Den optimale turen for

den kresne safari-entusiast!

med Hans Petter Hergum

Thorntree-River-Lodge-Livingstone-Zambia

Zimbabwe - Zambia

11. - 22. mars 2022

12 dager - 11 netter 

Hans Petter Hergum

Hans Petter Hergum

Zimbabwe og Zambia for den kresne! For den som ønsker afrikansk kultur og natur i særklasse. Tre 5-stjærnes bosteder som vanskelig kan bli bedre, mat og vin i toppklasse, afrikanske guider som kan sitt fag til fingerspissene, og – ikke minst – en opplevelse av Afrika som trolig aldri vil gå i glemmeboken.  Om du har vært i sørlige-Afrika tidligere, er dette noe helt nytt. Og alt er inkludert i prisen. 

Våre tre bosteder - Thorntree River Lodge,  Bumi Hills og Somalisa Camp kan vanskelig bli bedre. Alle tre er totalrenovert for kort tid siden. Thorntree ligger i Zambia, i Mosi-oa-Tunya nasjonalpark.  Inspirert av zambisk kultur og tradisjon bor vi helt ned mot Zambezi-elven med inne- og utendørs dusj og privat «plunge pool». Stedet har egen vinkjeller, spa, bibliotek, trimrom og et nydelig basseng. Lokaliteter i særklasse. Ifølge gode venner: «helt utrolig service og ‘stylish’ til fingerspissene» Og vi har gode naboer - elefanter, bøfler og neshorn.  Etter tre dager setter vi oss i to innleide småfly som tar oss inn i bushen i Zimbabwe – til Bumi Hills. 

 

Bumi Hills er noe helt spesielt.  Med to 15-seters Cesna-fly følger vi Zambezi-elvens løp og lander etter en drøy time på Bumis egen flystripe. Åpne safari-biler tar oss til denne helt spesielle lodgen. Liggende på en brattkant rett ved Kariba-sjøen, en av verdens største kunstige innsjøer. «Nærmere himmelen kommer jeg ikke», var det en som sa da vi var der i 2019. Flere av oss bare nikket! Her skal vi bo i fire netter. 

Bumi er kjent for sin gjestfrihet og gode kjøkken, flokker av elefanter, bøfler – og en ubeskrivelig beliggenhet med storslagen utsikt over sjøen og inn i Zambia. Stedet og Karibasjøen er «vår» de dagene vi er der. Vi skal cruise på sjøen, fiske brim og tigerfish, om noen ønsker det. Komme nærme elefanter, sebraer og impalaer, og oppleve solnedganger slik bare Afrika kan framskaffe. Er vi heldig møter vi også de store kattedyrene.  Løver, leopard og gepard er observert. Utsøkt mat og drikke er selvsagt, og guidene kjenner naturen som sin egen lomme.  Spesialister til fingerspissene, og som ikke vet hva godt de skal gjøre for deg og meg. 

 

Flyene tar oss videre til Somalisa Camp og  Hwange-nasjonalpark.  Her okkuperer vi to camper som ligger vegg i vegg.  Somalisa ligger tett på et vannhull som oppsøkes av alt av dyr.  Igjen bor vi helt topp, og mitt i den afrikanske villmarken. Hwange er full av kontraster fra vidstrakte savanner til tett skog av teak- og akasietrær, og har trolig sørlige Afrikas største elefantpopulasjon – gjort kjent bla. av storviltjegeren og oppdageren Fredrick Selous. Vi skal kun jakte med våre øyne og fotoapparater og oppleve storviltet trolig på nært hold.  Campen har egen elefant-pool.  Dvs. en dam hvor elefantene ofte tar sitt «morgentoalett». 

 

Stedene vi bor driftes alle av samme eier - en zimbabwer som selv er vokst opp i fattigdom.  Deler av inntjeningen på lodgene pumper han tilbake til lokale skoler, institusjoner og landsbyer.  Zimbabweren startet en stiftelse som i dag bidrar betydelig til utviklingen i nærområdene.

 

Vår faglige reiseleder Hans Petter Hergum er samfunnsgeograf og har arbeidet mer enn 35 år med menneskerettigheter og bistand rettet mot det østlige- og sørlige Afrika. Hergum har bla. Arbeidet for den norske utenrikstjenesten i Zimbabwe og bodd flere år i Zimbabwe og Botswana. 

Kontakt: Hans Petter Hergum eller tlf. 472 43 790.

Dag 1. 11. mars

Avreise fra Gardermoen med Ethiopian Airlines kl. 1845 til Addis Abeba. Flybytte og videre til Victoria Falls i Zimbabwe. Måltider serveres på flyturen.

 

Dag 2. 12. mars

Vi ankommer Victoria falls kl. 1215 lokal tid. Her blir vi møtt av våre lokale representanter African Bush Camp (ABC) og vår lokale kjentmann på Victoria Falls Internasjonale flyplass. Vi krysser grensa til Zambia og sjekker inn på Thorntree tett ned mot Zambezi-elven. Etter velkomstdrinken går vi rette til et strålende lunsjbord. Stedet, fasilitetene, beliggenheten er førsteklasses. Vi er noen kilometer oppstrøms i Mosi-oa-Tunya nasjonalpark som betyr «Røyken som tordner»- oppkalt etter selve fossen. Parken huser nesehorn – ett av de mest truede dyreartene i Afrika.  Til fots og i bil skal vi oppsøke nesehornene som voktes døgnet rundt av bevæpnede vakter.  Vi vil være tett på, men med all respekt for ett av Afrikas ikoniske dyr. Overnatting: Thorntree River Lodge

 

Dag 3. 13. mars

Etter frokost tar vi oss ned til Victoria-fallene. Ett av verdens naturundere. På nært hold er fossen enorm. Ett-tusen-sjuhundremeter foss er sjelden vare.  Fossefallet David Livingstone hevdet «selv engler må ha mistet pusten av å se». På denne tiden av året er vannmengden vanligvis voldsom og en ufrivillig dusj er del av opplevelsen, men dekk kamera og telefonen.  Etter en nydelig lunsj med alt av god drikke vil lodgens dyktige guider ta oss til parkens «hjemmesteder» som er best for å se mest. «Game viewing» på sitt mest intense. Guidene er kjent for å være blant de beste i hele Afrika. Dagen avsluttes med nydelig mat og drikke – og gjerne en sundowner på det som kalles «the sunken Boma» - en sirkelrund brygge med ildsted på elven – tro det eller ei. 

 

Dag 4. 14. mars

Vi har flere muligheter mens vi er på Thorntree.  African Bush Camp har nærkontakt med de som bor i områdene hvor ABC opererer, og er med på å støtte lokalbefolkningen, og skape bærekraftig utvikling.  Ved samarbeid og deling av kunnskap har lokalbefolkningen sette nytten av å ta vare på Afrikas villmark og redusere konflikt. Vi kan, om vi ønsker, møte lokalbefolkningen og lære deres levesett bedre å kjenne. Vi kan også oppleve byen Livingstone og  Zambias eldste museum – «The Livingstone Museum».  For den som ikke har vært der anbefales et besøk.  Her kjenner vi bokstavelig talt lukten av historie.  Her henger «oppdagerens» klær, hans legeveske, hans personlige brev – og hans «underarm»!

Vi skal oppleve Zambezi og cruise nedover Afrikas tredje lengste elv, eller for den som vil – padle på elven. Vi skal bruke dagen.  Bare slappe av i båt eller kano og rolig drive nedover eleven – med litt snaks og god vin. Vil du kan du prøve fiskelykken.  Tigerfish og Brim biter gjerne på kroken.  Kanskje fordi fisken vet at den slippes ut igjen.  Eller hva med et kveldscruise med solnedgang og ofte et uforglemmelig fugle- og dyreliv.

Dag 5. 15. mars

Vi inntar en nydelig frokost før vi kjører til flyplassen. To 15-seters chesna-fly tar oss den drøye timen inn til Bumi-Hills og lodgens egen flyplass. Mulig flyene må jage vekk elefanter og bøfler fra flystripa før flyene trygt kan sette hjulene ned på bakken.  Bumis åpne safaribiler tar oss de få minuttene opp til lodgen og dens storslagene utsikt over Kariba-dammen. Bumi er en av Zimbabwes best bevarte hemmeligheter.  Stedet har levd sitt eget liv, og kun de som ønsket noe eksklusivt og utsøkt, og som visste om stedet, dro til Bumi Hills.  Vår reiseleder var der første gang i 1994.  Vi skal være her i fire netter og nyte stedets fasiliteter.  Et fantastisk svømmebasseng, spa, topp moderne rom for gjestene med utsikt milevis over sjøen og inn i Zambia.  Mulighetene er mange for den som vil oppleve afrikansk kultur og natur på sitt beste.  Vi skal besøke en Tonga-landsby og lære mer om deres tradisjoner og historie, vi skal kjøre åpne safari-biler og komme tett på elefanter og gaseller.  En velvoksen leopard ønsket oss velkommen til Bumi for få år siden.  En sjeldenhet, men det kan skje igjen.  Cruise på sjøen er selvsagt, og vil en prøve seg på Brim- og Tiger-fiske, er det bare å si ifra. En tidlig «walking-safari» er heller ingen umulighet. Og for de som heller ønsker å nyte utsikten, stedet, poolen og god drikke i Bumis åpne bar er dere hjertelig velkommen.  Stedet er en nytelse!!  Matusadona nasjonal park ligger vegg i vegg, og vi bør holde oss innenfor Bumis område når ikke guidene tar oss inn i bushen.  Elefantene kan bli nærgående. Overnatting: Bumi Hills

 

Dag 6. 16. mars

Kariba- og Zambezi dalen var Tonga-folkets område.  Her var de herrer i eget hus, helt til Nord- og Sør-Rhodesia bestemte seg for å demme opp Zambezi.  Den 129 meter høye og over 500 meter lange dammen preger landskapet som et monumentalbygg.  Den er imponerende, men vitner også om kolonitidens rovdrift og utnyttelse av Afrikas ressurser. Da dammen stod ferdig i 1959 var tonganes landsbyer, gravplasser og jaktområder lagt under vann.  Nærmere 60000 tongaer måtte skaffes nye bosteder.  Vi skal høre mer om dammens ukjente og dramatiske historie.  Vi skjønner hvilken katastrofe dammen var for tonga-folket når vi skuer ut over den enorme innsjøen.

 

Dag 7. 17.mars

Bumis beliggenhet kan ta pusten fra en.  Ytterst på brattkanten «henger» nærmest vårt bosted over Kariba-sjøen.  Vår utsikt kan målbinde den mest blaserte, og svømmebassenget er bygd slik at en føler at en svømmer i ett med innsjø og himmel.  Stedet er ypperlig for den som kun vil slappe av, og tilsvarende for den som vil ha mer av afrikanske opplevelser.  Området har mye å by på for en kultur- og naturelsker, fantastisk fugle- og dyreliv, og en blomstrende og variert vegetasjon.  Men historie og kultur preger også stedet.  Zambezi-dalen og Kariba-Dam har lagt grunnlaget for industri og utvikling i Zambia og Zimbabwe.  De 10 enorme turbinene gir strøm til nærmere 25 millioner mennesker, og dammen har skapt en

blomstrende fiskeindustri. Den lille sardinlignende fisken kapenta er svært næringsrik, og gir inntekter og mat til mange.  Men fortsatt er Kariba et sted for de få.  Vi skal få innsyn i stedets kultur, historie og natur.

 

Dag 8. 18. mars

Nok en hel dag på Bumi, og igjen er alle fasilitetene tilgjengelig.  Men hold på speilegget – bavianene forsyner seg gjerne av frokosten hvis de har mulighet. For enkelt vil kanskje fristelsen til å bli på Bumi denne formiddagen, eller ettermiddagen, være stor. Det er dere vel unt.  Det kan være godt med en rolig dag.  Men safari-bilene, og båtene med eller uten fiskestenger, er klare for nye oppdrag.  Tidligere har vi opplevd utradisjonelle løver!  De tar nemlig krokodiller.  Få tror det, men vi har sett det.   Kariba har flere sterke historier, og «Operasjon Noa» er en av dem.  Den reddet tusener av dyr fra sult- og drukningsdød.  Redningsaksjonen varte fram til 1963. Den ble filmet, og det er skrevet bøker og historiene er mange.  Fler av dem vil bli fortalt av vår reiseleder.

 

Dag 9. og 10. – 19. og 20. mars

En rolig og avslappende frokost inntas før vi forlater Bumi.  Våre Cesna fly henter oss og setter kursen mot Hwange, og Somalisa-Camp og Acasia – to camper som ligger tett ved hverandre.  «Somalisa Tented Safari Camp» regnes som landets beste, og er i særklasse.  Vi inntar Zimbabwes største nasjonalpark. 

 

Hwange preges av kontraster. Tett akasie- og teakskog til store åpne savanner gir oss en opplevelse av Afrikansk villmark. Somalisa er stedet hvor stillhet møter sterke opplevelser.  I det ene øyeblikket nyter du god drikke og lytter til løvenes barytonbrøl i det fjerne, i det neste stirrer du på en elefantflokk like foran campen som tar seg en sundowner fra egen «elephant pool» tett ved campen.  For å forsterke opplevelsen av afrikansk villmark har Somalisa bygd en plattform tett ved et vannhull.  Her kan en overnatte om en vil – høyt hevet over bakken.  I to dager og netter skal vi være nær del av Zimbabwes ville natur og trolig oppleve bøffel- og elefantflokker, og kanskje gepard, løver og leopard – som alle er vanlig å oppleve i Hwange.

 

Somalisa og Hwange er magisk, heter det.  Våre guider er der for oss – og kun oss. «Du ankommer som gjest og forlater Somalisa som del av familien», hevder African Bush Camp.  Overnatting: Somalisa Camp

 

Dag 11. 21. mars

Etter en tidlig frokost tar flyene oss tilbake til Victoria Falls International Airport.  Herfra går ferden videre til Oslo via Addis Abeba. Avreise med Ethiopian Airlines fra Victoria Falls kl. 1300 direkte til Addis Abeba. Flybytte og videre til Norge med ankomst neste morgen. Måltider serveres underveis.

 

Dag 12. 22. mars

Vi ankommer Gardermoen kl. 0745.