top of page
IMG_0132(3).jpg

Zimbabwe, Zambia og Botswana

Kariba-sjøen - "Afrikas glitrende perle"

Victoria Falls og Chobe Nasjonalpark

11. - 22.  januar 2023 - 12 dager

20180830-_DSC0189 (2)_edited.jpg

Hans Petter Hergum

Høydepunkter

 • Cruise på Chobe-elven med rikt dyr- og fugleliv

 • Chobes nyeste og nydelige lodge – Chobe Bush Lodge

 • Den tilnærmet ubeskrivelige og spektakulære Bumi Hills – må bare oppleves! 

 • Bumi Hills kunnskapsrike og dyktige guider

 • Nydelige måltider – med alt av drikke inkludert på Bumi Hills

 • Kariba-sjøen med båtcruise, og fiske etter Tigerfish og brim

 • Fantastisk natur og dyreliv på hele turen

 • Viktoria Falls Hotell – eleganse og historie fra A til Å – det finnes ikke maken!

 • Livingstone-museet med alt om "oppdageren" og hans liv.

 • På nært hold av neshorn.

 • Hans Petter Hergums interessante foredrag og kåserie

Zimbabwe, Zambia og Botswana – hele tre land – favner denne «erfarings-ekspedisjonen» til sørlige Afrika. 12 dager med tette, nærgående opplevelser i Afrika. Og «Den Afrikanske perlen» som Kariba-innsjøen kalles, med fire netter på Bumi Hills Safari Lodge, vil trolig bli ett av mange høydepunkter. Grensen mellom Zambia og Zimbabwe går midt i innsjøen. Området rommer alt hva Afrika kan oppvise av dyr, fasinerende afrikansk historie og kultur.

 

Et «mekka» for dem som vil oppleve et annet Afrika og vite mer om kontinentets kultur og natur. Få kjenner til Kariba. Afrikas største dam og kunstige innsjø, bygd på 1950-tallet. Med sine enorme turbiner forsyner den Zambia og Zimbabwe med strøm. Men Kariba ble en katastrofe for Tonga-folket som bodde i Zambezi-dalen. "Elveguden Nyaminyami vil knuse dere. Den vil aldri tillate at dere legger våre landsbyer under vann», sa Tonga-høvdingen. Og han fikk rett – i første omgang. Elveguden stoppet utbyggingen av den enorme dammen to ganger, før den lot dalen og Zambezi-eleven bli til innsjøen Kariba.
 
Bumi Hill Safari Lodge ligger på en brattkant rett ved Kariba-sjøen. I 2017 ble Bumi totalrenovert og framstår mer unik og utsøkt enn noen gang. Her skal vi bo i fire netter. Stedet er kjent for sin gjestfrihet og gode kjøkken, flokker av impalaer, bøfler og elefanter – og en ubeskrivelig beliggenhet med storslagen utsikt over sjøen og Zambia. Er vi heldige, treffer vi også på løver og kanskje en leopard. Det har skjedd tidligere. I Bumis åpne safaribiler skal vi møte Zimbabwes natur og dyreliv. Vi skal cruise på Kariba-sjøen og se den kraftfulle solnedgangen, eller, for den som vil, prøve storfiske etter brim og tigerfish. Tigerfish er en rovfisk av dimensjoner. Men før vi kommer til Kariba skal vi til Botswana. Vi skal bo på Chobe Bush Lodge i Botswana ned mot Chobe-elven. Et nydelig hotell bygd i tradisjonell afrikansk stil med store trekonstruksjoner og solid stråtak.

 

Vi avslutter vår Afrika-reise i Victoria Falls med tre netter på det staslige Victoria Falls Hotel. Hotellet ligger tett opp mot Zambezi-elven og selve fossen. Fossefallet David Livingstone hevdet selv “engler må ha mistet pusten” av å se. Vi bor praktfullt på et hotell som oser av aldrende eleganse og kolonihistorie. Nedover Zambezi-elven, rett mot fossen, kom Livingstone padlende og endte opp på det som i dag kalles “Livingstone Øya” – helt på kanten av fossen. Med mindre flaks hadde misjonæren og geografens Afrika-tur vært ukjent historie. Vi skal oppleve kveldscruise på den samme Zambezi-elven, med middag og god drikke. For de som ønsker ekstra spenning eller ett adrenalinkick mens vi er i Victoria Falls kan helikoptertur over fossen eller strikkhopping for de “dumdristige”, anbefales.

 

Som veiviser har vi samfunnsgeograf Hans Petter Hergum.  Han har arbeidet med østlige- og sørlige-Afrika i mer enn 35 år - for bla. Kirkens Nødhjelp og UD.

Han har bodde flere år i Botswana og vært diplomat ved Norges ambassade i Zimbabwe.

Kontakt: hanspetterhergum@gmail.com eller på telefon 472 43 790.

Dagsprogrammet

Dag 1 – Onsdag 11. januar

Avreise

Avreise fra Oslo Gardermoen sent på ettermiddagen med Ethiopian Airlines.  Flybytte i Addis Abeba og videre over det mektige afrikanske kontinent og til Victoria Falls i Zimbabwe hvor vi ankommer neste formiddag.

Alle måltider inntas på flyreisene.

 

Dag 2 – Torsdag 12. januar

Botswana med cruise på Chobe-elven
Vi ankommer Victoria Falls i Zimbabwe midt på dagen, og kjører buss videre til grensen mot Botswana og til vårt hotell Chobe Bush Lodge. Etter en god lunsj skal vi oppleve Chobe-elven. Eleven er grensen mellom Namibia og Botswana og del av Chobe nasjonalpark. Solen er kraftig, så husk solkrem, hatt og solbriller. Lenger opp i Chobe ligger Linyanti.

 

Her etablerte Livingstone en misjonsstasjon. Stedet var utgangspunkt for hans reise ned elven mot Victoria Falls. Vi vil ha noen rolige timer på den speilblanke elven i en av Afrikas flotteste naturparker. Tiden tar vi til hjelp. «Tiden går ikke, den kommer», sier de i Afrika. Chobe er kjent for sitt yrende fugleliv.

Mange av dem oppholder seg langs elven. Flokker av elefanter, bøfler, flodhester, giraff og gnu er vanlig her. Er vi heldige, opplever vi dem alle. Både leopard og løver har vi tidligere sett tett ned mot elven. Ved solnedgang er vi tilbake på lodgen.

Denne dagen serveres det frokost på flyreisen, samt lunsj og velkomstmiddag på stedet vi bor.

 

Dag 3 – Fredag 13. januar

Chobe nasjonalpark
Før soloppgang og frokost tar firehjulstrekkerne oss inn i Chobe nasjonalpark. I bil kan opplevelsene være annerledes enn hva vi opplevde på elven for få timer siden. Flere dyr kan ha trukket ned mot elva, og den sjeldne puku-gasellen og red letchwe-antilopen kan kanskje observeres. Tilbake, og etter en god frokost, har vi fri frem til lunsj. Baren og soldekket på Chobe Safari Lodge kan anbefales. Lunsjen i dag serveres på båten vi cruiser med på Chobe-elven.

Middag serveres på kvelden.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

 

Dag 4 – Lørdag 14. januar

Bumi Hills

Vi inntar en tidlig frokost før bussen tar oss til flyplassen i Victoria Falls. Etter en drøy time med chartret fly lander vi tett ved Kariba-dammen på Bumis egen private flystripe. Småflyene som tar oss til Bumi må ofte fly lavt over flystripa for å jage vekk både impalaer og elefanter fra flystripa før flyene trygt kan sette hjulene på bakken. Bumis åpne safari-biler tar oss de få minuttene opp til lodgen og dens storslagne utsikt.

Bumi Hills Lodge ble totalrenovert i 2017, er innbydende og en av Zimbabwes best bevarte hemmeligheter. Stedet har levd sitt eget skjulte liv, og kun de som ønsket noe eksklusivt og som visste om stedet, dro til Bumi. Vår reiseleder var der første gang i 1994. Vi skal være her i fire netter og nyte stedet. I dag har Bumi Hills alt av fasiliteter; et fantastisk svømmebasseng, spa og topp moderne rom for gjestene med utsikt milevis over sjøen og Zambia. Mulighetene er mange for oss som vil oppleve afrikansk kultur og natur: Vi skal besøke en Tonga-landsby og lære mer om deres tradisjoner og historie, vi skal kjøre åpne safari-biler og komme tett på elefanter og gaseller. En velvoksen leopard ønsket oss velkommen til Bumi for få år siden – en sjeldenhet, men det kan skje igjen. De som vil kan fiske etter tigerfish og brim, eller cruise på sjøen. En tidlig «walkingsafari» er heller ingen umulighet. Og for de som kun ønsker å nyte utsikten, stedet, poolen og god drikke i Bumis åpne bar – dere er hjertelig velkomne! Matusadona nasjonalpark ligger vegg i vegg, og vi bør holde oss innenfor Bumis område. Elefantene kan bli nærgående! Frokost, lunsj, middag og alt av drikke er inkludert.

 

Dag 5 – Søndag 15. januar

Bumi Hills
Kariba og Zambezi-dalen var Tonga-folkets område. Her var de herrer i eget hus, helt til Nord- og Sør-Rhodesia bestemte seg for å demme opp Zambezi. Den 129 m høye og over 500 m lange dammen preger landskapet som et monumentalbygg. Den er imponerende, men vitner samtidig om kolonitidens rovdrift og utnyttelse av Afrikas ressurser. 
Da dammen stod ferdig i 1959, var tongaenes landsbyer, gravplasser og jaktområder lagt under vann. Nærmere 60 000 tongaer måtte skaffes nye bosteder. Vi skal høre mer om dammens ukjente og dramatiske historie. Vi skjønner hvilken katastrofe dammen var for tongaene, når vi skuer utover den enorme innsjøen.

Frokost, lunsj, middag og alt av drikke er inkludert. 
      

Dag 6 – Mandag 16. januar

Bumi Hills
Bumi Hills beliggenhet kan ta pusten fra en. Ytterst på brattkanten «henger» nærmest vårt bosted over Kariba-sjøen. Vår utsikt kan målbinde den mest blaserte, og svømme-bassenget er bygd slik at en føler at en svømmer i ett med innsjø og himmel. Stedet er ypperlig for den som kun vil slappe av, og tilsvarende for den som vil ha mer av afrikanske opplevelser. Området har mye å by på for en kultur- og naturelsker; fantastisk fugle- og dyreliv, og en blomstrende og variert vegetasjon. Men historie og kultur preger også stedet. Zambezi-dalen og Kariba Dam har lagt grunnlaget for industri og utvikling i Zambia og Zimbabwe. De 10 enorme turbinene gir strøm til nærmere 25 millioner mennesker, og dammen har skapt en blomstrende fiskeindustri. Den lille sardinlignende fisken kapenta er svært næringsrik, og gir inntekter og mat til mange. Men fortsatt er Kariba et sted for de få. Vi skal få innsyn i stedets kultur, historie og natur.

Frokost, lunsj, middag og alt av drikke er inkludert.

 

Dag 7 - Tirsdag 17. januar

Bumi Hills

Nok en hel dag på Bumi, og igjen er alle fasilitetene tilgjengelig.  Men hold på speilegget – bavianene forsyner seg gjerne av frokosten hvis de har mulighet. For enkelte vil kanskje fristelsen til å bli på Bumi denne formiddagen, eller ettermiddagen, være stor. Det er dere vel unt. Det kan være godt med en rolig dag.  Men safari-bilene, og båtene, er klare og til vår disposisjon.  Tidligere har vi opplevd løver som – tro det eller ei - tar krokodiller. Få tror det, men vi har sett det. Kariba har flere sterke historier, og «Operasjon Noa» er en av dem.  Den reddet tusener av dyr fra sult- og drukningsdød.  Redningsaksjonen varte fram til 1963. Den ble filmet, og det er skrevet bøker og historiene er mange.  Flere av dem vil bli fortalt av vår reiseleder.

Frokost, lunsj, middag og alt av drikke inkludert.

 

Dag 8 – Onsdag 18. januar

Cruise på Zambesi-elven

En rolig, avslappende frokost inntas før vi forlater Bumi Hills. Småflyene henter oss på Bumi og etter en drøy times flyvning, lander vi på den internasjonale flyplassen få kilometer fra Victoria Falls. Victoria Falls Hotell blir vårt bosted de neste tre dagene. Hotellet kalles “The Grand Old Lady of the Falls”, og er en historisk perle av et sted. Standarden har utviklet seg betydelig i løpet av de drøye 100 årene hotellet har eksistert. Her kombineres historiens sjarm og tradisjon med nåtidens komfort. Lite kan måle seg i beliggenhet og eleganse. Hotellet ligger få minutters gange fra elven Zambezi og den enorme fossen. Hotellet har utsikt rett mot broen som skiller Zimbabwe og Zambia. Hotellet er kanskje Afrikas mest kjente og gjør et staslig inntrykk. Etter lunsj og en velfortjent hvil, gjør vi oss klar for en aftenopplevelse utenom det vanlige. Kvelden skal vi nemlig tilbringe på Zambezi. Vi skal cruise på elven, ikke langt fra fossen hvor Dr. Livingstone kom padlende for mer enn 150 år siden. Kanskje får vi oppleve flodhester, krokodiller og elefanter. Det som er sikkert, er at her skal vi nyte en god middag inkludert sør-afrikansk vin og annen drikke. 

Når solen kaster sine siste gylne stråler over Zambezi, setter vi kursen mot land og hotellet.

Frokost, lunsj og middag (inklusive drikke på elvecruiset på Zambezielven) er inkludert.

Dag 9 – Torsdag 19. januar

Victoria Falls
“Mosi-oa-Tunya” – “røyken som tordner”, kalles Victoria Falls. Etter frokost går vi samlet for å oppleve et av verdens naturundere. På nært hold er fossen enorm, og en ufrivillig dusj er del av opplevelsen. Bare behagelig i varmen, men pass på fotokameraet! Vi starter ved nordenden av fossen hvor Livingstonestatuen skuer utover “The Devils Cataract”. Her er mengden av vann som kaster seg ned i juvet voldsom. Videre følger vi stien gjennom den tropiske regnskogen – midt imot selve fossen. Ett-tusen-sjuhundre meter foss er ikke dagligdags. Vi ender opp tett ved broen som skiller oss fra Zambia. Vegetasjonen er en opplevelse i seg selv.

 

Med kikkert kan en oppleve mange av sørlige Afrikas fantastiske fugler. Kanskje Hornbill, Livingstone Loerie, brun og rød Firefinch og fiskeørn. Etter en storslått opplevelse skal vi spise lunsj sammen med afrikanske venner i  landsbyen   “Chinotimbae Township”. Ulike kulturer møtes. Spennende! Gode og mette drar vi tilbake til vårt hotell. Resten av dagen, er programmet åpent. «High tea» på hotellets terrasse er en opplevelse alle bør unne seg. En bytur kan også anbefales, en drink på terrassen eller som tidligere nevnt ett adrenalinkikk, før middag.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 10 – Fredag 20. januar

I Livingstones fotspor - Zambia
Etter frokost tar bussen oss over broen som skiller Zimbabwe fra Zambia, og til byen Livingstone. Oppkalt etter opp-dageren, geografen og misjonæren David Livingstone. Broen over Zambezi ble på 1970-tallet brukt som møtepunkt for forhandlinger mellom det gamle Rhodesias Ian Smith og det nye Zimbabwes frigjøringsledere. Broen ligger tett inn mot fossen. Du kan nesten ta på den. Cecil Rhodes store tanke om en jernbane fra Cape til Kairo førte toget til Victoria Falls omtrent ved århundreskiftet. Mange ønsket å se dette “verdens under”, og to ganger i uken ankom toget. Vi spaserer over broen og tar bussen videre til Livingstone by. “The Livingstone Museum” er et «must». Her kjenner vi bokstavelig talt lukten av historie. Stedet er som et museum i museet. Her henger oppdagerens klær, hans personlige eiendeler, alle hans håndskrevne brev og skinnvesken som var en medisinsk gullgruve for mange afrikanere. Museet gir også informasjon om afrikansk historie og kultur. Vi besøker også en tradisjonell landsby, “Mukuni Village”. Her får vi innblikk i afrikansk landsbykultur, og muligheten til å kjøpe afrikanske treskjæringer. Så krysser vi igjen over til Zimbabwe. Middag inntas på Victoria Falls Hotel – i det eksklusive Livingstone Room.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 

Dag 11 – Lørdag 21. januar

Hjemreise
Vi har opplevd tre av Afrikas over 50 land. Trolig har vi hatt mange sterke opplevelser her på det afrikanske høylandet. Nå er det hjemturen som venter. Vi nyter en god frokost, eventuelt et morgenbad i poolen, før vi gjør oss klare til avreise. Bussen tar oss til Victoria Falls flyplass, hvor vi starter hjemturen mot Oslo. 

Frokost på hotellet før avreise til flyplassen. Resten av måltidene serveres om bord på flyet.

 

Dag 12 – Søndag 22. januar

Ankomst Oslo Gardermoen
Ankomst Oslo Gardermoen på morgenen 

Frokost serveres på flyet

Pris pr. person kr 48.500 som inkluderer:

 

- Flyreise Oslo-Victoria Falls tur/retur, inkludert alle flyskatter per 1. januar 2022.

- To mindre charterfly som tar oss fra Victoria Falls til Bumi Hills tur og retur (ca. en time og 20 minutter hver vei). 

- Overnatting i dobbeltrom på eksklusive, gode hoteller og lodger.

- Helpensjon – Noen av måltidene serveres om bord på flyene.

- På Bumi Hills er all drikke inkludert i prisen og det vil si åpen bar. Her serveres det beste av Sør-Afrikas vin/spiritus.

- All transport under oppholdet ifølge program. (Det vil si busser og all bruk av 4x4 på safari i Chobe og Bumi Hills.

- Alt av båter med mannskap til bruk på Bumi Hills og på Chobe-elven

- Alt av drikke (vin/spiritus) ved middagen på Zambezi-elven

- Alle lokale guider og kjentmenn under oppholdet.

- Alle utflukter ifølge program

- Visum til Zimbabwe og Zambia for norske statsborgere 

- Norsk faglig reiseleder - Hans Petter Hergum.

- Lokal kjentmann og tilrettelegger som er med på hele rundturen

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg, valutakurs, endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som er ligger utenfor arrangørens kontroll.

Tillegg for rom til bruk alene på forespørsel

Ved bestilling faktureres et depositum på kr. 10.000 pr person

bottom of page