top of page

Zimbabwe – Zambia - Botswana

Great Zimbabwe kalt Afrikas Akropolis

Neshorn i Matopos Nasjonalpark

Bulawayo og Cecil Rhodes grav

Elefanter og løver i Chobe Nasjonalpark

Victoria Falls - Verdens lengste fossefall

«Møte» med Dr. Livingstone i hans eget museum  

” En opplevelse av afrikansk kultur og natur”

26. februar – 9. mars 2024

20180830-_DSC0189 (2)_edited.jpg

Hans Petter Hergum

Turen arrangeres i samarbeid med

A-Kortet Logo sort (002).jpg

I Afrikas indre renner Zambezi.  Denne myte omspennende elven som ikke minst geografen og misjonæren Dr. David Livingstone gjorde verdensberømt. På et punkt langs elva møtes 4 land: Botswana, Namibia, Zimbabwe og Zambia.  Og bare et steinkast unna ligger Angola. Her, i det indre av Afrika, ligger også vårt møtepunkt.  I 14 dager skal vi oppleve det indre av sørlige-Afrika.

Bulawayo og Matopos i Zimbabwe blir vårt utgangspunkt. Bulawayo betyr” Drapsstedet”.  Navnet stammer trolig fra den gang Ndebele-folket bosatte seg i området på 1830-tallet.  Byen har en røff historie.  Her møttes Cecil Rhodes og Ndebele-kongen Lobengula.  Her, i Matopos, ligger Rhodes begravd.  Og Bulawayo var sentrum for de hvite bosetternes okkupasjon, og tilsvarende krig og erobring av Ndebelene – som opprinnelig var Zuluer og kom fra Sør-Afrika. Mye av bakgrunnen for Rhodesia og Zimbabwe stammer fra Bulawayo.

Great Zimbabwe.  Dette monumentale byggverket av stein, kalles” Afrikas Akropolis” og er ruinene etter Afrikansk stolthet og storhet.  Lenge hevdet hvite” oppdagere”, med rasistiske holdninger, at et slikt byggverk umulig kunne vært reist av afrikanere. I dag vet vi bedre. Great Zimbabwe er bygd og utviklet av afrikanerne selv.  Vi skal bruke god tid blant ruinene og få fortalt stedets fantastiske historie.

Hwange, en juvel av en nasjonalpark.  Hwange Safari Lodge hvor elefantene for noen år siden ønsket oss velkommen, blir vårt bosted.  Det vil si elefantene sørget for at vi måtte utsette innsjekkingen en time.  De ville ha inngangen til resepsjonen for seg selv, men til sist ruslet de rolig videre. Her er vi tett på dyrene, men ta det helt rolig.  Vi skal holde avstand og beskue dyrene fra våre safaribiler, bruke ører og øyne, og gjerne en kikkert om nødvendig. Opplevelsene kan bli mange.

Chobe National Park med Chobe-elven ligger i Botswana og grenser til Namibia.  Vi skal bo på den nydelige Chobe Safari Lodge tett ned til elva. Kjent for sitt gode kjøkken og gode service.  Chobe ble ikke mindre kjent da Hillary og Bill Clinton” okkuperte” området da presidentparet besøkte Botswana for noen år siden. Chobe utgjør nordlige del av Kalahari og opprinnelig var det san-folket, eller buskmenn som vi kalt de, som jaktet og levde av hva naturen kunne framskaffe.  I dag er det kun jakt med kamera som er tillatt.  Chobe er kjent for sine elefantflokker.  Men alt av storvilt kan ses hvis vi er heldig. Her har vi tidligere sett løver, bøfler, leopard, sebra, giraff, kudu – og hundrevis av elefanter.

De siste 2 nettene skal vi ha på Azambezi River Lodge.   Et nydelig ikke for stort hotell som er nabo med Zambezi-elven og kun et steinkast fra Victoria Falls. Kanskje, men ikke sikkert, var David Livingstone den første hvite mann som så denne enorme fossen i november 1855.  ” Et skue så fantastisk at selv engler må ha stoppet opp for å stirre”, sa Livingstone.  1700m bred og med en vannføring på 700 000 kubikk meter pr minutt tordner fossefallet 100 m ned i juvet.

Nest siste dag krysser vi grensa til Zambia og ankommer byen Livingstone.  Byen som i sin tid var hovedstad i Sør-Rhodesia og som huser” Livingstone-Museum”.  Her kan Dr. Livingstones brev leses, og mange av hans eiendeler beskues. I tillegg presenterer muset nasjonale skatter, kultur og natur.  Har vi tid skal vi kjøre gjennom byens historiske bebyggelse fra pionertiden og århundreskifte før vi har en god lunsj på en av byens beste lodger.

Som veiviser har vi samfunnsgeograf Hans Petter Hergum. Han har arbeidet med menneskerettigheter og bistand rettet mot sørlige Afrika i mer enn 35 år bl.a. for Kirkens Nødhjelp og UD. Bodd flere år i Botswana og har vært diplomat ved Norges ambassade i Zimbabwe. 

Skjermbilde 2023-06-30 kl. 14.22.58.png

Dag 1 – mandag 26. februar 2024
Avreise fra Gardermoen med Ethiopian Airlines på kvelden direkte til Addis Abeba. Flybytte og videre til Bulawayo i Zimbabwe. Måltider serveres på flyturen. 

Dag 2 – tirsdag 27. februar 2024
Vi ankommer Bulawayo kl. 1405. På flyplassen hentes vi i buss og kjøres til hotellet. Vi har hatt en lang reise og tar en velfortjent hvil  på hotellet.  Har vi tid tar vi en rundtur i byen. Et besøk til det lokale bymarkedet anbefales. Vi spaserer og beser deler av byen før felles middag. Det serveres frokost og mest trolig et enkelt måltid før vi lander i Bulawayo.

Middag inkludert.

Dag 3 – onsdag 28, februar 2024
Etter en god natts søvn og solid frokost tar bussen oss til Matopos National Park. Parken framstår med spirituell kraft. Naturens egne skulpturer, formet av voldsomme granittblokker, pryder landskapet. Matopos var Rozwi-folkets religiøse katedral. Steinskulpturene var Skaperens verk! Imperie-byggeren Cecile Rhodes var en av mange som forelsket seg i landskapet. “Den dagen jeg dør, vil jeg begraves her”, sa han, og fikk sin vilje. Vi kjører opp til “The World View” – toppen av Matops. De siste to hundre meterne går vi opp til Rhodes grav der den er sprengt inn i fjellet. 

Her får vi høre historien om denne sykelige gutten som kom til Afrika for å dø, og som endte opp som den mest kjente og omtalte hvite mann på kontinentet. Vi skal også oppleve tusen år gamle steinmalerier. Risset inn i fjell av san-folket. Dette jeger- og sankerfolket er Afrikas urfolk. Genetisk er ingen mer opprinnelig enn san. Lunsjen inntar vi i det fri. Her i Matopos finnes ikke løver eller elefanter, men neshorn, giraffer og gaseller. Er vi heldige opplever vi dem.  Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 4 – torsdag 29. februar 2024
Vi har en aktiv og lang dag foran oss. Rett etter morgenmaten kjører vi til Masvingo.  Her ligger det storslåtte Great Zimbabwe – eller steinbyen kalt “Afrikas Akropolis”.  I Zimbabwe finnes flere hundre steinruiner. Vi skal se den største og viktigste i hele sørlige Afrika. Byen ble etablert tidlig på 1100-tallet og var en stormakt i Afrika.

På det meste bodde opp mot 20 000 innbyggere her. Ruinene ble “oppdaget” av portugisere på 1600-tallet, men så glemt. I 1871 støtte et europeisk jaktlag på ruinene. De hevdet at steinbyen var bygd av Fønikere eller arabere. Det kunne i alle fall ikke være bygd av afrikanere, sa de. I dag vet vi bedre. Great Zimbabwe er afrikanernes byggverk. “Akropolis” er del av folkets stolthet og viser noe av Afrikas fantastiske kulturarv og historie. Nå er byggverket bevart og historien deles raust med oss alle. Vi skal bruke dagen, og høre spennende historier fra steinbyens opprinnelse til dens plutselige ødeleggelse flere hundre år senere.  Lunsj, middag og overnatting på Ancient Lodge med spennende arkitektur og beliggenhet. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5 – fredag 1. mars 2024
Vi returnerer mot Bulawayo og videre til Hwange National Park. Stedet er et must for naturelskere. Mer enn 14 600 km2 med afrikansk villmark. Også her levde opprinnelig san folket. De hadde tilpasset seg det tørre og nedbørfattige Kalahari-landskapet Hwange består av. I dag er det kun villdyrene som er “bofaste”. Fortsatt et tilnærmet uberørt område som grenser til Botswana. Dette er “Big Game Country”. Her krysser elefant- og bøffelflokker mellom nabolandene alt etter hvor de til enhver tid finner nok vann og mat. På vei mot Hwange spiser vi lunsj på den nydelige og historisk kjente Bulawayo Club. Klubben ble etablert i 1895 og ligger midt i byen. Nå

er den totalrenovert og et minnesmerke over de første settlernes kultur og historie. På vei mot Hwange har vi lunsj i Bulawayo.  Middagen serveres på Hwange Safari Lodge hvor vi skal bo de to neste nettene. 

Frokost, lunsj og middag inkludert

 

Dag 6 – lørdag 2. mars 2024
Igjen tidlig opp for å få med oss soloppgangen og kanskje ett “kill” fra en av Hwanges løver. Vår reiseleder har opplevd det tidligere, og det kan skje igjen.  Hwange var også jaktmark for storviltjegere i gamle dager. Ndebelekongen Mzilikazi og hans folk la ned byttet ved bruk av spyd og lange kniver. Cecil Rhodes venn, storviltjegeren Fredrik Selous har felt utallige elefanter i området. Nå er heldigvis jakt forbudt, og vi skal oppleve parken kun med øyne, kikkert og fotoapparat. Det gir varige minner, og er ikke med på å desimere en ellers skjør viltbestand. Nå er det klimavariasjoner og befolkningspress som truer bestanden i unike Hwange. Den rommer mer enn 100 ulike arter pattedyr og planteetere – inkludert en betydelig bestand av løve, leopard og gepard. I tillegg – mer enn 400 ulike fuglearter. Lunsj og middag inntas på Hwange Safari Lodge.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 7 – søndag 3. mars 2024
Morgensafari er alltid spennende. Igjen vil vi trolig oppleve deler av parkens unike dyreliv. Tilbake for en god frokost, og vi setter så kursen nordover mot Botswana og Chobe nasjonalpark - dette fantastiske viltreservatet og unike landet. Vel framme går vi like til elven, om bord i båt og spiser en enkel lunsj - samtidig opplever vi Chobe-elven som er grensen mellom Namibia og Botswana. Solen er kraftig, så husk solkrem, hatt og solbriller. Lenger opp i Chobe ligger Linyanti. Her etablerte Livingstone en misjonsstasjon. Stedet var utgangspunkt for hans reise ned elven mot Victoria Falls. Vi vil ha noen rolige timer på den speilblanke elven i en av Afrikas flotteste naturparker. Chobe er kjent for sitt yrende fugleliv. Mange av dem oppholder seg langs elven. Flokker av elefanter, bøfler, flodhester, giraff og gnu er vanlig her. Er vi heldige, opplever vi dem alle. Både leopard og løver har vi tidligere sett tett ned mot elven. Ved solnedgang er vi tilbake på lodgen.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 8 – mandag 4. mars 2024
Før soloppgang og frokost tar firehjulstrekkerne oss inn i Chobe nasjonalpark. I bil kan opplevelsene være annerledes enn hva vi opplevde på elven for få timer siden. Flere dyr kan ha trukket ned mot elva, og den sjeldne puku-gasellen eller red letchwe-antilopen kan kanskje observeres.  Nå skal vi ikke haste, men bruke tiden. Kjøre langsomt, gjerne stoppe for å se og lytte. Viltet observeres best og mest intenst når bilen står stille. “Tiden går ikke, den kommer”, sier de i Afrika.  Flokker av elefanter er ikke uvanlig. Sist så vi mer enn 200 – på engang. I tillegg kan vi få se bøfler, løver, impala, letchwe, giraff, tsessebe og wildebeest – for å nevne noen. Husk å lytte nøye til guiden. Her er det vi som har vikeplikt – ikke elefantene eller løvene.

Farlig? Våre guider har gjort dette i mange år. De vet hva de gjør, og for oss er det bare å følge deres råd. Tilbake, og etter en god frokost, har vi fri frem til lunsj. Baren og soldekket på Chobe Safari Lodge kan anbefales. Lunsjen skal vi senere ha på båt på Chobe-elven.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

 Dag 9 – tirsdag 5. mars 2024
Victoria Falls trekker og vi krysser grensen igjen til Zimbabwe og kjører mot Azambezi river Lodge. Et veldig hyggelig hotell tett ned mot Zambezi. Kjent for god mat, god service og veldig hyggelige omgivelser. En nabo, det vil si en flodhest, har det med å besøke Azambezi på kveldstid.  Rolig rusler den opp

fra vannet og forsyner seg av hotellets nyklippete gres. En god lunsj venter oss ved ankomst. Pass opp for bavianene - de er gode til å forsyne seg av gjestenes matfat.

Etter lunsj og en velfortjent hvil, gjør vi oss klar for en aftenopplevelse, inkludert middag på Zambezi. Vi skal cruise på elven hvor Dr. Livingstone kom padlende for mer enn 150 år siden. Er vi heldige opplever vi flodhester, krokodiller og elefanter. I det solen senker seg, og natten kommer, setter vi kursen mot land og hotellet.

Frokost, lunsjcruise og middag inkludert.

Dag 10 – onsdag 6. mars 2024
“Mosi-oa-Tunya” – “vannet som tordner” kalles Victoria fallene. Vi går sammen mot fossen for å oppleve et av jordens naturundere. Nå i februar er fossen enorm! Landskapet og det tordnende vannet gir en sterk opplevelse. En ufrivillig dusj er del av opplevelse. Bare behagelig i varmen, men pass på telefon og kamera. Vi starter ved vestenden av fossen hvor Livingstonestatuen skuer utover “The Devils Cataract”. Her er mengden av vann som kaster seg ned juvet voldsom. Videre følger vi stien gjennom den tropiske regnskogen – midt imot selve fossen. Ett-tusen-sjuhundre-meter foss er ikke dagligdags.

Vi ender opp tett ved broen som skiller oss fra Zambia. Vegetasjonen er en opplevelse i seg selv. Mange av sørlige Afrikas fantastiske fuglearter kan observeres. Hornbill, Livingstone Loerie, brun og rød firefinches og fiskeørn er vanlig. Etter en storslått opplevelse skal vi spise lunsj sammen med afrikanske venner i landsbyen “Chinotimbae Township”. Ulike kulturer møtes. Spennende! Gode og mette drar vi tilbake til vårt hotell. Resten av dagen er programmet åpent. En bytur eller kanskje et besøk til det koloniale og storslåtte Victoria Falls hotellet.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 11 – torsdag 7. mars 2024
Vår siste fulle dag, og vi krysser grensen til Zambia. Broen over Zambezi, som skiller Zimbabwe og Zambia, ble på 1970-tallet brukt som møtepunkt for forhandlinger mellom det gamle Rhodesias Ian Smith og det nye Zimbabwes frigjøringsledere. Fossen ligger tett inn mot broen. Du kan nesten ta på den. Cecil Rhodes store tanke om en jernbane fra Cape til Kairo førte toget til Victoria Falls omtrent ved århundreskiftet.

Mange ønsket å se dette “verdens under”, og to ganger i uken ankom toget. I dag stopper vi ikke her, men spaserer over brua og kjører til Livingstone by. “The Livingstone Museum” er et must. Oppdagerens gamle klær, personlige eiendeler og mange av hans brev kan studeres. Museet gir også meget god informasjon om afrikansk tradisjon og kultur. Vi besøker også en tradisjonell landsby, “Mukuni Village”. Her får vi innblikk i afrikansk landsbykultur, og muligheten til å kjøpe afrikanske treskjæringer. Så krysser vi igjen over til Zimbabwe og tilbake til vårt hotell.

Frokost og avskjedsmiddag inkludert.

Dag 12 – fredag 8. mars 2024
Vi nyter en god frokost før vi gjør klar til avreise. Bussen tar oss til Victoria Falls flyplass, hvor vi har avreise med Ethiopian Airlines ved lunsjtid direkte til Addis Abeba. Frokost på hotellet før avreise til flyplassen. Resten av måltidene serveres om bord på flyet.

Dag 13 – lørdag 9. mars 2024
Avreise fra Addis Abeba ved midnatt og vi ankommer Oslo Gardermoen på morgenen kl. 0745.

Dagsprogrammet

Møt elefantene ved vannhullet (video)

Overnattingssteder:

bulawayo-club-14.jpg
ancient-city-is-a-great.jpg
hwange_safari_lodge entrance large.jpg
Azambezi201110038e.jpg
a-zambezi-pool-area.jpg

Bulawayo Club

Lodge at the Ancient City

Hwange Safari Lodge

Chobe Safari Lodge

A´Zambezi hotel

Pris pr. person kr 52 750 som inkluderer:

 

-  Flyreise Oslo-Addis Abeba-Bulawayo/Victoria Falls-Addis Abeba-Oslo tur/retur med Ethiopian Airways,

    inkludert alle flyskatter per juni 2023.

-  Overnatting i dobbeltrom på førsteklasses hoteller og lodger.

- Alle måltider som beskrevet i dagsprogrammet.

- Alle lokale guider og kjentmenn under oppholdet.

- Alle utflukter ifølge program. 

- Norsk faglig reiseleder er Hans Petter Hergum.

- Lokal kjentmann og tilrettelegger som er med på hele/deler av turen

 

Tillegg enkeltrom på hele rundturen kr 8 500

 

Oppgradering til Business Class på Ethiopian Airways tur og retur Victoria Falls.

 

Det er fullt mulig å oppgradere seg fra turistklasse til business klasse på flyreisen tur og retur Victoria Falls.

Ta kontakt med oss i Reiseakademiet og vi kan forhandle frem en pris hos Ethiopian Airways.

bottom of page