Den optimale turen for

den kresne safari-entusiast!

med Hans Petter Hergum

Thorntree-River-Lodge-Livingstone-Zambia

Zimbabwe - Zambia
11. - 23. mars 2022
 

Hans Petter Hergum

Hans Petter Hergum

Zimbabwe og Zambia for den kresne! For den som ønsker afrikansk kultur og natur i særklasse. Fire 5-stjærnes bosteder, mat og vin i toppklasse, afrikanske guider som kan sitt fag til fingerspissene, og – ikke minst – en opplevelse av Afrika som trolig aldri vil gå i glemmeboken.  Om du har vært i sørlige-Afrika tidligere, er dette noe helt nytt.  

Våre fire bosteder er - Thorntree River Lodge, Bumi Hills, Somalisa Camp og Victoria Falls Hotel – det kan vanskelig bli bedre. Thorntree ligger i Zambia, i Mosi-oa-Tunya nasjonal-park.  Inspirert av zambisk kultur og tradisjon bor vi ned mot Zambezi-elven med inne- og utendørs dusj og privat «plunge pool». Stedet har vinkjeller, spa, bibliotek, trimrom og et nydelig basseng. Lokaliteter i særklasse. Ifølge gode venner: «helt utrolig service og ‘stylish’ til fingerspissene».  Etter to dager setter vi oss i to innleide småfly som tar oss inn i bushen i Zimbabwe – til Bumi Hills. (https://africanbushcamps.com/camps/thorntree-river-lodge/ )

 

Bumi Hills er noe helt spesielt. Liggende på en brattkant ved Kariba-sjøen, en av verdens største kunstige innsjøer. «Nærmere himmelen kommer jeg ikke», var det en som sa da vi var der i 2019. Flere av oss bare nikket! Her skal vi bo i fire netter.  Bumi er kjent for sin gjestfrihet og gode kjøkken, flokker av elefanter og bøfler. Vi skal cruise på sjøen, oppleve dyrene, og møte solnedganger slik bare Afrika kan framskaffe. Løver, leopard og gepard er observert. Er vi heldig ser vi de alle. Utsøkt mat og drikke er selvsagt, og guidene kjenner naturen som sin egen lomme.  Spesialister til fingerspissene, og som ikke vet hva godt de skal gjøre for deg og meg. https://africanbushcamps.com/camps/bumi-hills-safari-lodge/

 

Flyene tar oss videre til Somalisa Camp og Hwange-nasjonalpark.  Vi bor tett på et vannhull som oppsøkes av alt av dyr mitt i den afrikanske villmarken. Hwange er vidstrakte savanner, tett skog av teak- og akasietrær, og har trolig sørlige Afrikas største elefantbestand. Vi skal på «jakt» men kun med øyne og fotoapparater og oppleve storviltet på nært hold.  https://africanbushcamps.com/camps/somalisa-camp/

 

Victoria Falls Hotell kalles “The Grand Old Lady of the Falls”, og er en historisk perle av et sted. Standarden har utviklet seg betydelig i løpet av de drøye 100 årene hotellet har eksistert. Her kombineres historiens sjarm og tradisjon med nåtidens komfort. Lite kan måle seg i beliggenhet og eleganse. Hotellet ligger få minutters gange fra elven Zambezi og fossen. Hotellet har utsikt rett mot broen som skiller Zimbabwe og Zambia. Hotellet er kanskje Afrikas mest kjente og gjør et staslig inntrykk. The Victoria Falls Hotel

 

Vår faglige reiseleder Hans Petter Hergum er samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 35 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige- og sørlige Afrika. Hergum har bla. arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Zimbabwe og Botswana.  Kontakt: hanspetterhergum@gmail.com eller 47243790.

Dag 1. 11. mars

Avreise fra Gardermoen med Ethiopian Airlines kl. 1845 direkte til Addis Abeba. Flybytte og videre til Victoria Falls i Zimbabwe. Måltider serveres på flyturen.

 

Dag 2. 12. mars

Vi ankommer Victoria falls kl. 1215 lokal tid. Her blir vi møtt av representanter fra African Bush Camp (ABC) og vår lokale kjentmann, på Victoria Falls Internasjonale flyplass. Vi krysser grensa til Zambia og sjekker inn på Thorntree tett ned mot Zambezi-elven. Etter velkomstdrinken går vi rette til et strålende lunsjbord. Stedet, fasilitetene, beliggenheten er førsteklasses. Vi er noen kilometer oppstrøms i Mosi-oa-Tunya nasjonalpark som betyr «Røyken som tordner»- oppkalt etter selve fossen. Parken huser nesehorn – ett av de mest truede dyreartene i Afrika. Til fots og i bil skal vi oppsøke nesehornene som voktes døgnet rundt av bevæpnede vakter.  Vi vil være tett på, men med all respekt for ett av Afrikas ikoniske dyr.

 

Dag 3. 13. mars

Etter frokost tar vi oss ned til Victoria-fallene. Ett av verdens naturundere. På nært hold er fossen enorm. Ett-tusen-sjuhundremeter foss er sjelden vare.  Fossefallet David Livingstone hevdet «selv engler må ha mistet pusten av å se». På denne tiden av året er vannmengden vanligvis voldsom og en ufrivillig dusj er del av opplevelsen, men dekk kamera og telefonen. Etter en nydelig lunsj med alt av god drikke vil lodgens dyktige guider ta oss til parkens «hjemmesteder». «Game viewing» på sitt mest intense. Guidene er kjent for å være blant de beste i hele Afrika. Vi har flere muligheter mens vi er på Thorntree. Vi kan, om vi ønsker, møte lokalbefolkningen og lære deres levesett bedre å kjenne. Vi kan også oppleve Zambias eldste museum – «The Livingstone Museum». Her kjenner vi bokstavelig talt lukten av historie.  Her er oppdagerens klær, hans legeveske, hans personlige brev – og hans «underarm»! Eller vi kan oppleve Zambezi og cruise nedover Afrikas tredje lengste elv, eller for den som vil – padle på elven. Vi skal bruke dagen.  Bare slappe av i båt eller kano og rolig drive nedover eleven – med litt snaks og god vin. Dagen avsluttes med nydelig mat og drikke, og gjerne en sundowner på det som kalles «the sunken Boma» - en sirkelrund brygge med ildsted på elven – tro det eller ei.  

 

Dag 4. 14. mars

Vi inntar en nydelig frokost og har tiden fram til lunsj før vi kjører til flyplassen. To 15-seters Cesna-fly tar oss den drøye timen inn til Bumi-Hills og lodgens egen flyplass. Mulig flyene må jage vekk elefanter og bøfler fra flystripa før flyene trygt kan sette hjulene på bakken.  Bumis åpne safaribiler tar oss de få minuttene opp til lodgen og den storslagene utsikten over Kariba-dammen. Bumi er en av Zimbabwes best bevarte hemmeligheter.  Stedet har levd sitt eget liv, og kun de som ønsket noe eksklusivt og utsøkt, og som visste om stedet, dro til Bumi Hills.  Vår reiseleder var der første gang i 1994.  Vi skal være her i fire netter og nyte stedets fasiliteter.  Et fantastisk svømmebasseng, spa, topp moderne

rom for gjestene med utsikt milevis over sjøen og inn i Zambia.  Mulighetene er mange for den som vil oppleve afrikansk kultur og natur på sitt beste.  Vi skal besøke en Tonga-landsby og lære mer om deres tradisjoner og historie, vi skal kjøre åpne safari-biler og komme tett på elefanter og gaseller.  En velvoksen leopard ønsket oss velkommen til Bumi for få år siden.  En sjeldenhet, men det kan skje igjen.  Cruise på sjøen er selvsagt, og vil en prøve seg på Brim- og Tiger-fiske, er det bare å si ifra. En tidlig «walking-safari» er heller ingen umulighet. Og de som ønsker å nyte utsikten, stedet, poolen og god drikke i Bumis åpne bar er selvsagt hjertelig velkommen.  Stedet er en nytelse!!  Matusadona nasjonal park ligger vegg i vegg, og vi bør holde oss innenfor Bumis område når ikke guidene tar oss inn i bushen.  Elefantene kan bli nærgående.

 

Dag 5. 15. mars

Kariba- og Zambezi dalen var Tonga-folkets område.  Her var de herrer i eget hus, helt til Nord- og Sør-Rhodesia bestemte seg for å demme opp Zambezi.  Den 129 meter høye og over 500 meter lange dammen preger landskapet som et monumentalbygg. Den er imponerende, men vitner også om kolonitidens rovdrift og utnyttelse av Afrikas ressurser. Da dammen stod ferdig i 1959 var tonganes landsbyer, gravplasser og jaktområder lagt under vann.  Nærmere 60 000 tongaer måtte skaffes nye bosteder. Vi skal høre mer om dammens ukjente og dramatiske historie.  Vi skjønner hvilken katastrofe dammen var for tonga-folket når vi skuer ut over den enorme innsjøen.

 

Dag 6. 16. mars

Bumis beliggenhet kan ta pusten fra en. Ytterst på brattkanten «henger» nærmest vårt bosted over Kariba-sjøen.  Vår utsikt kan målbinde den mest blaserte, og svømmebassenget er bygd slik at en føler at en svømmer i ett med innsjø og himmel.  Stedet er ypperlig for den som kun vil slappe av, og tilsvarende for den som vil ha mer av afrikanske opplevelser.  Området har mye å by på for en kultur- og naturelsker, fantastisk fugle- og dyreliv, og en blomstrende og variert vegetasjon.  Men historie og kultur preger også stedet.  Zambezi-dalen og Kariba-Dam har lagt grunnlaget for industri og utvikling i Zambia og Zimbabwe.  De 10 enorme turbinene gir strøm til nærmere 25 millioner mennesker, og dammen har skapt en blomstrende fiskeindustri. Den lille sardinlignende fisken kapenta er svært næringsrik, og gir inntekter og mat til mange.  Men fortsatt er Kariba et sted for de få.  Vi skal få innsyn i stedets natur, kultur og historie.

 

Dag 7. 17.mars

Nok en hel dag på Bumi, og igjen er alle fasilitetene tilgjengelig.  Men hold på speilegget – bavianene forsyner seg gjerne av frokosten hvis de har mulighet. For enkelte vil kanskje fristelsen til å bli på Bumi denne formiddagen, eller ettermiddagen, være stor. Det er dere vel unt.  Det kan være godt med en rolig dag.  Men safari-bilene, og båtene, er klare og til vår disposisjon.  Tidligere har vi opplevd løver som – tro det eller ei - tar krokodiller.  Få tror det, men vi har sett det.   Kariba har flere sterke historier, og «Operasjon Noa» er en av dem.  Den

reddet tusener av dyr fra sult- og drukningsdød.  Redningsaksjonen varte fram til 1963. Den ble filmet, og det er skrevet bøker og historiene er mange.  Flere av dem vil bli fortalt av vår reiseleder.

 

Dag 8-10. 18.-20. mars

En rolig og avslappende frokost inntas før vi forlater Bumi.  Våre Cesna fly henter oss og setter kursen mot Hwange National Park, og Somalisa-Camp.  «Somalisa Tented Safari Camp» regnes som en av landets beste, og er i særklasse.  Vi inntar Zimbabwes største nasjonalpark.  Hwange preges av kontraster. Fra tett akasie- og teakskog til store åpne savanner som gir oss den sanne opplevelsen av Afrikansk villmark. Somalisa er stedet hvor stillhet møter sterke opplevelser.  I det ene øyeblikket nyter du parkens stillhet og lytter til løvenes barytonbrøl i det fjerne, i det neste stirrer du på en elefantflokk like foran campen som tar seg en sundowner fra egen «elephant pool».  For å forsterke opplevelsen av afrikansk villmark har Somalisa bygd en plattform tett ved et vannhull.  Her kan en – om en vil – overnatte høyt hevet over bakken. 

 

I tre dager og netter skal vi være del av Zimbabwes ville natur og trolig oppleve bøffel- og elefantflokker, og kanskje gepard, løver og leopard – som ikke er uvanlig i Hwange. Parken har trolig den største elefantbestanden i verden – opp mot 80 000 elefanter som krysser mellom Chobe i Botswana og Hwange.  Over 400 ulike fuglearter, alt av ulike gaseller og alle de store kattedyrene gjør parken til et mekka for dyreelskere.  Somalisa og Hwange er magisk, heter det.  Våre guider er der for oss. «Du ankommer som gjest og forlater Somalisa som del av familien», hevder African Bush Camp.  

 

Dag 11 – 21. mars

Etter en tidlig frokost tar flyene oss tilbake til Victoria Falls.  Bussene venter på flyplassen og tar oss til Victoria falls hotell – juvelen av hoteller i det sørlige Afrika.  Vi sjekker inn på det praktfulle hotellet som oser av aldrende eleganse og kolonihistorie.  “The Grand Old Lady» er en historisk perle og det anbefales å rusle litt i ganger og korridorer – se på historiske bilder og plakater. Etter innsjekking er dagen fri. Lunsj ordner dere selv på hotellet eller i byen. Litt handling av minner fra turen kan gjøres i byen eller – for de som vil – kan vår reiseleder ta dere med til fossen. Da går vi fra hotellet til fossen, og videre fra Livingstone-statuen og ender opp tett ved broen som skiller oss fra Zambia. Vegetasjonen ved fossen er en opplevelse i seg selv. Her kan en oppleve mange av sørlige Afrikas fantastiske fugler. Kanskje Hornbill, Livingstone Loerie, brun og rød firefinches eller fiskeørn. Vi samles til avsluttende middag på hotellet.

Dag 12 - 22. mars

Etter en tidlig frokost er det avgang mot flyplassen. Herfra går ferden videre til Oslo via Addis Abeba. Avreise med Ethiopian Airlines fra Victoria Falls kl. 1300 direkte til Addis Abeba. Flybytte og videre til Norge med ankomst neste morgen. Måltider serveres underveis.

 

Dag 13 - 23. mars

Vi ankommer Gardermoen kl. 0745.

Thorntree, Bumi og Somalisa driftes alle av samme eier - en zimbabwer som selv er vokst opp i fattigdom.  Deler av inntjeningen på lodgene gir han tilbake til lokale skoler, institusjoner og landsbyer.  Zimbabweren startet en stiftelse som i dag bidrar betydelig til utviklingen i nærområdene. På disse tre lodgene er alt inkludert. Dvs. også øl, vin og spiritus kan nytes uten å åpne egen lommebok.

Pris per person kommer og vil inkludere:

  • Flyreise Oslo-Victoria Falls tur og retur med Ethiopian Airlines på turistklasse. Inkludert alle skatter og avgifter per mai 2021.

  • All transport under oppholdet i Zimbabwe og Zambia.

  • Overnatting i delt dobbeltrom.  

  • Helpensjon. Under oppholdet på våre lodger er også all drikke til maten og oppholdet inkludert. Noen av måltidene serveres om bord på flyreisene.

  • Norsk reiseleder. 

  • Tillegg for enkeltrom på hele rundturen kr. ?