Her er elver og våtmarksområder, skog og gressletter, og et oppkomme av dyr som ingen andre land eller områder i Afrika kan vise maken til. Her er løver, leoparder, nesehorn og elefanter – for å nevne fire av de mest spektakulære.  Og flokker av gnu som kan omfatte mer enn en million dyr. Tusener av sebraer og gaseller som voktes av hyener og sjakaler - alle på leting etter et lett bytte, kan vi få se.  Her jakter verdens hurtigste pattedyr – geparden - med en toppfart på over 100 km/timen.  Er vi heldig opplever vi det alt sammen.  Våre reiseledere har vært her flere ganger, og får aldri nok! Mange kommer tilbake gang etter gang for å «kjenne» det virkelige Afrika. Ved solnedgang er vi tilbake på Kat-Kati.

 

Dag 7

I dag forlater vi Serengeti, men skal oppleve Olduvai Gorge før vi ruller ut av Ngorongoro Nasjonal Park på vei mot Yeasi-sjøen og Hadza-folket. Olduvai er ett av evolusjonens fødesteder.  Olduvai er del av «Great Rift Valley» og funnstedet for Homo habiliis – trolig en menneskelignende skapning som levde her på savannen i Tanzania for mer enn 1.9 millioner år siden. Det var det sagnomsuste ekteparet Mary og Louis Leaky  som fant Homo Habiliis , og som skrev flere bøker om oppdagelsen i etterkant. Å være her er som å stå på hellig grunn! Etter lunsj setter vi kursen mot Yaeda-dalen og Lake Eyasi der de rødkledte masaiene bor i sine runde hytter og kveget deres beiter mellom savannens sebraer, gnuer og sjirafferde rødkledte masaiene bor i sine runde hytter og kveget deres beiter mellom savannens sebraer, gnuer og sjirafferde rødkledte masaiene bor i sine runde hytter og kveget deres beiter mellom savannens sebraer, gnuer og sjirafferde rødkledte masaiene bor i sine runde hytter og kveget deres beiter mellom savannens sebraer, gnuer og sjiraffer.

Dag 8

En god frokost inntas på «Lake Eyasi Lodge» (http://lakeeyasi.com ) før vi besøker sjøen og Datoga-folket som lever i dette området.  Vi får oppleve en kulturell annerledeshet som vi trolig ikke igjen vil erfare.  Datongaene har levd isolert og i liten grad vært del av den politiske utviklingen.   De er polygame, stolte av sine tradisjoner og kler seg med kraftige arm- og halskjeder av bronse. De var gjetere, men driver i dag også jordbruk. Tradisjonelt skulle en ung Datonga-mann vise seg ved å drepe en fiende av stammen, eller ett av områdets farligst dyr – dvs. en elefant, bøffel eller en løve.  Tanzanianer generelt ser på Datongaene som primitive – mye pga. at de motsetter seg vår form for utdannelse og utvikling. Men de kjenner sine tradisjoner og er et kunnskapsrikt naturfolk. Blant Datongaene og Hadza-folket, i deres miljø, er det vi som er primitive, ikke omvendt.

Med en håndbevegelse stoppet Hadza-jegeren oss.  40 meter lenger fram hadde en

Dikdik, et lite hjortedyr, satt på sprang. 

Jegeren visste hvor nysgjerrig hjortedyret var, og beveget seg raskt videre mens vi stod som saltstøtter.  Ganske riktig, etter få meter stoppet Dikdiken, snudde og tittet nysgjerrig.   Den så oss, men ikke jegeren som hadde beveget seg kjapt og lydløst mens dyret var på sprang.  På de få sekundene Dikdiken stod stille fikk Hadza-jegeren opp buen og pilen, og drepte dyret momentant. En utrolig opplevelse å være med på, og kanskje kan vi oppleve det igjen.

Hadzaene er helt avhengig av det de finner i naturen.  I tillegg til jakt samler de røtter, blader og bær de kan spise.  Men nå er hele deres eksistens truet.  Foruten tilgang på uberørte naturområder, som er deres spiskammer, dør Hadzaenes tradisjonelle liv. Det må ikke skje.

Vi skal i dag være sammen med Hadza-folket.  Er vi heldig får vi oppleve jakt, teste deres velsmakende vilt og drikke deres lokalt bryggete øl.

Dag 9

Vi forlater Eyasi og kjører mot Arusha.  Vi skal ha en god lunsj på en nydelig kaffefarm ikke langt fra Kilimanjaro. Afrikas høyeste fjell som rager majestetisk 5895 moh. «Snøen på Kilimanjaro» som forfatteren Hemigway skrev om, er i ferd med å smelte. Men fjellet er like imponerende og sagnomsust fortsatt, og historiene herfra sitter løst hos vår reiseleder. Kilimanjaro internasjonale flyplass er vår sist stopp før flyet noen av oss til Addis Abeba, eller videre til Zanzibar, og  opplevelsesrike dager på Fumba-lodge.

 

Dag 10

Velkommen til Zanzibar! Vi bor med beina i vannkanten på nydelige Fumba. Men vi er tett på Stone Town, byen hvor Henry Stanley bodde da han utrustet sin ekspedisjon for å finne dr.  David Livingstone. Dette er krydderøya med de mangfoldige smaker. Slavebyen hvor de ulykkelige ble solgt og eksportert over havet. Her forberedte de store oppdagelsesreisende sine ekspedisjoner. Vi vandrer rundt i Stone Town blant antikvitetshandlere, markedsplassene, slavetorget og får historiene om det gamle Zanzibar.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 11

Vi vil ha mer ut av Zanzibar. Vi drar på kryddertur og oppdager hvordan nellik vokser og smaker på pepperbuskene. Har vi tid ser vi også mer av Stone-Town og denne eksotiske øya.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

  

Dag 12

Vår siste dag på Zanzibar, men vi har god tid til en herlig frokost, en dukkert i det indiske hav eller i bassenget.  Vi vinker farvel til vårt hyggelige vertskap, som har gjort sitt for at oppholdet har vært godt, før bussen henter oss og tar oss raskt til flyplassen. Avreise fra Zanzibar på ettermiddagen.

Frokost inkludert. Alle måltider om bord er inkludert.  

 

Dag 13

Vi ankommer Oslo Gardermoen på formiddagen. Måltider serveres om bord. 

Dagsprogram

med tider og flere detaljer kommer

 

Dag 1   

Avreise fra Oslo Gardermoen på ettermiddagen. Flyselskap bestemmes i november/desember 2023. Vi ankommer Kilimanjaro neste formiddag.

Alle måltider om bord er inkludert.

 

Dag 2   

Velkommen til Tanzania og Kilimanjaro. Er det klarvær ruver fjellet som en koloss like i nærheten. Bussen tar oss like til Rivertrees Country Inn.  Et hyggelig sted hvor vi har alt av fasiliteter.  Det kan trengs etter en lang reise.  Men før vi går til ro og får vår nødvendige dusj og hvile skal vi selvsagt nyte Rivertrees nydelig mat og drikkevarer fra Tanzanias egne bryggerier.

 

Dag 3

Etter frokost kjører vi mot Arusha og videre inn i fjellene mot Ngorongoro  og Serengeti. Underveis stanser vi ved den idylliske Lake Manyara og spiser lunsj. Lunsjen inntas inne i parken og kanskje, hvis vi har hellet med oss, se Manjaras klatrende løver.  Det er ikke uvanlig å oppleve løvene her slappe av i parkens trær. Det var her zoologen Ian Douglas Hamilton gjorde sine elefantstudier.  Vår guide har møtt ham og forteller noen av de utfordrende elefantmøtene Ian opplevde da han bodde i parken. Vi kjører videre til vår bosted - Rhino Lodge som ligger tett ved krateret Ngorongoro - verdens åttende naturunder. Den utdødd vulkan som eksploderte og ble fylt av smeltet lava da vulkanen hadde sitt siste utbrudd for 2,5 millioner år siden. Toppen kollapset, og krateret sto tilbake. Vi er tett på nå! Middagen servers på  Rhino Lodge.

 

Dag 4 

Vi vil bruke dagen og tar en tidlig frokost. Natten har vært kjølig, vi er på over 2300 m, og kler oss deretter. I dag er krateret «vårt».  Vi skal bruke tid og kjører forsiktig ned kraterkanten.  Sist gang opplevde vi både løvejakt, som endte med en sebras død, og at en liten Thomsen gaselle ble fødte.  Sterke opplevelser, og det kan skje igjen. Krateret har verdens tetteste bestand av villdyr. Forestill deg «Edens Hage». Der er vi nå. Det blir en safari blant noen av våre største pattedyr. I krateret lever de, og vi kommer tett på dem alle.  Omringet av kraterveggene lever tusener av dyr innenfor et område på ikke mer enn 265 kvm. Og det yrer av fugler og krypdyr.  Her lever også Masaiene med sitt kveg – tett opp mot flokker av sebraer og gnu. Vi vender tilbake til hotellet i god tid før kveldens middag.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 5 En opplevelsesrik kjøretur venter oss gjennom majestetisk natur. Savannen med sine storslåtte vidder, frodig vegetasjonen og alt av Afrikas ville dyr, gjør turen til en rik opplevelse – og kunne for mange gjerne vært lenger.  Her kan alt skje! Med gode øyne eller kikkert vil denne første opplevelsen av Serengeti fortone seg som en reise i tid - tilbake til vår opprinnelse. Urørt natur og vegetasjon, Tanzanias ville dyr, og ro og stillhet som må kjennes og erfares.  Her går ikke tiden

Det jobbes i disse dager med å sikre seg flybilletter tur og retur Tanzania. Flybillettene legges ut ca. 11. måneder før avreise. Skulle turen være av interesse, send oss en mail på post@reiseakademiet.no og vi holder deg oppdatert. Dagsprogram og pris på turen til Tanzania vil foreligge i løpet av januar 2024

Hotellene som vi bruker på denne turen - klikk på bildet for link til hotelles hjemmeside.

kati kati.jpeg
AMP_3344.jpeg
DSC_1265-edited.webp
Rhino-Lodge-exterior-view-with-Waterbuck-grazing.jpg
bottom of page